Obavijesti

Tech

Komentari 29

Snimite vožnju u HD rezoluciji i razjasnite sve sporne situacije

Snimite vožnju u HD rezoluciji i razjasnite sve sporne situacije
11

Kamere za snimanje vožnje nisu samo za razonodu, snimanje atraktivnih prometnica ili vještina vožnje, nego mogu pomoći u razjašnjavanju spornih situacija

VIDEO

Kamere za snimanje u vožnji postaju sve popularniji “gadget” i na našim prometnicama. Takve kamere postavljaju se na vjetrobransko staklo, slično kao i navigacijski uređaji ili mobiteli. Tijekom vožnje snimaju kroz vjetrobransko staklo, a zabilježiti će gotovo sve što vozač vidi u vožnji. U nekim zemljama, poput Rusije, takve kamere postale su osnovna oprema svakog vozila jer tamošnji sudovi priznaju te snimke kao pravovaljani dokaz u prometnim nesrećama i prilikom dokazivanja da niste vozili brže od ograničenja brzine. Vlasnici ovih kamera u nekim zemljama plaćaju i povlaštenu premiju kasko i obaveznog auto osiguranja jer osiguravatelji pomoću snimke vrlo lako mogu vidjeti jeste li zaista sudjelovali u nesreći ili ste slupali automobil samo kako biste naplatili štetu.

Vrlo jednostavne za korištenje

Kamere za snimanje vožnje vrlo su jednostavni uređaji koji ne iziskuju nikakvo posebno podešavanje i stručnu instalaciju. Jednostavno je izvadite iz kutije, nataknete na nosač, sve zajedno prilijepite na vjetrobransko staklo i spojite kabelom u utičnicu 12 V ili autoupaljač. Kamera se sama uključuje čim upalite vozilo i automatski snima sve pred sobom. Većina današnjih modela ima ekran koji prikazuje što kamera snima pa ćete je lako podesiti na pravo mjesto. Zapise snimaju na memorijsku karticu u manje datoteke od jedne, tri ili pet minuta trajanja i tako unedogled. Manje zapise lakše je pregledavati i pronaći baš onaj zapis koji vas zanima. Kad napuni kapacitet memorijske kartice, kamera će presnimiti najstariji zapis. Bolji modeli imaju ugrađen GPS i G-senzor za detekciju pokreta. Takve kamere zapisuju u videozapis vašu brzinu kretanja i put kojim ste se kretali. G-senzor se brine da svaki video zapis koji sadrži nagle promjene brzine i putanje posebno označi i zaključa kako se ne bi presnimio i obrisao. Snimljene videozapise možete pregledati na pozadinskom ekranu kamere ili možete memorijsku karticu izvaditi i pregledati na računalu.

Donedavno su takve kamere za snimanje u vožnji koristili samo profesionalni vozači, policija, vatrogasci i ostale službene osobe. Danas su dostupne svima i nerijetko se mogu vidjeti i na našim cestama. Dobro će doći pojedincima, ali i vlasnicima voznih flota. Vožnju možete snimati i ostalim kamerama, poput GoPro-a ili pametnim telefonom, ali na takvim kamerama morate sami pokrenuti snimanje i brisati stare zapise, dok autokamere to sve rade same. Policija vas ne može globiti za snimanje jer je snimanje zvučnog i videozapisa zakonski dopušteno na svakom javnome mjestu, što prometnice i jesu. U Hrvatskoj nema dovoljno sudske prakse i nije poznato hoće li sud prihvatiti vašu snimku kao dokaz. Ipak, vjerujemo da je vrlo jasno da će vam snimka pomoći dokazati jeste li prošli kroz zeleno ili crveno svjetlo na semaforu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Garmin Dash Cam 20 zna gdje ste jučer vozili

Garminova kamera snima 1080p Full HD video i zvuk, ali i fotografije. LCD je dijagonale 2x3 inča GPS će precizno geotagirati sve snimljeno, a G-senzor zabilježiti brzinu kretanja. Snima na SD kartice do 32 GB. Na www.m-computers.hr možete je kupiti za 1699 kuna.

Nepristrani svjedok u slučaju nesreće

Steelmate DR-101 kamera snima VGA video zapis čim uključite vozilo. Ima G-senzor i ugrađenu Li-Ionsku bateriju pa može snimati i kad je vozilo ugašeno. Snima na SD karticu kapaciteta do 32 GB. Automatski briše najstarije zapise. Nema LCD ekran na poleđini. Možete je kupiti na 
www.gearplus.hr za 899 kn.

Prestigio Roadruner 310 najpovoljnija HD kamera 

Ovaj preklopni model zauzima malo mjesta i snima 720p HD zapis sa 60 sličica u sekundi. Podržava SD memorijske kartice do 32 GB, snima 3 megapikselne fotografije i može se spojiti na TV putem HDMI priključka. Tu je i G-senzor za detekciju pokreta. Možete je kupiti na www.mondo.hr 399 kn.

Snima nezgode i kad je vozilo parkirano

Mio ViMue 388 je kamera koja snima 1080p Full HD zapis i bilježi GPS podatke kretanja, poput lokacije, brzine i smjera kretanja. Svoje vožnje možete naknadno pregledati na Google kartama. Parking način snimanja može snimiti pokrete ispred vozila i kad je vozilo ugašeno. Možete je kupiti u Svijetu medija po cijeni od 1619 kuna.

Full HD snimanje po povoljnoj cijeni

Genius DVR-FHD568 je malena kamera koja snima 1080p Full HD zapis. Snimke možete pregledavati na stražnjem 2,4-inčnom ekranu ili na televizoru putem HDMI kabela. Snima na SD kartice kapaciteta do 32 GB. Detektira pokret ugrađenim G-senzorom. Dolazi sa stabilizacijom slike te dobro snima i pri slabijem svjetlu. Možete je kupiti na
 www.instar-informatika.hr za 623 kn.

24APPS

Vaš suputnik u autu na pametnom telefonu

iCarBlackBox je aplikacija koja poput prave kamera za snimanje vožnje snima i geotagira vaše kretanje. Ima i “Emergency” gumbić za brzo pokretanje snimanja. 
Stoji 0,99 dolara.

Car camera DVR sama briše najstarije zapise

Ova aplikacija upisuje vrijeme i brzinu izravno na videozapis te automatski briše najstarije zapise kad ponestane slobodne memorije. Možete podesiti veličinu i trajanje videozapisa. Stoji 3,99 dolara.

"Svjedok će zabilježiti sve detalje vaše vožnje"

Witness Driving aplikacija snima zapise u kratkim intervalima i prikazuje ih na karti. Može automatski započeti i prekinuti snimanje kod naglih pokreta. Na Apple storeu stoji 0,99 dolara.

Savedrives sama će putem e-mail pozvati pomoć

Osim što snima vožnju, ova aplikacija može automatski poslati e-mail s lokacijskim podacima i kratkim videozapisom u slučaju nesreće. Besplatna je.

Snima s dvije kamere i dijeli s Dropboxom

CarCam App automatski snimljeni video sinkronizira s vašim Dropbox računom. Može snimati s prednjom i stražnjom kamerom na telefonu te snima timelapse video. Aplikacija je besplatna. Zasad.








Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle