Obavijesti

Kolumne

Komentari 172

Nema tu nikakve 'refašizacije'. Fašizacija nikada nije prestala

Nema tu nikakve 'refašizacije'. Fašizacija nikada nije prestala
1

"Vrlo čvrsto želim odbaciti insinuacije o refašizaciji Hrvatske", izjavio je jučer premijer Plenković, komentirajući HOS-ovu spomen ploču u Jasenovcu. I on je u pravu, ovo doista nije dokaz "refašizacije" Hrvatske.

VIDEO

Barem je u nečemu premijer Andrej Plenković jučer bio odlučan.

"Vrlo čvrsto želim odbaciti insinuacije o refašizaciji Hrvatske", izjavio je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, komentirajući skandalozno otkrivanje spomen-ploče s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu.

I bio je u pravu. Nije ovdje riječ ni o kakvoj rastućoj fašizaciji Hrvatske. Ta fašizacija upisana je u temelje samostalne hrvatske države i vuče korijen kroz sve ove godine u kojima su se mijenjale Vlade i političke opcije, premijeri i ministri, Ustav i zakoni, kriteriji i odluke...

Fašizacija je, u ovom ili onom obliku, uvijek bila prisutna.

To se sada najbolje vidi u slučaju Udruge branitelja HOS-a koja u svom statutu ima upisan pozdrav "Za dom spremni", a koja je uredno registrirana i nikada nije zabranjena. 

Fašizacija od devedesetih

Kako je to na svom Facebook profilu napisao bivši pravaški zastupnik Pero Kovačević, službeno znakovlje postrojbi HOS-a odobreno je još 1994. godine, udruga branitelja osnovana je 1998. godine, navodno je potvrđena od Ministarstva uprave u mandatu vlade Ivice Račana, a nije bila zabranjena ni poništena u mandatu još jedne SDP-ove Vlade.

Bivši ministar uprave Arsen Bauk dobro se ovih dana zabavlja na Facebooku, provocirajući premijera Plenkovića da skine spornu spomen ploču onako kako je Ivo Sanader srušio spomenike ustaškim dužnosnicima i bojovnicima Mili Budaku i Juri Francetiću u Slunju. 

Ali ne spominje činjenicu da je njegova Vlada imala vremena zabraniti korištenje ustaške parole i ikonografije u grbu te udruge, kao što je trebala zabraniti podizanje spomenika udruzi HOS-a u Splitu koja nosi naziv ustaškog bojovnika Rafaela Bobana.

A taj spomenik nije tada srušio ni premijer Milanović, niti ga je zabranila njegova Vlada. Dapače, otvorio ga je SDP-ov gradonačelnik. I tada je to bilo "delikatno pitanje".

Nije ovdje, dakle, riječ ni o kakvog "refašizaciji" hrvatskog društva. Jer ta fašizacija nikada zapravo nije nestala.

"Za reprezentaciju spreman"

Bauk se poziva na slučaj Josipa Šimunića, u čijem je slučaju Visoki upravni sud usvojio žalbu Državnog odvjetništva zbog preniske sudske kazne zbog izvikivanja "Za dom spremni" u Maksimiru prije tri godine. Ali taj Šimunić je danas pomoćni trener hrvatske nogometne reprezentacije. 

Ne kluba, nego baš reprezentacije.

Naravno da je to, kako reče Plenković, "delikatno pitanje".

Isto tako je "delilkatno pitanje" i činjenica da je njegov novi ministar znanosti Pavo Barišić svojedobno u znanstvenom članku ustaškog ideologa Julija Makanca nazvao "mučenikom, tragičnim junakom i žrtvom".

Premijer je preko toga šutke prešao. Naravno da nema govora o nekakvoj "rastućoj" fašizaciji. Ova postojeća posve je dovoljna.

No HDZ svejedno ima obraza danas prozivati SDP zbog sudjelovanja u toj fašizaciji koja navodno nije rastuća. 

Delikatna zabrana

“Podsjećam da je gospodin Bauk bio dužnosnik vlade u vrijeme kada je Udruga registrirana s ovakvim grbom, a kasnije i ministar uprave koji je bio i nadležan za ovo pitanje, ali nije po tome ništa poduzeo“, izjavio je jučer ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, komentirajući Baukove kritike zbog pasivnosti Vlade u vezi spomen ploče u Jasenovcu.

Bauk danas relativizira tu Stierovu kritiku, ali ostaje činjenica da je ta udruga HOS-a, kad god bila registrirana, normalno djelovala sve ove godine, pod svim vladama i pod svim ministrima.

Njezina zabrana očito je bila "delikatno pitanje". 

Baš kao što je pod mandatom SDP-a, pa čak i pod pokroviteljstvom SDP-ova gradonačelnika, a uz dvogodišnju oportunističku šutnju SDP-ova premijera, u Splitu podignut spomenik bojne HOS-a koja nosi ime ustaškog bojovnika i otkriva parolu "Za dom spremni". 

Koju je onda policija po okriljem noći na brzinu skidala.

Premijer je tada šutio, a policija pokrivala tragove. Natpis je uklonjen, ali naziv bojne je ostao.

A sada nemamo osjećaj da je u Jasenovcu (unatoč ružnoj simbolici) sada riječ o nekoj "refašizaciji". Fašizacija nikada zapravo nije iščeznula.

Nema grba, nema ustaša

Jer, pogledajmo to ovako: da Udruga branitelja HOS-a nije registrirana, da je izbrisana i stavljena izvan zakona ili makar prisiljena mijenjati grb i status, ne bi mogla otkrivati spomen ploču s ustaškom parolom.

Mogla bi otkrivati spomen ploču poginulim pripadnicima koji su pali za modernu hrvatsku državu utemeljenu na antifašizmu i ZAVNOH-u, a ne fašizmu i NDH. Ovako, slavili su svoje žrtve zajedno s ustaškom nostalgijom.

Dakle, da nije bilo udruge, ne bi bilo ni skandala, ni ružne simbolike, ni "rastuće fašizacije".

Ali udruga i dalje postoji, SDP-ova vlada ju nije zabranila, kao što nije zabranila ni postrojavanje Glavaševih crnokošuljaša i osnivanje pravaške stranačke vojske. Kažnjeni i osramoćeni Šimunić je trener hrvatske reprezentacije, Kolinda Grabar Kitarović pozira uz "povijesnu" hrvatsku zastavu, SDP-ov gradonačelnik otvara ustaške spomenike, a onda se SDP i HDZ javno prepucavaju tko je za to više kriv. 

Ili zaslužan.

Na potezu HDZ

Protiv "rastuće fašizacije" trebalo bi se boriti administrativnim mjerama (kojih nema ili nisu konzistentne), edukacijom (koja je podbacila), političkim osudama (kojih nema ni kod Plenkovića, a nije bilo ni kod Milanovića), kao i reakcijama javnosti (na što se sve uglavnom i svodi).

Međutim, niti se Plenković trudi isprati negativno nasljeđe svog prethodnika i vratiti ekstremističkog duha u bocu, niti se SDP dosljedno bori protiv ekstremizma i "rastuće fašizacije". Nije to u dovoljnoj mjeri činio ni pod Račanom, još manje pod Milanovićem, a sada je spao na Davora Bernardića.

Ne bi, dakle, Hrvatska imala prevelike koristi od micanja HOS-ove spomen-ploče iz Jasenovca ako bi ta udruga, s tim statutom i ustaškom ikonografijom, i dalje bila uredno registrirana. 

Ali na HDZ-u je sada da to ispravi i popravi, kad to već nije popravio SDP, da se jasnim izjavama, ako već ne sanaderovskim djelima, ogradi od ustaških simbola na spomenicima hrvatskim braniteljima.

To je "delikatno pitanje" samo za one koji traže elegantan uzmak.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith