Obavijesti

Tech

Komentari 100

Bivša dadilja, grafiter i kockar na 'Fejsu' zaradili bogatstvo

Bivša dadilja, grafiter i kockar na 'Fejsu' zaradili bogatstvo
6

Istina, tu je i da bocnete nekog prijatelje ili simpatiju, ali to samo ako ste skromnih namjera. Facebook, osnovan prije 12 godina, prije svega je - mašina za bogaćenje

VIDEO

Istina, tu je i da bocnete nekog prijatelje ili simpatiju, ali to samo ako ste vrlo skromnih namjera. Facebook, osnovan prije - već- 12 godina, prije svega je - mašina za bogaćenje. 

To dobro znaju ne samo Mark Zuckerberg, osnivač ove megadruštvene mreže, težak barem 49,1 milijardu dolara (sa svojih tek 31), nego i niz sretnika koji su se o Facebook “očešali” na ovaj ili onaj način. To se prije svega odnosi na one koji su se na brod zarade ukrcali u početku, mnogi ni ne sluteći o kakvoj se dugoročno super isplativoj investiciji radi.

Primjer takvog slučajnog Facebook bogataša svakako je David Choe, američki slikar i grafiter, kojega je 2005. godine Sean Parker, tadašnji predsjednik Facebooka, osnivač Napstera i tip kojeg je u Fincherovoj “Društvenoj mreži” glumio Justin Timberlake, pozvao da oslika zidove prvog ureda novopokrenute tvrtke. Facebook, tada usmjeren na fakultetsku mladež, bio je zapravo sve što je ovaj umjetnik, koji je sam odustao od škole, prezirao. Pošto je od Parkera ponudu dobio kad je bio u besparici i upravo izašao iz zatvora, tražio je prvo da mu za oslikavanje cijele zgrade daju 60.000 dolara. Sean, njegov veliki obožavatelj, u svojoj ga je klasičnoj maniri privolio da umjesto keša uzme radije dionice. Ovaj je pristao, što se tada činilo suludim jer su projekti bazirani na internetskoj komunikaciji i povezivanju nicali kao gljive poslije kiše te jednako tako brzinski propadali.

- Nije me zanimao ‘fejs’ nego Parker. Vjerovao sam u njega jer je bio posve lud. Znao sam da će kad-tad, kako-tako doći do toga novca koji mi je obećan na duge staze - objasnio je kasnije Choe taj svoj “previd” zbog kojeg danas - a i jer se ipak “voli i kockati”, kako priznaje - vrijedi 200 milijuna dolara. 

Četvrta najveća tehnološka kompanija na svijetu

Imena ovakvih slučajeva poput Choea svjetlo dana ugledala su 2012., kad je 18. svibnja Facebook napokon izašao na burzu. S više od milijardu korisnika puno se tada očekivalo. Međutim, dogodio se početnički krah, dionice su pale na ispod 20 dolara, skeptici su se javili s komentarima o prenapuhanoj vrijednosti mreže i Zuckerbergovoj nespremnosti na mobilnu revoluciju. Danas, isti taj Zuckerberg objavljuje rezultate o gotovo 15-postotnom rastu dionica, čija se vrijednost približila 110 dolara. Što se tiče tržišne vrijednosti same kompanije, ona je krajem siječnja, nakon zatvaranja burzi, premašila vrijednost od 308 milijardi dolara, čime je postala četvrta najveća tehnološka kompanija u svijetu. Pritom oko 80 posto prihoda dolazi upravo od oglašavanja na mobilnim uređajima. 

 

REUTERS/PIXSELL

 

 

 

Svi žele investirati

Facebook je, s 12 godina staža, dakle, apsolutni hit među investitorima, a u cijeloj toj priči onih stotinjak sa samog početka priče posebno zadovoljno trlja ruke jer imaju mogućnost da se prozovu i onima koji su ili gradili mrežu ili prvi prepoznali njezin golemi potencijal. 

Jedan od njih svakako je Peter Thiel, jedan od najranijih vanjskih ulagača u Facebook, koji je 2012. godine prodao većinu svojih dionica, ali sjedi u odboru tvrtke. Forbes procjenjuje da je težak oko 2,8 milijardi dolara, a znan je i kao jedan od Mida. Na tom je Forbesovu popisu prošle godine završio na nimalo lošem 12. mjestu. Prvi među njima je Jim Goetz, čovjek koji je isposlovao kupnju WhatsAppa dok još nije bio ni blizu današnjeg WhatsAppa (kupili ga za sedam milijuna dolara, a Facebook ga 2014. otkupio za 19 milijardi). 

I Sheryl Sandberg, prvoj ženi u Facebookovu odboru, rano je umrežavanje osiguralo i više nego solidna primanja. Zuckerberg ju je 2008. godine ugrabio iz Googlea, a zauzvrat mu je privukla niz oglašivača. Kad je Facebook izašao na burzu, posjedovala je dionice u vrijednosti od oko 41 milijun dolara, a danas je njezin 0,5-postotni udio u tvrtki vrijedan otprilike milijardu. U klub milijunaša-zbog-Facebooka spada i Dustin Moskovitz, koji će u svibnju ove godine napuniti  32, a kojeg je Forbes 2011., zbog primarno šestpostotnog udjela u najpopularnijoj društvenoj mreži svijeta, proglasio najmlađim milijarderom u povijesti (teškim oko 1,4 milijarde dolara). On je jedan od prve, velike četvorke, koju čine još, dakako, Zuckerberg, potom Eduardo Saverin (onaj koji je tužio Facebook) i Chris Hughes, ekipa, dakle, koja je u veljači 2004. godine u studentskom domu pokretala ono što se na početku zvalo thefacebook.com i što se trebalo držati harvardskog kruga. 

 

REUTERS/PIXSELL

 

 

 

Moskovitz je Facebook napustio još 2008. i pokrenuo novu kompaniju Asana, koja izrađuje softver za mala poduzeća. Pošto je i tu privukao sličnu seriju investitora kao što su bili oni koji su na početku uložili u Facebook, za Moskovitza kažu da je, što se novca tiče, tek na skromnom početku. “Hvala što si me obogatio” Zuckerbergu - za kojeg isto kažu da tek počinje - može reći čak i Bono Vox, čija je tvrtka Elevation Partners 2009. za 2,3 posto Facebooka dala oko 120 milijuna dolara. Vrijednost udjela danas je oko 1,9 milijardi. 

Jedna od pet najutjecajnijih ličnosti na Facebooku

Mreža svih mreža, sad je već jasno, sinonim je onoga neopipljivog, potencijalnog kapitala, među ostalim i socijalnog, koji može donijeti golemu zaradu kad znaš što radiš. Primjer: Jennifer Lynn “Jenni” Farley, zvana i JWOWW, koja je trenutačno jedna od pet najutjecajnijih ličnosti na Facebooku. Jenni, koja će za koji dan napuniti 30, televizijska je zvijezda koju je u orbitu lansirala MTV-jeva hit-serija “Jersey Shore”, a potom i spin-off “Snooki & JWOWW”. Prije ulaska u show Jenni je radila kao dadilja, a danas vrijedi tri milijuna dolara. Na Facebooku je lajka 9,947.641 osoba, a od nje su popularnije (čak ne ni Snooki) samo sestre Kardashian, redom Kim, Khloe i Kourtney, koje su slavu i golemi novac stekle, također mnogima iznenada, zahvaljujući reality showu “Keeping up with the Kardashians”, koji se na programu E! počeo prikazivati 2007. i dosad iznjedrio “mali milijun” spin-offova. Jedna od sestara, Kim (35), koja je svojedobno bila potrčko Paris Hilton, danas je teška oko 53 milijuna, prema Forbesu. Cijeli Kardashian-Jenner klan, pak, čiji su se članovi svi proslavili zahvaljujući želji da intimu razotkrivaju na malim ekranima, zajedno vrijede više od 300 milijuna, dok Ryan Seacrest, producent serijala, po svoj prilici, i više. 

 

Instagram

 

 

 

Milijunašica koju je obogatio reality nekoć je bila dadilja

Jedna je od pet najutjecajnijih osoba na Facebooku, odmah nakon sestara Kardashian, sestara po bogatstvu kroz izuzetno unosne reality showove. Nekadašnja dadilja Jennifer Lynn Farley, zvana i JWOWW, proslavila se nastupom u superpopularnom MTV-jevu serijalu ‘Jersey Shore’.  Bogatstvo joj procjenjuju na tri milijuna dolara. 

Od studoša do šestog najbogatijeg na svijetu 

Prema Forbesu, osnivač Facebooka trenutačno je težak 49,1 milijardu dolara, a kompanija, kaže Fortune, 328. Broj aktivnih korisnika mreže pokrenute iz studentskog doma na Harvardu 2004., s namjerom da se zadrži samo u toj domeni, mjesečno raste 14 posto, s više od milijardu njih već prikopčanih na ‘fejs’. Zuckerberg, koji fakultet nikad nije završio, u trenutku lansiranja Facebooka imao je nepunu 21 godinu, a danas je šesti najbogatiji čovjek svijeta, ujedno i najbogatiji američki poduzetnik ispod 40 godina. 

Najmoćniju ženu IT industrije Mark je preoteo Googleu 

Bogatstvo desne ruke Marka Zuckerbega i jedne od najmoćnijih osoba u Facebooku Sheryl Sandberg procijenjeno je na gotovo milijardu dolara. Ona je u najpopularnijoj društvenoj mreži zadužena za marketing, prodaju, ljudske resurse i poslovni razvoj. 

Pokretač ‘Fejsa’ teži 1,4 milijarde dolara, a kažu da je tek počeo 

Dustin Moskovitz je jedan od ‘velike četvorke’, ekipe koja je iz studentskog doma na Harvardu 2004. godine lansirala Facebook. Iako je kompaniju u međuvremenu napustio, dionice mreže svih mreža učinile su ga najmlađim milijarderom svih vremena, prema popisu koji je objavio Forbes. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno