Obavijesti

Tech

Komentari 30

Isprobali smo Windowse 10: Ista platforma za sve uređaje

Isprobali smo Windowse 10: Ista platforma za sve uređaje
4

Iako smo isprobali tek demo verziju, može se reći kako novi Windowsi izgledaju najbolje do sad, ali su i funkcionalno daleko najnapredniji. Stižu tijekom ljeta

VIDEO

Najznačajniji Microsoftov OS unazad deset godina trebao bi učiniti ono što nije uspjelo Windowsima 8: postati jedan operacijski sustav za stolna i prijenosna računala, tablete, pametne telefone... koji je i popularan.

Sukladno tome, napravljene su mnogobrojne promjene koje bi korisnicima omogućile jednostavno prebacivanje između različitih uređaja, ali i dodane zanimljive nove mogućnosti koje smo iz prve ruke uspjeli isprobati na ovogodišnjim WinDaysima.

Većinu korisnika obradovat će povratak izbornika "Start" koji se napokon vraća tamo gdje mu je i mjesto. Start neće biti isti kao na Windowsima 7 i 8, već svojevrsna kombinacija oba rješenja.

Odmah pored njega, dodali su izbornik "Search" koji će osim pretraživanja samih Windowsa pretraživati i internet. Kombinacija Starta i Searcha funkcionira i izgleda sjajno, a vizualni dojam dodatno oplemenjuju pločice koje se nalaze u pozadini i koje možete posložiti kako to vama najbolje odgovara.

Task View funkcija (virtualne radne površine) također je jedan od noviteta, svojevrstan ALT-TAB na steroidima, a omogućuje pokretanje više radnih površina (desktopa). Svaki desktop dobit će svoju "pločicu" i na svakom od njih možete pokrenuti određene aplikacije, programe... Tako možete imati jedan desktop na kojem dijete 'vrti' računalne igre ili YouTube, a na drugom ili trećem možete pokrenuti uredske alate...

Jedan od trendova unazad godinu dana su veliki HD monitori. Uz Windowse 10 oni bi mogli postati i mainstream. Naime, pomoću funkcije 'Snap Assist' veliki ekran ćete u svega nekoliko sekundi moći podijeliti u više manjih te se jednostavno prebacivati između njih. Na ovaj način olakšava se korištenje višestrukih prozora, ali i režu troškovi jer bi drugi monitor mogao izgubiti smisao.

Novost je i prilagodljivost sučelja koje prepoznaje koristi li se računalo kao tablet ili klasičan PC te se sukladno tome automatski prilagođava za rad s prstima ili samom tipkovnicom. Stvar funkcionira u sekundi i izuzetno dobro što bi moglo dati dodatni vjetar u leđa hibridnim 2u1 uređajima.

Nakon Windows Phonea, Cortana će postati sastavni dio Windowsa 10, a Spartan će zamijeniti Internet Explorer o čemu više možete pročitati OVDJE.

Iako smo isprobali tek demo verziju, može se reći kako novi Windowsi izgledaju najbolje do sad, ali su i funkcionalno daleko najnapredniji. Istovremeno, Windowsi su za korištenje jednostavniji nego ikad te je izbačeno sve ono što je nepotrebno ili što je zbunjivalo korisnike. Posebice veseli činjenica kako su u Microsoftu uvažili mnogobrojne kritike i želje korisnika.

Windowsi 10 će vjerojatno dolaziti u tri verzije. Nadogradnja za privatne i male poslovne korisnike Windowsa 7/8.1 bit će besplatna, ali samo za prvih godinu dana korištenja. Hardverski zahtjevi isti su kao i na prethodnoj verziji Windowsa: dvojezgreni gigahercni procesor, 2 GB RAM-a i oko 20 GB memorije.

Technical Preview 'Desetke' možete isprobati na https://insider.windows.com/.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu