Obavijesti

Kolumne

Komentari 21

Ono što HNS prigovara ovoj Vladi krasilo je Kukuriku vladu

Ono što HNS prigovara ovoj Vladi krasilo je Kukuriku vladu
1

Ivan Vrdoljak i njegov HNS gotovo svakodnevno napadaju HDZ i Most zbog neslaganja, sukoba, trvenja i bezidejnosti. Pritom su u pravu i znaju o čemu govore. Sami su četiri godine sudjelovali u takvoj Vladi.

VIDEO

"Postavlja se pitanje tko je ovdje lud i tko ovdje upravlja Hrvatskom. Odnos HDZ-a i Mosta pretvara se u teatar apsurda i iznimno je opasan u ovoj situaciji", napisao je jučer Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, na svom Facebooku.

A nešto slično piše ili govori skoro svaki dan.

Nedavno je prozvao HDZ i Most "zbog bezidejnog zafrkavanja i sukobljavanja unutar Vlade". "Od arhiva i otkupa INA-e do uvođenja eura i situacije u Agrokoru, svatko vesla u svoju stranu", veli šef HNS-a. 

"HDZ i Most", nastavlja Vrdoljak, "privatizirali su Vladu kao poligon za međusobno sukobljavanje i pokazivanje mišića. Takva politika sukoba dovodi do ponovnog kaosa i osim što je neodgovorno, krajnje je bezobrazno prema poreznim obveznicima”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A njegov HNS dodaje: "HDZ i Most ne igraju za isti tim i dobrobit Hrvatske i njihova Titanik vlada prije ili kasnije zabit će se u santu leda". 

Pritom je Ivan Vrdoljak većinom u pravu, zajedno sa svojom strankom. I zvuči kao da vrlo dobro zna o čemu govori, skupa s HNS-om.

Što je logično: HNS je vrlo sličnu situaciju prolazio i u Kukuriku vladi u odnosu s partnerima iz SDP-a.

Prisjetimo se samo njihovih svađa i neslaganja.

Protiv poreza

Već na prvom sastanku nakon pobjede na izborima Radimir Čačić bijesno je izletio iz zgrade, nezadovoljan kadrovskim rješenjima. Pa je HNS iskamčio višestruko više fotelja nego što je objektivno zaslužio po broju glasova.

Onda je došao Lex Perković i HNS je bio izrazito protiv toga zakona. Nije podržao premijera Milanovića ni kod ideje da osnuje istražno povjerenstvo za ubojstvo Đurekovića, odnosno "tjeranje King Konga".

A nije podržao SDP ni u izglasavanju odluke o referendumu o braku.

HNS se svađao sa SDP-om oko poreza na novine, oko medijskog poreza i novog obračuna RTV pristojbe. Bio je protiv podizanja PDV-a i protiv novog obračuna poreza na dohodak. Ministrica Mirela Holy, tada još u SDP-u, svađala se s Radimirom Čačićem oko hidroelektrana i Omble.

Napadao svoju Vladu

HNS je čak išao toliko daleko da je pisao priopćenja u kojima je kritizirao vladu u kojoj je i sam sudjelovao, pozivajući je da "u najkraćem roku mora ponuditi jednostavan i učinkovit model podrške posrnulom gospodarstvu".

SDP je htio ukinuti doprinos za Hrvatsku gospodarsku komoru, HNS ju je htio samo prepoloviti, a onda je želio sam preuzeti upravljanje tom "zlatnom kokom".

A najveća buka digla se oko poreza na nekretnine, kojeg je Slavko Linić uporno pokušavao uvesti, a HNS se rezolutno i prilično energično tome suprotstavio.

Uglavnom, pune četiri godine Kukuriku vlada izgledala je "kao teatar apsurda", kao "poligon za međusobno pokazivanje mišića" , kao da "svatko vesla na svoju stranu". I samo se čekalo da se ta Vlada "poput Titanica zabije u santu leda".

HNS kao Most

Hrvatska narodna stranka u toj Vladi je nastojala biti najutjecajniji faktor, a istodobno i najsnažnija opozicija. Otprilike kao danas Most.

SDP je velikim dijelom bio kriv za sve i HNS se trudio nametnuti biti korektiv samovolji premijera Zorana Milanovića.

Bilo je tu sukoba interesa, odlazaka ministara, čak i u zatvor, prekršenih obećanja, unutarnjih trvenja, čak i javnih prepucavanja, kao da se nije radilo o dvjema strankama koje su zajedničkim snagama godinu dana pisale programe i pripremale se za dolazak na vlast.

Muka i agonija

Pa kad danas Ivan Vrdoljak napada HDZ i Most zbog iznevjerenih obećanja, sukoba i svađa, poskupljenja i poreza, on dobro zna o čemu govori. I apsolutno je u pravu.

Samo, trebalo bi neke stvari ipak staviti u perspektivu.

HDZ i Most bili su suparnici, makar formalni, na izborima. HNS i SDP izašli su zajedno na izbore 2011. godine, sa zajedničkim programom i planovima, pa su nam opet priuštili četiri godine muke i agonije.

Netko zlonamjeran mogao bi u ovim konstantnim, gotovo svakodnevnim Vrdoljakovim napadima na vladu HDZ-a i Mosta pronaći prizvuk ljubomore. Ipak je HNS taj koji jedini može i želi držati svoju Vladu u šaci, a većeg partnera na distanci.

Sada je, eto, dobio konkurenciju u Mostu. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....