Obavijesti

Tech

Komentari 170

Zbog povrede privatnosti: Više od tisuću Hrvata tuži Facebook

Zbog povrede privatnosti: Više od tisuću Hrvata tuži Facebook
3

Maximilian Schrems pokrenuo je na Trgovačkom sudu tužbu protiv Facebooka. Tužbi se do sada pridružilo više od 20.000 ljudi. Dobiju li tužbu, svakom ide 500 €

VIDEO

Austrijski student Maximilian Schrems pokrenuo je na Trgovačkom sudu tužbu protiv Facebooka zbog povrede privatnosti. Tužbi se do sada pridružilo više od 20.000 ljudi, među kojima i više od tisuću Hrvata. Dobiju li tužbu, taj će tehnološki div svakome od njih morati isplatiti po 500 eura (oko 3815 kuna).

Schrems je digao tužbu protiv kompanije Facebook Ireland Ltd koja je nadležna za funkcioniranje Facebooka na teritoriju Europe, javlja BBC. U tužbi se žali na:

- Korištenje osobnih podataka bez izravnog odobrenja korisnika

- Postavljanje nezakonitih pravila korištenja podataka

- Praćenje korisnika izvan Facebooka

- Korištenje podataka za nadgledanje korisnika

- Automatsko uključivanje u „Graph Search“ program

- Prosljeđivanje korisničkih podataka aplikacijama izvan Facebooka

- Sudjelovanje u NSA programu „Prism“, koji je koristio privatne podatke bez odobrenja

Nije u pitanju novac, nego princip

Iako je Schrems kazao da „nije u pitanju novac, nego princip, jer Facebook konstantno krši privatnost svojih korisnika“, ipak se potražuje naknada. Ako sud presudi u korist tužitelja zaradit će spomenuti iznos. 

- Nisam želio da se sve svede samo na novac, onako kako smo znali viđati u suludim američkim zajedničkim tužbama. Tih 500 eura je s jedne strane simbolična svota, no kad se zbroje pojedinačne odštete, ukupna višemilijunska kazna ipak bi mogla utjecati na Facebook – kazao je.

Ostalo još malo mjesta za prijavu

Austrijanci i Nijemci čine polovinu ukupnog broja tužitelja, a Hrvati su odmah iza njih. Slijede građani Nizozemske s oko 800 tužitelja, Finske i Britanije. Za privatnost su najmanje zainteresirani na istoku Europe.

Tužbi se možete pridružiti i vi na stranici fbclaim.com, no to učinite što prije, jer je ostalo još malo mjesta. Naime, zbog „praktičnih razloga“, kako je navedeno na webu, broj pojedinačnih tužitelja je ograničen na 25.000.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno