Obavijesti

Kolumne

Komentari 56

Ćaćina kopija: Liberalni HDZ u Vladi, konzervativni na terenu

Ćaćina kopija:  Liberalni HDZ u Vladi, konzervativni na terenu
1

Odlaskom Davor Ive Stiera iz Vlade i ulaskom HNS-a uz podršku Milorada Pupovca premijer Plenković složio je isti model vladanja kao i Ivo Sanader. Jedan HDZ u Banskim dvorima, drugi HDZ na terenu

VIDEO

Nekada davno Andrej Plenković i Davor Ivo Stier zajedno su se pozivali na vjerodostojnost.

Jučer se pokazalo da još samo Stier ima taj luksuz da se može pozvati na vjerodostojnost i podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova. 

On iz principa odlazi, dok Plenković rasterećen principa ostaje u koaliciji s HNS-om, s manjinama, parlamentarnim liliputancima i Sauchom.

Nekada veliko političko partnerstvo tako je javno puklo, kao što je pukao i HDZ: jedan je u Banskim dvorima, a drugi je na terenu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bunker u Vladi

Nakon što je izmislio Plenkovića i njega doveo na čelo stranke, razočarani Stier sada se upustio u novu potragu za demokršćanskim, konzervativnim i klerikalnim kandidatom koji bi danas-sutra preuzeo HDZ i tako ga vratio u okrilje Stierovih ideja i ideala. On, naime, teško da ima tih liderskih sklonosti da sam preuzme stranku.

A Plenković se ostao zabarikadiran u Vladi sa svojim najbližim prijateljima i suradnicima.

Baš kao i Ivo Sanader prije desetak godina.

U ovim pretumbacijama, preslagivanjima i rekonfiguracijama premijer Plenković riješio se Pave Barišića i ostao bez Davora Ive Stiera, dvojice uzdanica konzervativnog i klerikalnog HDZ-a, a u Vladu ubacio svoje prijatelje iz diplomacije, poput Davora Božinovića i Marije Pejčinović Burić. Profilirao je krug ljudi kojima vjeruje i koji rukovode njegovim odlukama.

Pritom s jednakom lakoćom amenuje Barišićeve akvizicije u obrazovanju, kao što sada amenuje totalnu krajnost u Blaženki Divjak. Vjerodostojnost trpi svašta.

Kopija Sanadera

Danas Plenković, kao i Sanader prije njega, može računati na podršku Milorada Pupovca, kao i liberala iz HSLS-a, dok je HSS zamijenio liberalima iz HNS-a. Distancirao se od radikalne desnice, dobrim dijelom i od stranačke desnice, pri čemu je Zlatko Hasanbegović gotovo odigrao rolu Ivića Pašalića. 

Time je otupio kritiku oporbe i javnosti, neutralizirao liberalnu ljevicu i pridobio podršku medija.

Banski dvori postali su bastion premijera Andreja Plenkovića, dok je stranka ostala u rukama Milijana Brkića i sada Davora Ive Stiera.

Jedan je HDZ na vlasti, drugi je HDZ na terenu. Pitanje je koji će HDZ u konačnici prevagnuti.

Izdao desnicu

Baš kao Sanader prije njega, i Plenković se danas izlaže rogoborenjima pravovjernih hadezeovaca koji mu zamjeraju što je HNS-u dao ministarstvo obrazovanja, a time i kurikularnu reformu, što ulazi s Pupovcem u savez, što je izdao desnicu i tome slično.

A jučerašnji Stierov oproštaj s Plenkovićem (ili s "Andrejem", od milja) sugerira kako je spreman artikulirati i kanalizirati to nezadovoljstvo unutar stranke i pripremiti Plenkovićev poraz čim se za to steknu uvjeti.

Neće ga se rušiti dok je na vlasti, kao što se nije rušilo ni Sanadera. Ali doći će vrijeme.  

Za dolazak na vlast

Tako smo ponovno dobili jedan liberalni(ji) i drugi konzervativni HDZ. Jedan za pokazivanje, drugi za pobjeđivanje. Jedan za koaliranje, drugi za rasturanje. Jedan za vladanje, drugi za održavanje na vlasti.

Na toj relaciji uglavnom se i prelama čitava povijest HDZ-a od radikalne do liberalne struje, pri čemu se radikali osnažuju u opoziciji, a liberali grabe priliku kad su na vlasti.

Jedni služe za dolazak na vlast, drugi za ostanak na vlasti.

Takvom strategijom Ivo Sanader uspio je očuvati HDZ na vlasti dva uzastopna mandata. Nakon uvodnih posrtanja Plenković bi mogao pripremiti teren za sličan pothvat.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…