Obavijesti

Tech

Komentari 8

'Ljute ptice' zaradile su prošle godine više od Toma Cruisea

'Ljute ptice' zaradile su prošle godine više od Toma Cruisea
2

Angry Birds’ i aplikacija Facebook Messenger prošle su godine bili puno unosniji za svoje vlasnike nego svjetski filmski hitovi poput ‘Igara gladi’ ili ‘Hobita’

VIDEO

Prošle godine mobilne aplikacije na Appleovom servisu iTunes zaradile su više od 10 milijardi dolara. To je više od cijele holivudske filmske industrije u SAD-u. 

Analiza tvrtke Asymco pokazala je kako je posao s mobilnim aplikacijma definitivno postao najplaćeniji u svijetu i pretekao dosadašnju tvornicu snova, ali i novca - Hollywood. Također, posao s aplikacijama je “zdraviji”, odnosno tvrtke posluju s manje rizika nego holivudski studiji. Ne radi se ipak o golemoj razlici u zaradi, jer obje industrije zarađuju više od 10 milijardi dolara na godinu, a to je više od 68 milijardi kuna. No u istraživanje uopće nisu uključili zaradu aplikacija na GooglePlayu, odnosno korisnika pametnih telefona s Android sustavom. Njih je u svijetu oko milijardu pa je razlika u ukupnoj zaradi vjerojatno veća, ponovno u korist aplikacija. Od 2008. godine mobilne su aplikacije zaradile više od 25 milijardi dolara - i ne staju.

Samo u prvom tjednu siječnja ove godine korisnici iTunesa potrošili su 500 milijuna dolara na aplikacije, dok se holivudski studiji bore s krizom, a neki najavljuju otpuštanje do 500 zaposlenika. Samo DreamWorks studio, jedan od najvećih, morao je srezati troškove za 18 posto, dok vlasnici hit aplikacija svaki dan postaju milijunaši. Asymco u svojoj analizi naglašava kako je rast industrije mobilnih aplikacija omogućio osnivačima i vlasnicima tih tvrtki plaće u rangu najvećih holivudskih zvijezda. Tvrde kako vlasnici jedne od najpopularnijih svjetskih aplikacija “Angry Birds” zarađuju više od Toma Cruisea. On je, prema procjeni američkog The Forbesa, prošle godine zaradio oko 22 milijuna dolara. 

Vlasnici aplikacije koja je uspješna, ali prosječno se prodaje, zarađuju više nego prosječni holivudski glumci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inače, da bi aplikacija ušla u Top 10 na iTunesu, mora svaki dan zaraditi barem 47.000 dolara. Prošle je godine najpopularnija aplikacija koja se plaća na iTunesu bila igra “Minecraft”, a besplatna “Messenger” za Facebook.

Blitz

‘Čuvari galaksije’ i ‘Igre gladi’ najuspješniji su filmovi prošle godine

Ukupna zarada “Čuvara galaksije” u SAD-u je 332,8 milijuna dolara. Slijedi treći nastavak “Igara gladi” s 316,2 milijuna dolara, a drugi dio “Kapetana Amerike” zaradio je 259,7 milijuna. Najplaćeniji glumci su Robert Downey Jr. sa 75 milijuna dolara, Dwayne Johnson s 52 milijuna, Bradley Cooper s 46 milijuna i Leonardo DiCaprio s 39 milijuna dolara. Najplaćenije glumice su Sandra Bullock sa 51 milijun dolara, a druga je Jennifer Lawrence s 34 milijuna. Jennifer Aniston ima 31 milijun dolara, a Gwyneth Paltrow 19 milijuna dolara. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle