Obavijesti

Tech

Komentari 23

I PETA tužila fotografa: Prava za selfie moraju ići majmunu

I PETA tužila  fotografa: Prava za selfie moraju ići majmunu
2

PETA tvrdi da fotografije nastale u Indoneziji pripadaju majmunu Narutu koji je fotografije uslikao, a ne Davidu Slateru čiji je fotografski aparat majmun koristio

VIDEO

PETA je odlučila pomoći majmunu Narutu da dobije autorska prava za selfije koje je uslikao prije četiri godine u Indoneziji fotoaparatom Davida Slatera. Slater je kasnije objavio te fotografije pod svojim imenom i zaradio na njima.

Cijela priča počela je još 2011. godine kada je Slater otišao u Indoneziju kako bi fotografirao majmune. Tijekom snimanja u divljini, Slater je stavio kameru na tronožac te namjerno ostavio daljinski upravljač za kameru na tlu kako bi bio dostupan majmunu. Jedna ženka je uzela daljinski te 'okinula' nekoliko fotografija koje su većinom bile neupotrebljive. No, par fotografija je ispalo dobro te ih je Slater kasnije objavio kao „majmunske selfije“. Slater je na fotografije stavio svoje autorsko pravo pod pretpostavkom da te fotografije pripadaju njemu.

I tu počinju problemi za Slatera. Mnoge grupe za prava životinja, a sada i PETA odlučile su sudski goniti Slatera tvrdeći da mu ne pripadaju fotografije te da autorska prava ima – majmun Naruto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
David Slater/Naruto

Prošle godine Slater se sukobio s Wikipedijom koja je objavila fotografije na svojoj stranici tvrdeći da Slater nije vlasnik autorskih prava jer je fotografije slikao majmun, a kako američki Ured za autorska prava ne registrira autorska prava životinja, fotografije su javne.

PETA sada traži da se Narutu pripišu autorska prava te da sva zarada od fotografija ide za dobrobit majmuna.

- Zakon o autorskom pravu je jasan. Nije važno u čijem je vlasništvu fotoaparat, bitno je tko je slikao - kažu iz PETA-e.

Slater se ne slaže. Poručio je kako je on osmislio cijelu situaciju te da je majmun morao samo pritisnuti gumb. Vjeruje da zarada pripada njemu.

Ako PETA uspije natjerati sud da Naruto dobije autorska prava, biti će to prvi takav slučaj u svijetu – da životinja polaže prava na fotografije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh
NUDE INOVATIVNA AI RJEŠENJA

Isprobali smo: Honor Magic 6 Pro s top baterijom i kamerom puca na sam svjetski vrh

Honor je u Magic 6 Pro ubacio svoje najjače adute i napravio telefon odličnog dizajna koji ima impresivnu bateriju

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'
ukupno 1850 kvadrata

FOTO Rimac otvorio novi pogon u Ujedinjenom Kraljevstvu: 'Zaposlit ćemo preko 70 ljudi'

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac