Obavijesti

Kolumne

Komentari 234

HDZ je 'poplavio Hrvatsku'. Poput elementarne nepogode

HDZ je 'poplavio Hrvatsku'. Poput elementarne nepogode
1

HDZ je u godinu dana srušio dvije svoje Vlade. Pa je na izvanrednim parlamentarnim izborima dobio još više mandata, kao što je sad na lokalnim izborima ostvario veliki broj pobjeda u županijama i gradovima.

VIDEO

Andrej Plenković prvi puta je u ulozi premijera, pa još onoga s upitnom većinom u parlamentu, izveo stranku na lokalne izbore.

Na njima je imao nekoliko zadataka: morao se obračunati s Mostom, obraniti se od udara radikalne desnice, afirmirati stranku koja je u dvije godine rušila Vladu i saborsku većinu, testirati raspoloženje birača uoči očekivanih izvanrednih izbora i naravno, morao je spašavati samog sebe na čelu stranke i Vlade.

Bili su to teški zadaci. Najlakši je bio obračunati se sa SDP-om.

I ako pitate Plenkovića, on je sve zadatke zadovoljavajuće obavio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Debelo je ugrozio Most u Metkoviću, premda su mu Mostovi kandidati odveli njegove dalmatinske župane u drugi krug izbora. Pobijedio je u 11 županija i 37 gradova, što mu je dalo za pravo da se hvali kako je "poplavio Hrvatsku", u skladu s davnom Karamarkovom kletvom. 

Poplava pobjednika

U tipičnoj poplavi samozvanih pobjednika, nitko ne može HDZ-u osporiti titulu najvećeg pobjednika, tim više ako se uzme u obzir činjenica da je na izbore izašao kao vladajuća stranka, i to stranka koja je dvaput rušila Vladu.

Plenković tim pobjedama može kompenzirati osobne poraze u Zagrebu, pa i u Osijeku. Drago Prgomet je teško stradao, i to baš kao Plenkovićev kandidat, i to baš od Brune Esih, kao Plenkovićeve disidentice. A nije se proslavila ni Ivana Šojat u Osijeku. To što je izgubila Josipa Rimac u Kninu samo Plenkoviću daje dovoljno razloga da raskrči ostatke Karamarkova režima.

Istina, Zagreb je veliki osobni Plenkovićev poraz, ali HDZ nikada nije mogao računati na pobjedu u tom gradu, niti je HDZ stranka koja pobjeđuje u velikim gradovima.

Što zapravo više nije ni SDP, a to je puno gora vijest za Davora Bernardića.

Što s preslagivanjem?

I tako dolazimo do glavnog pitanja nakon prvog kruga lokalnih izbora: što će sada biti s preslagivanjem u Hrvatskom saboru?

Rastu li Plenkovićeve šanse da preživi na vlasti ili ćemo ipak nakon lokalnih dočekati i nove parlamentarne izbore? I ako hoćemo, je li HDZ sada pokazao da na njih ponovno izlazi kao favorit?

Teško je pogađati Plenkovićeve poteze, naročito nakon što je preko noći izazvao političku krizu u Saboru, ali nakon što je propustio prvu priliku da raspiše izbore kad je izbacio Most, ovi rezultati izbora pružili su mu drugu šansu.

Jer, Most je u bunkeru, SDP je izgubljen, ljevica je u opadanju, Živi zid i HDSSB su u raspadu, desnica i desni centar pokazuju znakove dominacije, a iz cijelog ovog meteža HDZ je - po tko zna koji put - izašao najmanje okrznut.

Ne toliko svojom zaslugom, koliko slabošću svojih glavnih protivnika.

SDP je pod Davorom Bernardićem totalno izgubio kompas, kao i samopouzdanje, njegovo šlepanje uz neovisne i kandidate drugih stranaka razotkriva slabost i kadrovsko rasulo. 

Bruna kvari planove?

HNS se hvali određenim uspjesima na terenu, ali što se više hvali, to sam sebi umanjuje šanse za preslagivanje s HDZ-om u Saboru, budući da bi time poništio sve ono na čemu sada radi. Slično je s Beljakovim HSS-om kojemu je SDP obećao još više ulaznih mjesta u Saboru.

A Prgometovim porazom u Zagrebu od Brune Esih Plenković je, barem po sinoćnjim signalima, izgubio tri desna glasa u Saboru i tako doveo u pitanje svoj plan rekonfiguracije većine.

Dakle, koliko god se Plenkovićeve šanse za preslagivanje u Saboru ovim izborima smanjuju, toliko ovi rezultati na lokalnim izborima povećavaju njegov optimizam za nastup na parlamentarnim izborima.

To, naravno, zvuči obeshrabrujuće, dobrim dijelom čak i šokantno.

Prije godinu dana HDZ je srušio vlastitu Vladu i još uvjerljivije pobijedio na izvanrednim izborima. Sada HDZ ponovno ruši svoju Vladu, manipulira s većinom u Saboru, izaziva političku i ustavnu krizu, Vlada bez većine, bez ministara, bez legitimiteta... I opet bilježi još bolje rezultate. 

A SDP i ljevica dodatno tonu. 

I koliko god se govorilo o mrvljenju političke scene, o najezdi novih kandidata, stranaka i lista, o nekim alternativama i trećim putevima, čini se da Hrvatska i dalje postojano maršira u naručje HDZ-a. 

Kad se HDZ hvali da je "poplavio Hrvatsku" to obično asocira na elementarnu nepogodu.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 234
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…