Obavijesti

News

Komentari 19

Milanović na čekanju, konačni rezultati izbora krajem tjedna?

Milanović na čekanju, konačni rezultati izbora krajem tjedna?
1

Kako je Ermina Lekaj Prljaskaj tek danas dobila rješenje kojim su odbili prigovor na rezultate, ona ima dva dana za žalbu Ustavnom sudu koji ima 2 dana za odgovor

VIDEO

Zoran Milanović još će morati pričekati kako bi dobio mandat za sastavljanje nove Vlade od predsjednika Ive Josipovića. Naime, Ermina Lekaj Prljaskaj iz Selca tek je danas dobila rješenje kojim su joj odbili prigovor na rezultate izbora, doznaje se od glasnogovornika Državnog izbornog povjerenstva Hrvoja Sadarića.

Prema tome, ona ima dva dana za žalbu, koju je, kažu u DIP-u, najavila. Potom Ustavni sud ima još dva dana za odgovor na žalbu. Prema tome, krajnji rok za objavu konačnih rezultata je petak, stigne li pošta na vrijeme.

Iz DIP-a se doznaje da su sva ostala rješenja obrađena te da je ovo jedino preostalo pa je moguće i da se sve obradi prije petka. 

Tek nakon što Ustavni sud obradi i ovaj prigovor rezultati parlamentarnih izbora postaju konačni, a DIP ih objavljuje u Narodnim novinama i šalje predsjedniku Josipoviću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mandat ovisi isključivo o DIP-u i Ustavnom sudu i ne vidim razloga da nakon što me obavijeste o konačnim rezultatima izbora ne dam mandat Zoranu Milanoviću - kazao je kratko predsjednik Josipović na Danu hrvatskog zrakoplovstva. 

Sedmi saziv Sabora konstituirat će se 20. prosinca?

Novi, sedmi saziv Sabora mogao bi se konstituirati u utorak, 20. prosinca, neslužbeno doznajemo, nakon što prođu svi rokovi za prigovore i žalbe na provedene parlamentarne izbore te predsjednik Ivo Josipović dobije konačne rezultate izbora i Zorana Milanovića imenuje mandatarom. S obzirom na to da je DIP zaprimio deset prigovora na izborni proces, te su neki sa zakašnjenjem dobili rješenje DIP-a, moguće je da se žalbeni rokovi produže, pa se tako produžuje i potencijalni rok za konstituiranje Sabora.

Konstituirajuću sjednicu Sabora saziva predsjednik Josipović, a njome će zasjedati još uvijek aktualni predsjednik Sabora Luka Bebić dok se ne izabere novi predsjednik, a nagađa se da bi to mogli biti Josip Leko ili Boris Šprem. Nakon predsjednika, odmah se treba izabrati i novo Mandatno- imunitetno povjerenstvo (MIP) koje podnosi izvješće Saboru o provedenim izborima za Sabor i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost, o imenima zastupnika koji obnašaju dužnost nespojivu sa zastupničkom dužnošću pa im zastupnički mandat miruje, o imenima zastupnika kojima mandat miruje na njihov zahtjev te o zamjenicima zastupnika koji umjesto njih počinju obnašati zastupničku dužnost.

Osim predsjednika i MIP-a, na konstituirajućoj sjednici biraju se i potpredsjednici Sabora, te predsjednici i ostali članovi još dva saborska odbora – Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav te Odbor za izbor i imenovanja.

Sabor je 2007. godine za vrijeme Ive Sanadera dan nakon konstituirajuće sjednice odmah potvrđivao Vladu, a moguće je da se to dogodi i ovaj put.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje