Obavijesti

Kolumne

Komentari 197

Zašto Plenković ne uvjetuje Mostu da maknu Božu Petrova

Zašto Plenković ne uvjetuje Mostu da maknu Božu Petrova
1

Predsjednik HDZ-a dao je važno obećanje: "Jamčim vam da će Vlada biti stabilna". Ako je to doista glavni cilj, onda je ključno pitanje može li ga ispuniti u koaliciji s Mostom i Božom Petrovom

VIDEO

U izbornoj noći predsjednik HDZ-a i vjerojatni budući premijer Andrej Plenković dao je jedno važno obećanje: "Jamčim vam da će Vlada biti stabilna". 

Ako mu je to doista cilj, onda postaje upitna, ako ne i nemoguća suradnja s Mostom. Jer, već u dva navrata dvije najveće stranke osjetile su na svojoj koži posljedice suradnje s Božom Petrovom. 

Prvo je prevario Milanovića, a onda je srušio Karamarka. 

Dogovor, koalicija ili tek obična suradnja s Mostom tako se doslovno pretvorila u "poljubac smrti".

Nije stoga nikakvo čudo da upravo na dan kad Plenković započinje pregovore s Mostom "i drugim strankama" o prikupljanju većine nakon izbora njegovi suradnici preko medija šalju signale kako bi "voljeli izbjeći Most, ako je ikako moguće".

Kao razloge anonimni HDZ-ovci navode činjenicu da je Most težak i nepredvidiv za pregovore, ali spominju i buduće lokalne izbore. HDZ ne želi ojačati konkurentski Most time što će ga primiti u Vladu.

Pa što onda Plenković može učiniti s Mostom?

Rog u vreći

U koaliciji s Karamarkom Most je već demonstrirao vještinu postavljanja nemogućih uvjeta, izazivanja konstantnih trvenja i napetosti, uzurpiranaj resora, pa čak i medijskih podmetanja i svaljivanja krivnje na HDZ.

To mu je prolazilo s Karamarkom i 19 mandata, malo će teže to ići s Plenkovićem i 13 mandata.

Ovoga puta, naime, HDZ u pregovore ulazi dodatno osnažen, a Most relativno oslabljen. Glavni cilj Bože Petrova prije osam mjeseci bio je obuzdavanje Karamarka. Glavni cilj Andreja Plenkovića bit će obuzdavanje Petrova.

Ovoga puta Plenković je taj koji želi postavljati uvjete Mostu, umjesto da to bude obrnuto kako smo dosad navikli. Most bi ponovno želio voditi Vladu, ali to ne može s 13 mandata. Odnosno može, ako mu se to dozvoli. 

Andrej Plenković ne ostavlja dojam da je spreman prodati se Mostu, kao što je to u očaju učinio Karamarko, premda je od početka najavljivao da je otvoren za suradnju, što u ovoj fazi može izgledati kao prvotno pokazivanje mišića. Baš kao što se sadašnji tvrdi stav Mosta može protumačiti kao pokušaj da se skupo proda koža.

Međutim, koliko god Božo Petrov ostavljao dojam kako je spreman čak i ostati u oporbi ili izazvati nove izbore, on svejedno ne prestaje atakirati na vlast. 

Koji su Mostovi aduti?

To se vidjelo i lani: nakon propalih pregovora s Milanovićem, jedinim potpisnikom tripartitne koalicije, nije isprovocirao ponovljene izbore već je munjevito uletio u zagrljaj Karamarku, jedinim koji nije potpisao Mostove uvjete.

Vrijede li onda ti uvjeti? Ili služe samo za pokazivanje?

Most je u prošlom mandatu već nakon dva mjeseca shvatio što znači ulazak u Vladu. Tadašnji drastičan pad rejtinga pokušao je spasiti ofenzivom na Karamarka i HDZ, preobrazivši se iz glavnog partnera u najtvrđeg oporbenjaka. 

I uspio na jedvite jade spasiti tih svojih tucet mandata.

Do idućeg proljeća, međutim, Most mora smisliti način kako da spasi živu glavu u svojim gradovima i selima. 

Tko je sad "good guy"?

S Karamarkom u Vladi lako je bilo Petrovu glumiti "good guya". S Plenkovićem to baš neće ići tako glatko. Tim više što umjereni Plenković sa sobom nosi onu "sanaderovsku" privlačnost za manjine i stranke s druge strane barikade. Ne tjera ih od sebe kao Karamarko. 

U tome Most dobiva značajnu konkurenciju. 

Naravno, vrlo je bitno da HDZ-ova vlada dobije neki korektiv, pa i unutar same vladajuće strukture, što je Božo Petrov kvalitetno obavljao punih osam mjeseci. No, ako Plenković nudi, pa čak i "jamči", stabilnost, onda bi trebao razmisliti je li Most baš ta stranka s kojom želi surađivati.

Ili će Andrej Plenković u pregovorima postaviti svoj glavni uvjet Mostu za koaliciju: riješite se Bože Petrova...

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith