Obavijesti

Kolumne

Komentari 212

Prijeteća stabilnost nastat će kad HDZ na juriš slomi otpore

Prijeteća stabilnost nastat će kad HDZ na juriš slomi otpore
1

"U ove dvije godine zadržali smo stabilnost institucija", kaže predsjednica Grabar Kitarović. Ipak, onda kad nisu destabilizirali institucije, Kolinda i HDZ pokušavali su ih pod svaku cijenu preuzeti.

VIDEO

"U ove dvije godine zadržali smo stabilnost institucija".

Upravo to je Kolinda Grabar Kitarović istaknula kao svoje najveće postignuće u prve dvije godine mandata.

Svakako zajedništvo, to se podrazumijeva, ali prije svega stabilnost.

"Zbog specifičnosti situacije, da su se u dvije godine promijenile tri Vlade, rekla bih da sam zadržala stabilnost institucija, kontinuitet države i državne politike", izjavila je predsjednica Republike u intervjuu Novoj TV.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A kako se manifestirala ta stabilnost o kojoj je Kitarović govorila?

Tako da je HDZ sa svojim partnerima, jatacima, jurišnim odredima udario na svaku instituciju, svaku agenciju, ustanovu, udrugu, povjerenstvo, organizaciju i pravobranitelja koje se mogao domoći i koja se već nije nalazila pod njegovom kontrolom.

Otkad je Grabar Kitarović zasjela na Pantovčak HDZ - ovaj Plenkovićev kao i onaj Karamarkov - destabilizirao je sve čega se dotaknuo.

Zemlja se trese

Imenovao je lažnjake za ustavne suce. Zatim je pustio ministre iz Mosta da udare na takav lažni Ustavni sud kao glavnu prijetnju borbi protiv korupcije.

U prošlom mandatu HDZ je odbacio svako izvješće skoro svakog pravobranitelja. Raspustio je stručnu skupinu za izradu kurikularne reforme. Svađao se, skupa s Kolindom Grabar Kitarović, oko razrješenja bivšeg i imenovanja novog šefa tajnih službi, uključivši tu i nekontrolirano curenje povjerljivih informacija.

Udario je od prvog dana na porezni Uskok, kao jednu od najvažnijih institucija u borbi protiv korupcije. Udario je na nevladine udruge i neprofitne medije. Nahuškao je jurišne odrede na Vijeće za elektroničke medije.

Sada, u drugom mandatu HDZ-ove vlade i na izmaku druge godine Kolindina mandata, uspjeli su preuzeti HAVC i HRT, omalovažiti saborski Odbor za etiku, zaprijetiti raspuštanjem Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa...

Na početku svog mandata Kitarović je rušila premijera i Vladu. U drugoj godini kumovala je najnestabilnijoj Vladi u hrvatskoj povijesti, Vladi u kojoj se nije znalo tko pije, a tko plaća, u kojoj su se svađali za resore i sastajali po premijerovim stanovima, jasno onda kad nisu održavali telefonske sjednice Vlade. Usput, prijetila je Mostu prijevremenim izborima ako ne koaliraju s HDZ-om.

Uglavnom, cijela se zemlja tresla od HDZ-ove kulturne revolucije.

Kolinda kumovala

Ali Grabar Kitarović je, eto, osiguravala stabilnost institucija. Premda je baš ona svojim ponašanjem, djelovanjem, nepoznavanjem zakona i nemarnošću prema Ustavu nanosila izravnu štetu instituciji predsjednika Republike.

Primjerice, misterioznim putovanjima po Americi, skandaloznim Facebook statusima, nepriličnim izjavama i prijetnjama manjinama i medijima.

Nema tu, međutim, velikog misterija: stabilnost kojom se sada hvali Kitarović i u koju se od početka zaklinjao Plenković, nastupa tek od trenutka kad HDZ i njegova desnica preuzmu sve poluge vlasti u svoje ruke, kad pokore sve institucije, slome sve otpore, dezavuiraju sve zakone, pasiviziraju sve udruge.

Stabilnost institucija kojom se hvali Kitarović nastaje tek onda kad HDZ njima ovlada.

Sukob s Vladom

I u tom smislu, predsjednica se doista hvaliti svojim značajnim postignućem, pa makar pritom sama sebi skočila u usta.

Tako se u intervjuu Mislavu Bagi, govoreći o kontinuitetu države i državne politike, u nekoliko navrata požalila na nedovoljnu koordinaciju s Vladom u vezi vanjske politike i imenovanja veleposlanika.

Na ulazu u svoju treću godinu mandata još nije uspjela s Vladom dogovoriti smjenu starih i imenovanje novih ambasadora, čak i u najvećim zemljama. Umjesto toga, odlučila je javno prozivati veleposlanike, neke čak optuživati da ne provode državnu politiku, a onda se pohvaliti da je "digla slušalicu, nazvala nekoliko prijatelja i kontakata iz svojih ranijih karijera i otišla odraditi u SAD iznimno dobar posao za Hrvatsku".

Eto tako funkcioniraju institucije pod Kolindinom kontrolom.

Odnosno, baš i ne funkcioniraju: Vlada ne surađuje, veleposlanici ne provode državnu politiku, pa ona mora sve uzeti u svoje ruke.

Usluga za uslugu

Kao što suradnja s Vladom ne funkcionira ni oko preseljenja s Pantovčaka. Predsjednica, naime, priznaje da je morala iz medija doznati da je Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom ne namjerava preseliti u novi prostor.

Tamo gdje bi bila bliža građanima, gdje bi se racionalnije trošilo i bolje surađivalo. 

Na prvi pogled, nisu joj baš učinili uslugu. Na drugi pogled, pak, ostavili su joj Pantovčak kao jedini predsjednički atribut kojim se još može podičiti. 

Svejedno, nerealno je očekivati da se HDZ može tako brzo domoći željene stabilnosti. Kulturna revolucija, proces rušenja starog i uspostave novog poretka, može potrajati, naročito ako još negdje postoje otpori.

Nema sumnje da će s vremenom stvari sjesti na svoje mjesto. Pitanje je samo hoće li Kolinda taj svečani trenutak dočekati na Pantovčaku.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 212
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang