Obavijesti

Sport

Komentari 24

Počeci "medvjeda": Trenirali smo na rolama i na jezerima...

Počeci "medvjeda": Trenirali smo na rolama i na jezerima...
3

OSNOVANI 1961. Gradonačelnik Zagreba Većeslav Holjevac 27. studenog 1961. otvorio je na Šalati prvo klizalište s umjetnim ledom. Medveščak je osnovan 1961.

VIDEO

Rene Donoval (67) igrao je hokej u prvoj sezoni Medveščaka, 1961. godine.

- Trenirali smo na maksimirskim jezerima, umjetni led tad još nije postojao. A za hokejašku sezonu pripremali smo se rolšuhanjem oko gimnazije u Križanićevoj, kaže Donoval.

Hokejaški klub Medveščak osnovan je 2. ožujka 1961. godine, a gospodin Donoval je, kao i većina prvih “medvjeda”, došao iz HK Zagreba.

- U Medveščak smo prešli jer su doveli i češke trenere, a u Češku se odlazilo i na pripreme. Bila je veća mogućnost napredovanja - istaknuo je Donoval, koji je za Medveščak odigrao 150 utakmica.

Zagrebački gradonačelnik Većeslav Holjevac 27. studenog 1961. na Šalati je otvorio prvo klizalište s umjetnim ledom u Hrvatskoj. Jesenice su, pak, umjetni led dobile 1952.

- Hokej se na Šalati igrao i prije. Kad su bile niske temperature, igralište, koje se nalazilo ondje gdje se danas parkiraju automobili, polijevalo se vodom da nastane led. Ovisili smo o vremenskim uvjetima i zato se nismo mogli suprotstaviti Slovencima, posebno hokejašima Jesenica. Znali su nas ‘ubijati’ - rekao je Donoval.

Te sezone je Medveščak prvi put zaigrao i u tadašnjoj jugoslavenskoj ligi. U drugom kolu, 7. siječnja 1962., na Šalatu su došle baš Jesenice. I razbile su “medvjede” 19-1.

- Sjećam se da je bilo puno ljudi, navijali su za nas iako smo gubili - prisjetio se Donoval.

Došlo je 3000 navijača, koji su grudama, nezadovoljni suđenjem, utakmicu prekinuli na nekoliko minuta.

- Imali smo odlične navijače. Curama smo posebno bili zanimljivi. Čekale su nas nakon utakmica - smije se Donoval.

Hokejašima Medveščaka najveći je problem bila oprema.

- Klub nam je puno toga davao, ali velika je razlika bila između američkih i čeških klizaljki. Američke su bile skupe, a i teško se dolazilo do njih te do druge opreme iz SAD-a ili Kanade. Trebalo ih je nekako prošvercati. Sjećam se da nam je pokojni pjevač Ivica Šerfezi donio četiri ili pet garnitura dresova - rekao je Donoval, legenda zagrebačkog hokeja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
Unosna plaća: Koliko je Goran Ivanišević zaradio uz Đokovića?
RAZLAZ UZ DUBOKI DŽEP

Unosna plaća: Koliko je Goran Ivanišević zaradio uz Đokovića?

Nesreća je što se samo pobjede broje. Ne valja finale, kao da nisi ni došao na turnir. Tu je stres, uvijek sam ja kriv za sve, kazao je Ivanišević o suradnji s Đokovićem kojoj je i službeno došao kraj