Obavijesti

Kolumne

Komentari 214

Franji Tuđmanu nova zračna luka, a nama njegova Hrvatska

Franji Tuđmanu nova zračna luka, a nama njegova Hrvatska
1

"Nova zračna luka odiše Hrvatskom, Europom i svijetom 21. stoljeća". poručio je jučer premijer Andrej Plenković, na otvorenju aerodrom nazvanog po državniku koji je Hrvatsku krojio po modelu 19. stoljeća

VIDEO

Franjo Tuđman bio bi ponosan na novi terminal zračne luke koji je sinoć svečano otvoren i nazvan njegovim imenom.

Pa makar su ga tako nazvali oni koje je svojedobno, baš u ovoj zračnoj luci, ali na starom terminalu, po povratku s liječenja u SAD-u nazvao "zelenim i žutim vragovima i jalnuškim diletantima". I makar je izgradnja terminala dobrim dijelom financirana "judinim škudama", odnosno stranim kapitalom.

Zapravo, moglo bi se reći da je prava šteta što Franjo Tuđman nije mogao onaj svoj slavni govor iz studenoga 1996. godine održati upravo u raskošnoj zračnoj luci koja danas, kako to reče premijer Andrej Plenković, "odiše Hrvatskom, Europom i svijetom 21. stoljeća".

Pitanje je samo bi li Franjo Tuđman bio jednako ponosan na tajming otvaranja njegova terminala. A ni na njegovu simboliku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jer, upravo kad je državni vrh, uz nazočnost obitelji Tuđman, svečano otvarao terminal koji je baš SDP-ova vlada nazvala po prvom hrvatskom predsjedniku koji nije dozvolio "oporbenu situaciju" u tom istom gradu, Vlada se suočavala s rušenjem poslovnog carstva Ivice Todorića. 

Jednog od najvećih poduzetnika iz Tuđmanova doba i biznismena s kojim je Tuđmanova kćer ušla u nekoliko poslovnih pothvata.

199 obitelji

Carstvo jedne od 200 najvećih obitelji na kojima je Franjo Tuđman bazirao hrvatsku budućnost zaljuljalo se baš kad je u punom sjaju osvanuo Tuđmanov terminal zračne luke.

Taj terminal otvoren je u upravo u trenutku kad u Haagu traje žalbeni postupak protiv šestorice BiH Hrvata osuđenih na ukupno 111 godina zatvora zbog ratne avanture u kojoj je sudjelovao i koju je nadzirao i sam prvi hrvatski predsjednik.

Svečanost na Plesu poklopila se, osim toga, i s objavom istraživanja prema kojima je stopa relativnog siromaštva djece u Hrvatskoj za sedam posto veća od prosjeka EU. 

A Hrvatska je u jučer objavljenom izvješću UN-a o stupnju sreće u 155 zemalja svijeta zauzela 77. mjesto: tri mjesta niže nego lani, a iza Slovenije, Mađarske, pa čak i Srbije. Iako ispred BiH.

To je, dakle, Hrvatska koja je jučer slavila otvorenje nove zračne luke nazvane u čast hrvatskog predsjednika, onoga koji je udario temelje ovakve države.

Kao da se ništa nije promijenilo, a opet sve je nekako otišlo na gore.

Predstave u HNK

Franjo Tuđman je, sjetimo se, u Hrvatskom narodnom kazalištu slavio rođendan, a njegova sljedbenica s Pantovčaka na pozornici tog istog kazališta primala cvijeće i aplauze ispred baletnog ansambla.

Franjo Tuđman je 1996. godine tajio od hrvatske javnost prave razloge svog boravka u Sjedinjenim Državama, baš kao što je to odlučila tajiti - pa čak proglasiti državnom tajnom - predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.  

A čak je i šef oporbe, možda prigodno u čast prvom predsjedniku RH, poručio ovih dana kako bi predsjednici Republike trebalo povećati ovlasti i dati joj da imenuje tri ministra ili koordinira tri ministarstva.

Tuđmanizam nam se ukazuje u raznim oblicima.

Diktatorska samovolja

I dok je detuđmanizacija započeta u Sanaderovu i Mesićevu dobu dovela do rušenja stupova tuđmanizma, pa i do ljuljanja carstva Ivice Todorića, simbolička retuđmanizacija manifestirala se kroz njegovu bistu uz braniteljski šator, kroz progon manjina i unutarnjih neprijatelja, a sada i kroz imenovanje novog terminala u zračnoj luci.

Poprištu jedne od najbrutalnijih manifestacija diktatorske samovolje, prozivanja neistomišljenika i vrijeđanja hrvatskih građana.

Pa kad premijer Plenković, sinoć na Plesu, govori o tome da terminal "odiše Hrvatskom 21. stoljeća", nije jasno na što točno misli, ako se uzme u obzir činjenica da o nosi ime državnika koji je Hrvatsku načinom vladanja vraćao u 19. stoljeće.

Franjo Tuđman bio bi ponosan na svoju zračnu luku, ali bio bi dobrim dijelom ponosan i na današnju Hrvatsku iskrojenu na njegovoj ostavštini i političkim zasadama.

Hrvatsku koja je opet suvereno u vlasništvu HDZ-a i desnice. Hrvatsku u kojoj se oporbena ljevica sve više svodi na misaonu imenicu. Zemlju u kojoj se ponovno progone izdajice i neprijatelji, prijeti manjinama, prozivaju komunjare i petokolonaši. 

I čija predsjednica nezadovoljnicima poručuje da slobodno mogu otići iz Hrvatske ako misle da im u njoj nije dovoljno dobro.

Sada imaju raskošan novi aerodrom s kojeg mogu odletjeti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'
BILO JE DIVNO, U POČETKU...

U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'

Britanka Marie Williams podijelila je svoju priču o braku s muškarcem koji je bio ovisan o seksu te duže vrijeme nije shvaćala kako da izađe iz te priče