Obavijesti

Kolumne

Komentari 46

Marićeva ucjena Plenkovićevu idilu naglo pretvorila u dramu

Marićeva ucjena Plenkovićevu idilu naglo pretvorila u dramu
1

Drama je prevladana, Goran Marić se prijetnjom ostavke ipak izborio za Ministarstvo državne imovine. Ali time je samo otvoren prostor za buduće drame u ovoj Vladi i mnoge sukobe oko ekonomskih koncepata.

VIDEO

Bila je to velika drama.

Ili makar naznaka budućih drama u hrvatskoj Vladi.

Goranu Mariću malo je falilo da obori rekord Mije Crnoje i postane ministar s najkraćim mandatom u hrvatskoj Vladi, ali i da preduhitri prvog favorita kladionica Pavu Barišića, ministra znanosti pritisnutog naramkom afera.

Nakon što je Jutarnji list objavio dramatičnu vijest da je Goran Marić podnio ostavku na mjesto ministra bez portfelja u hrvatskoj Vladi, uzbudili su se mediji i javnost, tragalo se za Marićem, isljeđivalo Božu Petrova, da bi se otkrilo da se Goran Marić ipak pojavio na sastanku premijera s ministrima u Banskim dvorima.

A zatim i da je ipak dobio ono što je tražio - Ministarstvo državne imovine.

Iako je Hrvatski sabor prije pet dana potvrdio Marića za ministra bez portfelja, ali s resorom državne imovine, agencija i fondova, on je ipak izvršio pritisak (navodno čak i zaprijetio ostavkom) kako bi dobio svoje ministarstvo i time ojačao svoj položaj u Vladi.

I premda je drama prevladana, makar ova današnja, jutrošnja medijska histerija oko Marića sugerira kako bi se slične drame mogle nastaviti u Vladi: ovoga puta oko sukoba koncepata privatizacije i državne imovine.

Ustupak etatističkoj desnici

Naknadno uguravanje Gorana Marića u Vladu, bez resora, ali s određenim ingerencijama, trebao je biti Plenkovićev ustupak etatističkoj, desnoj ekonomskoj struji u HDZ-u, kao protuteža liberalnoj struji kojoj pripadaju Martina Dalić, Zdravko Marić i Tomislav Ćorić.

Pojednostavljeno, Goran Marić trebao je sačuvati državnu imovinu od planirane privatizacije ili rasprodaje. Istovremeno, Plenkoviću je trebao čuvati leđa u stranci.

Čak bi se i ova prva najava Marićeve ostavke mogla protumačiti kao prvi udar na novu Vladu. 

Nakon ideologije, sada smo se prebacili na ekonomiju.

A time se otvorilo i pitanje: kakvu će ekonomsku politiku voditi ova Plenkovićeva Vlada?

Prva imenovanja ministara sugerirala su jasan smjer. Marićevo naknadno imenovanje sugerira kako će taj smjer sada biti malo vrludav. A najava ostavke samo je zaoštrila stvari.

Iako je poželjno u Vladi imati nekakav korektiv kojim bi se osigurala ravnoteža i zaštita što širih interesa, realno je očekivati da bi se to moglo pretvoriti u pravi rat nadležnosti.

Ostavka kao oružje?

Hoće li Goran Marić blokirati Martinu Dalić? Tko će biti jači? Čiji autoritet je snažniji? Hoće li premijer Plenković igrati ulogu medijatora? I hoće li Marić nakon svakog sukoba i neslaganja u Vladi, ponuditi ostavku?

Hoće li podnijeti ostavku svaki puta kad se poželi za nešto izboriti? Kad poželi piškiti ili kad poželi kakiti?

I naravno, neizostavno je pitanje na čiju će stranu stati Most.

Božo Petrov nije se danas želio izjašnjavati, prepuštajući Plenkoviću da sam riješi stvari u svom dvorištu, ali ipak se kalkulira da je Most navodno na Marićevoj strani u ulozi zaštitnika državnog vlasništva nasuprot zagovornicima privatizacije i rasprodaje.

U tom kontekstu valja promatrati i današnji prosvjed protiv monetizacije i privatizacije hrvatskih autocesta na Markovu trgu, kao grupa podrške Goranu Mariću, zagovorniku zaštite državnog vlasništva.

Ali otvara i šire pitanje: što su HDZ i Most dogovorili na višetjednim pregovorima o formiranju koalicije?

Sukobi ekonomskih koncepata su možda najvažniji aspekt vođenja Vlade i premda je poželjno da se oni kombiniraju i međusobno nadopunjuju, ovakav rasplet događaja, naknadno formiranje ministarstva kako bi se zadovoljila jedna osoba, pa još osoba koja služi kao protuteža glavnom ekonomskom timu, otvara prostor za buduće sukobe i blokade.

Bit će natezanja oko svake odluke, oko svakog pojedinačnog prijedloga, primjera ili slučaja, ti potresi prenosit će se na cijelu Vladu, na HDZ i na njegov odnos s Mostom.

Ono što je na početku izgledalo kao idila, naglo je iznjedrilo kapacitet za dramu. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode