Obavijesti

Tech

Komentari 8

Novo vrijeme, novi browseri: Spartan stiže s Windowsima

Novo vrijeme, novi browseri: Spartan stiže s Windowsima
2

Popis svih Sparatanovih tehnologija moguće je vidjeti, ali i pratiti njihov trenutačni status na https://status.modern.ie, a browser stiže uskoro s novim Windowsima 10

VIDEO

Nakon gotovo 20 godina, danas najomraženiji internetski preglednik koji je nekad koristilo čak 95% internetskih korisnika, odlazi u povijest.

Zamijenit će ga Spartan, potpuno novi sustav, koji bi trebao donijeti mnogo toga dobroga za standardne korisnike, ali i programere. Kako će Spartan izgledati i što će nuditi uvjerili smo se iz prve ruke na predavanju "This is Spartan!" održanom u sklopu WinDaysa .

VIDEO

Najznačajniji novitet za većinu korisnika bit će činjenica kako će vrlo brzo većina ekstenzija s Chromea uskoro biti dostupna i na Spartanu jer je Microsoft maksimalno pojednostavio prebacivanje s Googleove na njihovu platformu. Spartan će biti minimalistički, i dalje će se pretraživati na malenoj adresnoj traci, no dolazit će s mnogobrojnim korisnim alatima i funkcijama.

Jedna od njih je "Ink mode", svojevrstan screenshoot alat pomoću kojeg ćete sadržaj s internetske stranice u svega par klikova moći označiti, izrezati i poslati prijateljima ili poslovnim suradnicima.

U Spartan će biti integriran download manager, ali i Microsoftova virtualna pomoćnica Cortana. Po dobrom starom običaju, Cortana vjerojatno neće u početku raditi u Hrvatskoj, no moći ćete je koristiti ako se u postavkama "prebacite" u Ameriku.

Funkcija "Reading mode" posebno će se svidjeti svima koji čitaju blogove – klikom na ikonicu sa stranice će nestati svi nepotrebni moduli, reklame, a u glavnom prozoru vidjet će se samo tekst, kao da ga čitate na Kindleu.

Iako to možda zvuči pretenciozno, Spartan bi mogli zavoljeti i programeri jer će dolaziti sa znatno poboljšanim JavaScript performansama, novim HTML render engineom te mnogim drugim poboljšanjima.

Popis svih Sparatanovih tehnologija moguće je vidjeti, ali i pratiti njihov trenutačni status na https://status.modern.ie

Spartan će doći za tri mjeseca zajedno s Windowsima 10, koje već neko vrijeme možemo testirati. Kao i IE nećete ga moći deinstalirati s Windowsa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno