Obavijesti

News

Komentari 5

Zašto nitko nije mogao točno prognozirati sastav Sabora?

Zašto nitko nije mogao točno prognozirati sastav Sabora?
4

Niti jedan od 6909 Sabora kreiranih u igri 24sata i Večernjeg nije odgovarao onom iz stvarnih rezultata. Dragan Bagić kae da je to bilo izrazito teško za pogoditi

VIDEO

U nagradnoj igri 24sata i Večernjeg 'Prognoziraj sastav Sabora' čitatelji su kreirali ukupno 6909 vlastitih parlamenata, a za nagradnu igru prijavili su ih 3168, no nitko nije pogodio točan raspored mandata zastupnika.

- Teško je točno pogoditi raspored svih 140 mandata. Broj mogućih kombinacija je izrazito veliki, pa čak i kada se raspon mogućih kombinacija suzi temeljem relevantnih istraživanja. Niti istraživanja ne mogu točno predvidjeti raspored svih mandata jer je veliki broj lista bilo oko izbornog praga, pa ako neka od tih lista uđe u parlament, onda neke druge liste gube mandat, i obrnuto ako neka lista ne uđe taj mandat dobiva netko drugi. Naime, morate točno pogoditi koje stranke će ući u parlament te koliko će dobiti mandata - rekao je u razgovoru Dragan Bagić, sociolog sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Vjeruje da je igračima najteže bilo odvojiti osobne preferencije od realnih procjena i dodaje da upravo zbog toga brojni ljudi ne vjeruju istraživanjima javnog mnijenja jer ona pokazuju drugačije rezultate od njihovog osobnog stava.

Bagić dodaje da rezultati za njega i nisu neko iznenađenje. Dodaje kako je svjestan da je teško predvidjeti raspodjelu svih 140 mandata, ali temeljem istraživanja pouzdano zna raspodjelu 125-130 mandata, dok se ostali mogu rasporediti na nekoliko načina, relativno predvidljivih.

24sata: Čini se da je najteže bilo pogoditi da će HSLS i HSS tako loše proći, iako u anketama uoči izbora i nisu dobivali visoke postotke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Istraživanja su tim dvjema strankama davala između 0 i 3 mandata. Što od toga će se dogoditi bilo je teško pogoditi jer su svi njihovi rezultati bili oko 5 posto, pa su za malo pali ispod izbornog praga.

24sata: Zanimljivo je da su izlazne ankete ovoga puta bile puno preciznije, a i istraživanja uoči izbora su dosta slična završnim rezultatima.

- Izlazne ankete su pogrešno raspodijelile samo 4 od 140 mandata. Dakle, 136 mandata je točno raspoređeno. To se može smatrati vrlo visokom preciznošću. Izlazne ankete 2007. godine su bile samo malo manje neprecizne, tada je pogrešno raspoređeno 7 od 140 mandata. No, politički odnosi su bili drugačiji pa je tih 7 mandata bilo presudno za određivanje koja će stranka imati relativnu većinu. Da smo ovaj puta pogriješili istih 7 mandata opet bi javnost imala dojam da su izlazne ankete preciznije nego 2007., naprosto zbog toga što bi ta pogreška bila manje relevantna za stvarne rezultate izbora - kaže Bagić.

- Predizborno istraživanje koje je Ipsos Puls proveo za Večernji list i partnere se pokazalo izrazito preciznim i vjerojatno spada u red najpreciznijih predizbornih istraživanja u hrvatskoj povijesti. Naime, to istraživanje je gotovo sve rezultate predvidjelo unutar pogreške od 1%, a prosječno odstupanje je iznosilo samo oko 0,5%. Mislim da to predizborno istraživanje i izlazne ankete pokazuju da istraživači u Hrvatskoj znaju svoj posao i da je vrijeme da političari i kvazi stručnjaci prestanu neopravdano blatiti agencije i istraživanja javnog mnijenja. Što, naravno, čine samo da bi sakrili svoje greške, neznanje i nesposobnost - naglašava Bagić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina