Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 6

Uz minimalan trud i odricanje, najbolje se štedi u kovanicama

Uz minimalan trud i odricanje, najbolje se štedi u kovanicama
1

Motivirajte se: Namjestite alarm na mobilnom telefonu i podsjetite se na vrijeme za ubacivanje mrkog medvjeda u kasicu-prasicu za godišnji odmor ili veliki šoping

VIDEO

Ljudi nisu svjesni koliko mogu uštedjeti uz minimalan trud i odricanje, tvrdi Beth Engelman, stručnjakinja za financije. Ona predlaže štednju sustavom nagrađivanja tako da sami sebi naplatite svaki kućanski posao koji odradite. I to u kovanicama. 

Odredite staklenku u koju ćete, primjerice, stavljati kovanice svaki put kad nešto izglačate ili nakon usisavanja. Novac će, ako u kućanske poslove uključite cijelu obitelj, služiti i u podizanju raspoloženja za svaki dobro određen posao, ali i kao dobar motivator za štednju. Engelman ima savjet i za pametno izbjegavanje dodatnih troškova u neizbježnim situacijama. Primjerice, dok s djecom čekate red na blagajni. 

Većina roditelja barem je jedanput odgovarala dijete da s police kraj blagajne uzme čokoladicu, kaže Engelman. Recite im da pričekaju dok ne dođete kući i da u čarobnoj ladici u kuhinji čuvate njihov omiljeni slatkiš. A novac koji ste upravo uspjeli uštedjeti spremite u “banku” za izlet prema njihovu izboru. 

S druge strane, krupne novčanice možete iskoristiti u svrhu samokontrole pri svakodnevnom trošenju, pokazuju istraživanja. Dvaput ćete promisliti prije no što potrošite novčanicu od 100 ili 200 kuna nego ako imate više manjih novčanica. Zato u banci tražite krupni novac. A ako želju za nečim prespavate, vjerojatno da ono što vam stvarno ne treba nećete niti kupiti. Zato o svakom većem trošku odlučite sutradan.

Plati više i izbjegni trošak

Jean Chatzky, urednik NBC-jeve emisije “Today”, savjetuje investiranje u kvalitetne uređaje kako bi vam što dulje trajali i kako ih ne biste morali popravljati ili kupovati nove. 

Torbice kriju mala bogatstva

Okrenite torbicu naopako. Mnoga istraživanja pokazuju da većina ženskih torbica, pogotovo manjih, krije pravo malo bogatstvo. Sve novčiće koje istresete spremite u kasicu-prasicu.

Staklenka za godišnji, šoping...

Pripremite nekoliko različitih staklenki za kovanice, od kojih je svaka namijenjena za određenu stvar koju si želite priuštiti. Određivanjem cilja brže i efikasnije ćete štedjeti, savjetuju stručnjaci za financije. 

Trik za uštedu na blagajni

Na pokretnu traku blagajne poredajte artikle prema cijeni tako da najskuplji stoje na kraju. Kad cijena dosegne vaš budžet, jednostavno vratite naskuplje artikle i uštedite novac.

Na kraju godine otiđite u kupnju

Umjesto kovanica u kasicu-prasicu ostavljajte papirnate novčanice. David Bach, autor financijskog priručnika za štednju, kaže da ovaj novac na kraju godine možete iskoristiti i za blagdansku kupnju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode