Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

5 tipova koje stres 'ubija' zbog zakinutosti i manjka priznanja

5 tipova koje stres 'ubija' zbog zakinutosti i manjka priznanja
1

Stalno na udaru: Ljudi koji izgaraju za ono što rade, žrtve su mobbinga, ali i oni koji robuju tehnologiji na poslu su svakodnevno na meti ekstremnih doza pritiska

VIDEO

Na poslu ste savjesni, na vrijeme obavljate povjerene zadatke, no iako ste učinili sve što se od vas tražilo, još niste dobili povišicu, promaknuće niti priznanje šefa za svoj rad. Upravo takva neravnoteža između uloženog truda i nagrade stvara stres na radnome mjestu koji prije svega pogađa marljive zaposlenike željne priznanja. Stres na poslu nije ni najmanje bezazlen zato što troši živce, krivac je za nesanicu te bitno doprinosi nastanku raznih bolesti, prije svega depresije i bolesti srca. 

Zbog kronične napetosti na radnome mjestu ugroženo je i fizičko i emocionalno zdravlje zaposlenika, tvrdi predsjednik Američkog instituta za stres Paul J. Rosch. Prvi korak u borbi protiv stresa je pronaći njegov izvor. Stručnjaci su identificirali specifične situacije na poslu koje uvelike doprinose tome da vam uzavrije krv i skoči tlak te pet tipova zaposlenika koji su očite žrtve stresa na radnome mjestu. 

Među njima su prije svega oni koji “izgaraju” na poslu, zatim žrtve mobbinga, ali i oni koji previše robuju tehnici te nikad ne gase iPhone i uvijek su online. Ako vas je tvrtka velikodušno opremila blackberryjem, mobitelom i laptopom, šefu ste dostupni u svako doba dana i noći, 365 dana u godini. 

Ako ste internetom stalno povezani s uredom te više nemate jasnu granicu između poslovnog i privatnog života, na putu ste da postanete žrtva tehno-stresa, koji je sve izraženiji problem današnjice. Kako biste se zaštitili, između 21 sat i 8 sati isključite sve elektroničke “pomoćnike”, opustite se i koncentrirajte na pročišćavanje misli.

1. Na radnome mjestu ste otirač šefu i klijentima

Na poslu trpite verbalno zlostavljanje klijenata. Zatražite savjet o postupanju s teškim klijentima. Ne shvaćajte ih osobno i neće vas demoralizirati.

2. Preopterećeni podanici uvijek su pod stresom

Zatrpani ste poslom, ne pitaju vas za mišljenje i stalno ste u sjeni. Zaposlenici koji su suočeni s mnogo zahtjeva, a imaju malo kontrole nad onim što rade pod golemim su pritiskom. Ako posao ne možete učiniti lakšim, više se uključite u odlučivanje. To će vam pomoći da ublažite stres.

3. Meta ste verbalnog mobbinga

Šef vas vrijeđa, daje vam nemoguće kratke rokove, zatrpava vas poslom te ponižava pred kolegama. Pokušajte ga smiriti razgovorom, a ako vaše kolege dijele isti problem, otvoreno se kao tim suočite sa šefom tiraninom. Ako ni to ne uspije, uz dokaze zatražite pomoć viših šefova.

4. Frustrirani karijerist je zakinut

Radite predano, no smatrate kako za svoj rad niste dovoljno plaćeni i da na poslu ne uživate odgovarajući ugled. Otvoreno razgovarajte sa šefom o svojoj karijeri i ciljevima koje ste si postavili pa ćete imati bolji uvid u to kako poboljšati trenutačnu situaciju i poslovne izglede.

5. Brodolomcu baš nitko ne želi pomoći

Šef vam uskraćuje savjete i pomoć, a nemate pouzdanoga kolegu kojem biste se povjerili. Zbog nedostatka potpore osjećate se usamljeno. Poradite na komunikaciji s kolegama koja je potrebna za izgradnju potpore na poslu. Trebate li šefovu pomoć, budite određeni i uvjerljivi.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode