Obavijesti

Kolumne

Komentari 123

Ivica Todorić trebao se prvi uslikati s radnicama Konzuma

Ivica Todorić trebao se prvi uslikati s radnicama Konzuma
1

Severina je u Konzumu pokrenula akciju #SpasimoAgrokorZajedno, igrajući na kartu solidarnosti i socijalne osjetljivosti, i to u trenutku kad se formalni vlasnik Agrokora tjednima ne obraća javnosti ni dužnicima

VIDEO

S jedne strane, Severina je već pokazala svoju socijalnu osjetljivost.

Potkraj mandata premijerke Jadranke Kosor osvanula je s brošem na kojem je objavila službeni broj nezaposlenih. Bila je to senzacija kojom je pobrala simpatije javnosti. 

Kad se taj broj nezaposlenih kasnije skoro udvostručio, Severina se više nije pojavljivala s novim brošem.

Prije par godina u knjigu dojmova na modnoj reviji upisala je dirljivu poruku radnicama Kamenskog, poručivši im da "njihova snaga i hrabrost daje snagu svim ženama". Kad su radnice postale medijske ličnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S druge strane, Severina je nedavno pokazala i da se zna angažirati u interesu hrvatskih tajkuna na čijim se benzinskim crpkama uslikala kako bi reklamirala gorivo.

A evo baš jučer, uslikala se s djelatnicama Konzuma uz poruku "Konzum, navijam za vas i za sve ove prekrasne žene", uz apel #SpasimoAgrokorZajedno.

I sad, što je to značilo, koga Severina tu zapravo spašava? Djelatnice Konzuma ili još uvijek vlasnika Agrokora?

Spašavamo radnice ili vlasnika?

I koga bi hrvatski građani, Severinini obožavatelji i Konzumovi kupci ustvari trebali spasiti: radna mjesta, imovinu Ivice Todorića, kredite ruskih banaka, mjenice malih dobavljača? Ili Vladu? Ili Alvareza? 

Do danas još nismo uspjeli, u cijelom ovom političko-ekonomsko-sapuničastom kaosu oko Agrokora, otkriti koga se tu zapravo spašava.

Poruka Severine na Instagramu izazvala je veliku buru u javnosti, kako je to već običaj sa Severinom. Ni ovoga puta nije ju promašio komad medijske slave.

Mnogi joj danas nabijaju na nos to što se nije uslikala s radnicima/radnicama drugih propalih poduzeća, ili s radnicima tvrtki koje su propale upravo zbog Agrokora, ili možda s radnicama Borova kojima država u ovom trenutku duguje plaću.

Ali to sad više nema veze: Severina može reklamirati koga god želi, to je njezino pravo i njezin izbor.

Međutim, ovdje možemo postaviti drugo pitanje: zbog čega se Ivica Todorić, kao još uvijek formalni vlasnik Agrokora, nije uslikao s djelatnicama Konzuma?

Todorić nestao iz javnosti

Ustvari, Todorić se od izbijanja krize koja već tjednima traje nije oglasio u javnosti. Nije objasnio što se dogodilo. Nije komunicirao ni sa svojim radnicama i djelatnicima, ni s Vladom koja mu pod svaku cijenu pokušava spasiti carstvo, ni s kupcima i dobavljačima, ni s kreditorima, a ni s javnošću.

Ako se itko trebao uslikati s blagajnicama, i to ne samo jučer nego godinama prije, to je upravo Ivica Todorić.

Jer, ova propagandna akcija sa Severinom na čelu krenula je iz Tornja.

I dok su se svih ovih godina kupovinom u Konzumu, a kamoli poslovanjem s Konzumom, najmanje spašavale same djelatnice Konzuma, potplaćene i prezaposlene, već se na tome gradilo Todorićevo napuhano poslovno carstvo, postavlja se pitanje hoće li se i ovom akcijom spasiti djelatnice i njihova radna mjesta ili pokrpati Agrokorove rupe.

A mnogi će se i zapitati zašto bi netko kupovao kod poslodavca koji ne plaća obaveze, poreze, kredite i mjenice, umjesto kod onog tko uredno podmiruje svoje račune.

Solidarnost najslabija točka

Uglavnom, sada se igra na lojalnost i solidarnost, na socijalnu osjetljivost, baš kao što je Agrokor godinama igrao na nacionalni ponos, zamatajući svoju robu u hrvatsku zastavu. Solidarnost je, najblaže rečeno, oduvijek bila Agrokorova slaba točka.

A sada onaj tko je uništio dobar dio hrvatske ekonomije i ugrozio čitav poslovni lanac, traži da "spasimo Agrokor zajedno".

A kako ga Todorić danas spašava? Koji je njegov doprinos solidarnosti koju nikad nije gradio ni poticao, grabeći i gazeći sve pred sobom? 

Nema sumnje, djelatnice Konzuma, pa i radnike ostalih sastavnica Agrokora, svakako treba spasiti. 

U to se, uostalom, zaklinje i Vlada kad donosi lex Agrokor kojem mnogi prigovaraju da spašava Todorića i pogoduje velikim vjerovnicima, a ne malim dobavljačima. U to se zaklinje i SDP kad nudi svoja rješenja, premda smo vidjeli kako su njihove predstečajne nagodbe godinama spašavale velike posrnule koncerne na račun malih dužnika.

A sad se u to zaklinje i Agrokor i Alvarez koji preko svoje službene glasnogovornice krize poručuju da je "sada potreban doprinos svih da se Agrokor spasi".

Razmjeri propasti

Oni su mislili na sve dionike u procesu, ali sad se taj doprinos, preko Severine, proširio na čitavu javnost.

A ta javnost još uvijek nema pojma što se ovime zapravo spašava, a još manje zna razmjere propasti u čijem bi saniranju trebala sudjelovati. 

S pouzdanim podacima nije izašao ni Agrokor za kojeg se više točno ne zna u čijem je vlasništvu i čiji je vlasnik netragom nestao, kao što nije izašla ni Vlada koja piše zakon za spas Agrokora, a taji podatke o poreznim dugovanjima.

Solidarnost je svakako važna kategorija, tako zanemarena u hrvatskom društvu, i to ponajviše od koncerna koji sada poziva na solidarnost. Koja zvuči poput ucjene.

Severina tu više nije bitna, ona je svojim angažmanom donekle izazvala i kontraefekt u javnosti. Ovdje su bitni svi koji su postali žrtve Agrokora. Direktne i kolateralne. Uključujući same djelatnike Agrokora, naročito potplaćene djelatnice Konzuma koje su pozirale sa Severinom u probušenim papučama.

No dok se jedne poziva da "zajedno spašavaju Agrokor", valjda u duhu predsjedničina Zajedništva, drugi u tišini spašavaju svoju imovinu. 

A najbolji prijatelj Ivana Todorića pokreće stečaj Konzuma, onog istog za kojeg se Severina uslikala, zbog duga od devet milijuna kuna. 

Spasimo Agrokor zajedno. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'
BILO JE DIVNO, U POČETKU...

U braku s ovisnikom o seksu: 'Trpjela sam bol, stručnjakinja mi je objasnila da me siluje'

Britanka Marie Williams podijelila je svoju priču o braku s muškarcem koji je bio ovisan o seksu te duže vrijeme nije shvaćala kako da izađe iz te priče