Obavijesti

Tech

Komentari 13

Na njemu se 'rodio' internet: Na današnji dan otkrili NeXT

Na njemu se 'rodio' internet: Na današnji dan otkrili NeXT
2

Steve Jobs je 12. listopada 1988. predstavio NeXT računalo na kojem su položili temelje za današnji internet, a njegov OS postao je temelj za poznatiji Mac OS X

VIDEO

Nakon što su ga otjerali iz Applea, Steve Jobs je 1985. napustio tvrtku koju je gradio, da bi uskoro s nekoliko ljudi iz Applea pokrenuo NeXT.

U novoj kompaniji počeo je graditi NeXT računalo koje su na današnji dan 1988. godine predstavili u San Franciscu. Predstavili su ga na velikoj svečanosti, a već sljedeći dan, 13.  listopada, mali broj edukatora i developera bio je pozvan na tehničku demonstraciju računala. Platili su po 100 dolara kako bi im sam Jobs predstavio NeXT.

Iako na tržištu nije uspjela, ova velika i skupa crna kocka prilično je važna za informatičku povijest, a i Jobs je često govorio da je NeXT bio ispred svog vremena.

VIDEO

Naime, NeXT je predstavio nekoliko noviteta za tadašnja osobna računala, među kojima su bili optička jedinica, ugrađeni procesor digitalnog signala koji je omogućio glasovno prepoznavanje i objektno orijentirani programski jezik, koji je olakšao programiranje.

NeXT je bila radna stanica visokih performansi, koju su Jobsovi suradnici razvijali, proizvodili i prodavali. Baziran na Unixu, imao je NeXTSTEP operativni sustav, a dolazio je u kućištu dimenzija 30x30x30 cm, zbog čega su ga i nazvali 'Kocka'.

Originalno je dolazio sa 25 MHz Motorolinim procesorom te 8 MB RAM-a, koji se mogao proširiti do 64 MB, a tu je bio i 250 MB magneto-optički disk, te klasični hard disk kao opcija. Dolazio je sa 17-inčnim crno-bijelim ekranom.

No, iako je bio moćan, visoka cijena od 6500 dolara, spriječila je NeXT da ostvari tržišni uspjeh i prodajne brojke koje su imali Apple ili Microsoft. Ova su se računala uglavnom prodavala sveučilištima, financijskim institucijama ili vladinim agencijama. 4

Wikimedia

Važan za sve nas

NeXT računalo i njegove alate koristili su Tim Berners-Lee i Robert Cailliau na CERN-u kako bi kreirali softver za prvi web server ( CERN httpd ) koji je aktiviran na Božić 1990. godine. U NeXTSTEP-u su napisali i softver za WorldWideWeb , koji je bio prvi pretraživač weba. Taj su softver kasnije preimenovali u Nexus kako ne bi bilo zabune sa samim World Wide Webom.

NeXT je kasnije postao softverska tvrtka, da bi ga 1997. godine kupio Apple, a NeXTSTEP platforma je kasnije postala temelj Mac OS X operativnog sustava.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle