Obavijesti

Tech

Komentari 0

Uporan je: Našao online trola nakon 4 godine i 35.000 dolara

Uporan je: Našao online trola nakon 4 godine i 35.000 dolara
1

Bill Hadley, američki političar, četiri godine je vodio pravnu bitku kako bi razotkrio anonimnog komentatora koji ga je uvrijedio na internetu. Uskoro počinje suđenje

VIDEO

Anonimni komentari na internetu česta su tema rasprava. Pogotovo ako se radi o uvredljivim komentarima ili čak i klevetama. Mnogi bi tada, a pogotovo oni koji su pritom napadnuti, voljeli doznati tko se krije iza anonimnih nadimaka. 

Jedan lokalni političar u američkoj saveznoj državi Illinois je toliko bio pogođen ružnim komentarom da je sljedeće četiri godine vodio pravnu trakavicu te uložio pritom 35.000 dolara kako bi konačno razotkrio ime komentatora koja ga je vrijeđao

Komentator Fuboy je lokalnom portalu Journal Standard u gradu Freeportu 28. prosinca 2011. godine napisao sljedeći komentar na članku u kojem se spominje Bill Hadley:

"Handley je Sandusky koji samo što nije razotkriven. Pogledajte samo kakav pogled ima na Osnovnu školu Empire ravno s ulaza svoje kuće". 

Komentar je izravna referenca na Jerryja Sanduskyja, bivšeg trenera američkog nogometa Sveučilišta Penn State, koji je osuđen za niz slučajeva seksualnog zlostavljanja djece. 

U to vrijeme Hadley se vraćao u lokalnu politiku, nakon što je tri godine proveo u privatnom sektoru, a prije toga je ovaj uvjereni republikanac bio član gradskog vijeća od 2002. do čak 2008. godine. 

Hadley nije želio odustati od svog nauma i počeo je podnositi niz prijava potrebnih za razotkrivanje identiteta komentatora, što je izazvalo puno potresa na lokalnoj političkoj sceni. Podigao je tužbu protiv klevete tražeći odštetu od najmanje 50.000 dolara. 

- Nije mi namjera ići nekoga uništiti. Želim samo otkriti tko je to rekao o meni - govorio je na početku potrage Bill Hadley. 

No, novine Journal Standard odbile su udovoljiti njegovom zahtjevu i nisu mu dali identitet komentatora na njihovom portalu. Bila mu je potrebna sudska odluka da bi nekoliko mjeseci poslije od medija dobio IP adresu korisnika. No, to još nije značilo da ima identitet komentatora. 

Morao je tražiti novi zahtjev od operatera mreže Comcast, što je značilo još jedan sudski nalog. Taj je pak proces došao čak do Vrhovnog suda savezne države Illinois i potrajao je dodatne tri godine. Ovog ljeta Hadley je konačno dočekao odluku Vrhovnog suda da Comcast mora dati informacije o komentatoru. 

Na kraju se otkrilo da je komentator Frank Cook, državni odvjetnik u okrugu Stephenson. Cook je Hadleyev poznanik i godinama je s njim radio u gradskom vijeću, no Hadley nikad nije bio posumnjao na njega i ostao je začuđen zašto bi upravo tek usputni poznanik izrekao takve negativne konotacije prema njemu. 

Nakon što je razotkriven Cook je dao ostavku, a u prosincu ga očekuje suđenje zbog ovog slučaja. No, on tvrdi da je nevin. Suđenje je zbog izbjegavanja sukoba interesa prebačeno u drugi okrug, a slučaj je zaintrigirao i nacionalne medije u Americi. 

Članak je i dalje dostupan online, no sporni komentar je izbrisan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama