Obavijesti

Kako bez probavnih tegoba na odmoru?

Kako bez probavnih tegoba na odmoru?
1

Bilo kad, iz mnoštva razloga, može doći do neravnoteže crijevne mikroflore što rezultira neugodnim tegobama. Nemojte dopustiti da vas probavne tegobe iznenade ovog ljeta.

Ljetni mjeseci, putovanja, godišnji odmor, sve je to dragocjeno vrijeme koje želite iskoristiti za odmor, druženja i punjenje baterija za povratak u svoje svakodnevne aktivnosti.  Probavne smetnje su neugodna pojava koja se nažalost može pojaviti i za vrijeme odmora što može pokvariti i najbolji plan. 

Glavne funkcije crijeva su apsorpcija hranjivih i izbacivanje štetnih tvari iz organizma, a obzirom da epitel crijeva i zdrava crijevna mikroflora čine jednu od zaštitnih barijera spram uzročnika bolesti, crijeva su važan dio  imunološkog sustava ljudskog organizma. 

Uravnotežena crijevna mikroflora sastoji se od bakterija koje prirodno žive u crijevima i ima brojne funkcije koje su od vitalne važnosti za ljudsko zdravlje: sudjeluje u procesima probave, osobito probave šećera i masti; poboljšava apsorpciju oligoelemenata; sudjeluje u proizvodnji i apsorpciji vitamina K i vitamina B skupine; sprječava prolazak štetnih mikroorganizama (virusa, bakterija i ostalih štetnih čestica) kao fizička barijera; kod djece omogućuje pravilno morfološko i funkcionalno sazrijevanje probavnog sustava. Neravnoteža u sastavu crijevne mikroflore može dovesti do pojave osjećaja nadutosti, bolova u trbuhu, proljeva ili zatvora.

Poremećaji koji dovode do slabljenja funkcije crijeva (funkcije epitela, pokretljivosti i slično) i poremećaji sastava crijevne mikroflore mogu dovesti do smanjenja obrane od mikroorganizama, pada imuniteta te u konačnici do pojave bolesti, odnosno mogu narušiti zdravlje cijelog organizma. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Putovanja su česti uzrok poremećaja u probavnom sustavu. Tijekom međunarodnih putovanja čak 20-50% ljudi barem jednom dobije proljev. Putnički proljev češće se javlja kod mlađih osoba, kod osoba s poremećajima imuniteta, upalnim bolestima crijeva ili s dijabetesom, te kod osoba koje su na terapiji H-2 blokatorima ili antacidima (lijekovi za smanjenje izlučivanja želučane kiseline). Učestalost pojave putničkog proljeva jednaka je kod muškaraca i kod žena, a primarni izvor zaraze najčešće je doticaj s  kontaminiranom hranom i vodom.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji naseljavaju područja kao što su npr. crijeva i obavljaju slične funkcije kao i normalna crijevna mikroflora, dok se ona ne obnovi. Najčešće se koriste vrste Bifidobacterium i Lactobacilus. Neke od ovih vrsta bakterija od davnina se koriste i u pripremi hrane: jogurta, kefira, sira ili slično.

Danas probiotike možemo unositi u organizam putem mliječnih proizvoda (jogurti, mliječne formule) ili u u obliku kapsula, prašaka i otopina. Često ih nazivamo „dobre“ bakterije jer brojne analize pokazuju njihov blagotvorni učinak kod brojnih bolesti i stanja koja narušavaju čovjekovo zdravlje.

Određena ispitivanja pokazala su moguću značajnu ulogu probiotika u smislu prevencije antibioticima izazvanog proljeva, odnosno da istovremena primjena probiotika uz antibiotsku terapiju znatno smanjuje duljinu trajanja proljeva (utjecaj na pojavnost antibiotikom uzrokovanog proljeva nije bio velik). 

Pozitivan učinak uočen je i prilikom uzimanja trojne terapije u svrhu eradikacije bakterije H. pylori, koja najčešće uključuje dva antibiotika. Pokazalo se da probiotici smanjuju mogućnost pojave nuspojava kao posljedicu antibiotske terapije, uključujući i proljev, pospješuju eradikaciju H. pylori te obnavljaju crijevnu mikrofloru nakon antibiotskog tretmana.

Iznimno je važna činjenica da probiotik treba uzeti s odmakom od tri sata, u slučaju istovremenog uzimanja s  antibioticima,  kako bi se probiotičke bakterije sačuvale od djelovanja antibiotika. 

Kao i kod odraslih i kod djece može doći do poremećaja crijevne mikroflore. 

Mikroflora kod djece je drugačija - tek nakon treće godine sastav je sličan mikroflori odraslog čovjeka. Do treće godine, sastav dječje mikroflore je manje složen: 91% čine bifidobakterije i one se smatraju značajnim u ranom djetinjstvu. Značaj bifidobakterija potvrđen je u studijama rađenim kod djece s atopijskim dermatitisom te s proljevom uzrokovanim rota-virusom.

Interesantan podatak donijela je jedna studija čiji rezultat je pokazao da uzimanje određenih sojeva probiotika u ranom djetinjstvu smanjuje pojavnost respiratornih infekcija.

Postojeći dokazi pokazuju koliko je važno održavati zdravu ravnotežu crijevne mikroflore osobito prilikom terapije antibioticima, tijekom stresa, kod nezdrave prehrane te tijekom putovanja.

Probiotici su u našim ljekarnama dostupni u različitim oblicima, a osobito obiteljska pakiranja mogu biti koristan dio Vaše ljekarne na putovanjima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.