Obavijesti

Kolumne

Komentari 67

Nitko ne vjeruje u slučajnosti u odnosu ove politike i pravosuđa

Nitko ne vjeruje u slučajnosti u odnosu ove politike i pravosuđa
1

Nitko ništa ne zna, s vi sve znaju. Slučaj Saucha ponovno je potvrdio duboko ukorijenjenu skepsu javnosti i građana u neovisnost hrvatskog pravosuđa. Naročito kad Vladimir Šeks dirigira sa saborske galerije

VIDEO

Bivši premijer Zoran Milanović naljutio je dio javnosti svojom famoznom izjavom o Hrvatskoj kao "slučajnoj državi".

Iako, odavno smo u ovoj državi prestali vjerovati u slučajnosti. 

Ni onda kad je Ivo Sanader izbačen iz HDZ-a 3. siječnja 2010., Mladen Bajić 4. siječnja bio pozvan na sastanak u Banske dvore, nakon čega je krenuo kazneni postupak protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a.

Kao ni onda kad su pet godina kasnije Vrhovni i Ustavni sud redom poništavali presude Ivi Sanaderu za Fimi mediju, aferu Hypo i INA-u-MOL.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bajić i Šeks

Nismo vjerovali u slučajnosti ni kad je Ivan Turudić osudio Damira Polančeca na točno onu kaznu zatvora kakvu je bivšem potpredsjedniku Vlade nekoliko tjedana ranije, navodno mašući mu prstima pred nosom, osobno najavio Vladimir Šeks.

Ni kad je Mladen Bajić u samo tri dana, dakle ekspresno, odbacio prijavu protiv tadašnje premijerke Jadranke Kosor oko legalnosti stjecanja stana u vlasništvu MORH-a. 

A ni onda kad je Milan Bandić dvaput pušten iz Remetinca, jednom uz osobni poziv suca Turudića, ni kad je Zdravko Mamić oslobođen na sudu kojim predsjeda njegov prijatelj Turudić...

Kao što smo prestali vjerovati u slučajnosti kod mnogih drugih pravosudnih postupaka usko povezanih s politikom. 

Upravo zato je sada užasno teško povjerovati u slučajan niz događaja povezanih s Tomislavom Sauchom.

Od presice do presude

Ne nakon što je premijer Andrej Plenković doveo glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na press konferenciju u Vladu povodom afere Dnevnice, pa je par tjedana kasnije osumnjičenik Tomislav Saucha digao ruku za opstanak HDZ-a na vlasti, da bi zatim sudac donio jedinstvenu odluku kojom se odbija zahtjev Uskoka za proširenjem istrage protiv Sauche.

Naročito nakon što se na saborskoj galeriji ukazao Vladimir Šeks kako dirigira cijelom operacijom. A tamo gdje je Šeks, nema slučajnosti u odnosu između pravosuđa, sudova i politike.

''Vrlo je jasno o čemu se ovdje radi, ali važno je da pravosuđe mora biti neovisno'', izjavio je ovih dana Davor Bernardić, a Božo Petrov ismijao "proceduralne pogreške" u slučaju Saucha i naglasio kako je "dovoljno slijediti zdravu logiku". "Mislim da je pametnome dosta", zaključio je Petrov.

Nitko od njih nije ponudio nikakve dokaze, ali u ovoj državi dokazi nikome više ne trebaju. Dovoljna je sumnja, slučajnost, omaška, špurijus...

Greške drže Sanadera na slobodi

Proceduralne greške, one koje su (privremeno) zaustavile proširenje istrage protiv Sauche, već punih osam godina drže Ivu Sanadera na slobodi, bez ijedne potvrđene pravomoćne presude. A kako je sada krenulo sa Sauchom, gdje Uskok zapinje već na drugoj stepenici, možemo zamisliti na koje bi se sve pogreške moglo nabasati u daljnjoj pravosudnoj proceduri.

Naravno, dokle god Saucha i njegova ruka budu zanimljivi HDZ-u. Kasnije, pravosuđe može dokazivati svoju brzinu i efikasnost.

I upravo je ta ukorijenjena skepsa u bilo kakvu slučajnost koja se tiče pravosuđa i politike pogubna za ovu državu i razara same temelje društva.

Kad treba dokazivati borbu protiv korupcije u procesu pristupanja EU, kreće progon bivšeg premijera i njegove stranke. Kad se taj proces završi, bivšeg premijera i njegovu stranku može se poslati na ponovljena suđenja.

Ima još prostora za greške

I nakon svega toga, nitko više neće s punim povjerenjem i bez imalo skepse ili cinizma prihvaćati bilo kakvu pravosudnu akciju koja dira u politiku i političare, u tajkune i donatore, prijatelje stranke ili partije. 

Sudovi su, primjerice, osudili SDP-ova Željka Sabu zbog kupovanja vijećnika, ali trgovina i kupovina se i dalje nastavljaju. U režiji HDZ.

Upravo zato je javnost tako histerično dočekala odluku suca da iznenada, a opet tako predvidivo, privremeno zaustavi istragu protiv osobe koja je HDZ nedavno zadržala na vlasti.

Naravno da će na toj skepsi sada profitirati Petrov i Bernardić, ali ovo nepovjerenje javnosti prema pravosuđu nadilazi bilo kakve okvire političkog prepucavanja. 

Taj cinizam duboko je usađen u svijest građana o neovisnosti, nepristranosti i nedodirljivosti sudova i sudaca, pravosuđa i državnog odvjetnika, visokih sudova i Ustavnog suda.

A dodatno ga pojačava pojava Vladimira Šeksa na saborskoj galeriji. 

U ovoj "slučajnoj državi" nema, dakle, previše slučajnosti.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang