Obavijesti

Kolumne

Komentari 110

Desnica ruši Obuljen, ljevica ruši Barišića. Što će premijer?

Desnica ruši Obuljen, ljevica ruši Barišića. Što će premijer?
1

Andrej Plenković našao se u bizarnoj situaciji. Desnica ruši njegovu ministricu kulture, ljevica ruši njegova ministra znanosti. Obuljen je njegov izbor i s njom riskira autoritet, što se za Barišića ne može reći

VIDEO

Kladionice bi slobodno mogle početi primati uplate za ime prvog ministra koji će izletjeti iz nove Vlade Andreja Plenkovića.

Jer, to je već preraslo u tradiciju. Da nova Vlada ostane bez ministra prije isteka prve godine mandata. 

Rekorder je svakako Mijo Crnoja, ali i Zoran Milanović je imao svog Zlatka Komadinu, dok je Ivo Sanader imao svog Miomira Žužula, kad se već Jadranka Kosor kao ministrica branitelja izvukla smjenjivanjem svojih pomoćnika pod kaznenim prijavama.

U nekim slučajevima, to je služilo za čišćenje nepoćudnih kadrova (Komadina), u nekima za osnaživanje svojih predsjedničkih kandidata (Žužul), a slučaj Crnoja poslužio je za oslabljivanje koalicijskih partnera (Karamarka).

Premijer Andrej Plenković svoju ekipu je sklapao tjednima. Vagao je i odvagivao, razmišljao i kontemplirao, da bi na koncu predstavio kandidate među kojima ima mnogo slabih točaka i za koje malo tko vjeruje da će u istom sastavu izdržati do druge jeseni.

HNS-ov Goran Beus Richembergh objavio je čak kako predviđa prvu rekonstrukciju Plenkovićeve Vlade "do sredine iduće godine".

Između ljevice i desnice

I dok lista kandidata za smjenu svakoga dana raste, Plenković se, za razliku od svojih prethodnika, našao u intrigantnoj poziciji.

S jedne strane, desnica ga pritišće da smijeni ministricu kulture Ninu Obuljen, s druge liberalna ljevica traži smjenu ministra znanosti Pave Barišića. Zvuči kao ideološka ravnoteža (ne)moći.

Zlatko Hasanbegović dočekao je jutros svoju nasljednicu sa cvijećem na primopredaji, nakon što je u ponoć zadnjeg radnog dana, umjesto bombonijere, na webu Ministarstva kulture ostavio popis revizije u HAVC-u.

Jučer je Plenković zbog Nine Obuljen na društvenim mrežama osjetio sve draži desničarske harange, dok je istodobno u javnost počela curiti lavina članaka, kaznenih prijava, sudskih tužbi i optužbi protiv Pave Barišića.

Za kojega je Plenković jučer izjavio da će biti "dobar ministar" zato jer je "uvjereni domoljub". 

Ta formulacija, kao da je ispala iz vokabulara Tomislava Karamarka, navodno bi trebala pobrisati sve Barišićeve grijehe zbog kojih se - između ostalog - svojedobno i otjeran iz Ministarstva znanosti, ali je samo još više razjarila Barišićeve kritičare s liberalne ljevice.

Zanimljivo, Plenković nije tu istu formulaciju, onu o "uvjerenom domoljubu", upotrijebio za obranu Nine Obuljen od onih koji i njoj i njemu predbacuju manjak domoljublja. Tek je podsjetio da je već radila za HDZ-ove Vlade.

Na prvi pogled, skroz kriva taktika.

Osobni odabir

Ipak, u slučajevima Obuljen i Barišića ima još jedna bitna razlika. Ministrica kulture bile je osobni Plenkovićev odabir, oni se navodno poznaju od ranije i premijer je uz sebe htio imati osobu kojoj vjeruje. Ministra znanosti navodno je uključio na sugestiju iz HDZ-a.

S Obuljen, dakle, Plenković riskira vlastiti politički autoritet, što baš i nije preveliki slučaj s Barišićem. 

Kad bi popustio desnici ili kad bi ministrica izgubila živce i odstupila zbog desničarske hajke, to bi se protumačilo kao premijerov osobni poraz. A time bi se u život vratila ekstremna desnica koju je Plenković želio slomiti odbacivanjem Zlatka Hasanbegovića.

Smjenom Barišića premijer bi, dakle, dobio pljesak liberalne ljevice, ali bi dodatno razjario desnicu. Kako će, pobogu, najuriti "uvjerenog domoljuba"?

Dokaz snage, a ne znak slabosti

Što god učinio, koga god (ne) bude smjenjivao, Plenković će se svakako pobrinuti da to ne izgleda kao znak slabosti, već dokaz snage. Za bilo čiju smjenu trebat će uvjerljive dokaze i brižljivo će tempirati pritisak javnosti, kako bi se na koncu pokazao "vjerodostojnim".

Sudeći, pak, po dozi iritacije kojom je jučer na ulasku u Sabor dočekao pitanje novinara o navodnoj nepodobnosti Nine Obuljen ("Ako se može reći da je za nekoga radila, onda je do sada radila za vlade HDZ-a"), premijer je spreman na fajt s ekstremnom desnicom.

U tome će računati na podršku liberalne ljevice, koja zauzvrat očekuje ministarsku glavu Pave Barišića na panju.

Zvuči kao nemoguća misija: smijeniti "uvjerenog domoljuba" na pritisak ljevice samo kako bi izazvao bijes desnice, dovoljno iziritirane zbog instaliranja Obuljen uz podršku te iste ljevice.

Sigurno je jedino da će premijer Plenković učiniti sve da prije svega i u najvećoj mjeri zaštiti samoga sebe i svoju poziciju.

Pa možda da skrene pažnju javnosti i izbaci iz Vlade nekog skroz trećeg ministra. Po mogućnosti nekoga iz Mosta. Ako se usudi.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode