Obavijesti

Kolumne

Komentari 106

"Moj model je najbolji. A vaš?" Plenkovićeva farsa u vezi Ine

"Moj model je najbolji. A vaš?" Plenkovićeva farsa u vezi Ine
1

Plenković očito ne želi da njegova Vlada radi svoj posao i preuzme na sebe odgovornost za otkup Ine već je osnovao paravladino tijelo sastavljeno od članova Vlade...

VIDEO

Premijer Andrej Plenković definitivno ima fetiš na povjerenstva, a bogami i savjete.

Nakon što je najavio osnivanje povjerenstva koje će se suočiti s prošlošću, sad je obznanio osnivanje savjeta Vlade za pregovore s MOL-om oko otkupa Ine koji će onda, pogađate već, moći formirati i posebna povjerenstva za stručnu podršku radu savjeta.

Tijela za prodaju magle slažu se kao babuške: mala u malo veću, pa još veću, pa najveću.

Tako naš premijer (ne) rješava probleme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za oko mu je ovih dana zapelo još jedno povjerenstvo, ono za spriječavanje sukoba interesa, kojemu je preko Gordana Jandrokovića zaprijetio promjenama nadležnosti ako budu i dalje ustrajali na istrazi protiv Martine Dalić. 

Ali to je bilo onako usput.

Najveća priča ovoga tjedna ipak je savjet Vlade za otkup Ine.

U njemu, kako smo saznali, sjede članovi Vlade na čelu s predsjednikom Vlade, a taj savjet ima zadatak savjetovati tu istu Vladu na čelu s tim istim predsjednikom Vlade.

Premijer će, dakle, savjetovati samoga sebe. Kao da igra šah sam sa sobom.

"Moj je najbolji. A vaš?"

Nadalje, taj savjet na čijem čelu je premijer razmotrit će sve prijedloge oko otkupa Ine i savjetovati Vladu na čelu s premijerom o tome koji je od prikupljenih prijedloga najbolji.

Sam premijer, pak, smatra da je najbolji model onaj kojeg je predložila Martina Dalić, potpredsjednica Vlade koja eto nije članica savjeta, ali će po riječima premijera, "sudjelovati u svim daljnjim aktivnostima".

"Ja i dalje od svega što čujem mislim da je model koji smo nedavno predstavili i dalje najbolji, najčišći i najjasniji", kazao je jučer Plenković. 

"Želim pokazati otvorenost Vlade za druge sugestije, zato smo i osnovali ovaj savjet. Model je na stolu, elaboriran je, vrlo jasan i po meni trenutno najprimjereniji".

Ako predsjednik savjeta koji savjetuje samog sebe na čelu Vlade misli da je njegov model trenutno najbolji, a u tome ima podršku većine članova savjeta (i Vlade), pitanje je kakve šanse imaju drugi prijedlozi. 

Jedna velika farsa

Tim više što Plenković naglašava kako ovaj njegov model, kao najbolji i najčišći, "ne ugrožava hrvatske nacionalne interese".

Hoće li uopće uzeti u obzir druge prijedloge za koje bi smatrao da bolje od njegova modela brane te iste nacionalne interese?

Nije li, zaboga, to sve jedan veliki sukob interesa?

Točnije, jedna velika farsa kojom Plenković želi otupiti oštricu kritike i pružiti privid demokratskog odlučivanja.

Povjerenstva, odnosno savjeti, tome zapravo i služe. Stvaraju dojam kako se dijeli odgovornost, traži sudjelovanje, uvažavaju prijedlozi, promovira demokratičnost, samo kako bi se na kraju opravdala odluka po ukusu i u interesu onoga tko osniva ta tijela.

Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću trebalo je razvodniti kritiku oko ustaških spomenika. Savjet za otkup Ine treba dati legitimaciju prijedlogu osobe koja ne sudjeluje u radu Savjeta, koja je pod istragom u vezi sukoba interesa oko Ine, ali koja ima podršku šefa Vlade i famoznog savjeta. 

Kako premostiti odgovornost

Plenković očito ne želi da njegova Vlada radi svoj posao i preuzme na sebe odgovornost za otkup Ine i unutar sebe i koalicije suočava različite prijedloge (Most već ima prigovore), već je osnovao paravladino tijelo sastavljeno od članova Vlade.

Koje bi odabiralo prijedloge samima sebi na odlučivanje u Vladi.

Kao da pas lovi svoj rep.

Nije, dakle, jasno zbog čega Vlada nije mogla obaviti taj posao. Iz savjeta je eliminirana Martina Dalić, premda je njezin prijedlog otkupa Ine za premijera najbolji i najčišći. Vlada će na kraju donijeti odluku koju će ministri pripremiti.

Sve je to tek stvaranje dodatne zbrke i pomutnje, odnosno nova potvrda stare Churchillove: "Ako ne želiš nešto učiniti, osnuj povjerenstvo".

Ili savjet.

Plenkoviću još samo fali povjerenstvo za ukidanje povjerenstva. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje