Obavijesti

Kolumne

Komentari 241

Premijer Plenković se ponaša kao da je zapeo u La La Landu

Premijer Plenković se ponaša kao da je zapeo u La La Landu
1

Predsjednica je izazvala skandal u SAD-u, stižu pozivi za smjenu ministra barišića, HDZ se svađa oko privatizacije HEP-a, Martina Dalić je na udaru oporbe i javnosti... A premijer Plenković o svemu tome šuti.

VIDEO

Najlakše je danas biti Andrej Plenković.

Predsjednica Republike izaziva skandal svojim odlaskom u Ameriku, premijer kaže da mu je "drago da se vratila".

Ministar vanjskih poslova je pustio veleposlanika u Washingtonu na godišnji odmor upravo kad je predsjednica države došla u "službeni, radni, niskoprofilni" (precrtaj nepotrebno) posjet SAD-u, a premijer vjeruje da to nije njegova nadležnost.

Mediji, javnost i oporba raspravljaju o plagijatu Pave Barišića, znanstvenik Ivan Đikić premijeru piše pismo u kojem tvrdi da Barišić ne bi smio ostati na mjestu ministra, a premijer mudro šuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sve veći broj HDZ-ovaca, pa čak i nekih bliskih Plenkovićevih suradnika, protivi se privatizaciji četvrtine HEP-a radi kupovine polovice Ine, kao prijedloga iza kojeg navodno stoji cijela Vlada, a njihov šef se na to ne obazire.

Branitelji i generali ratuju oko sedam posto dionica HEP-a, premijer se obraća pažnju.

Dalić na udaru

Njegova potpredsjednica Vlade Martina Dalić je na udaru zbog sukoba interesa u Ini, kao što je na udaru zbog prijedloga prodaje HEP-a, premijer čeka da ti udari oslabe.

Premijer ignorira čak i intimna pisma šefa oporbe Davora Bernardića s pozivima na kavu i sastanak o važnim pitanjima. A vrući krumpir Jasenovca i "Za dom spremni" prebacio je na famozno Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću. 

Ukratko, svijet se sve brže okreće oko Andreja Plenkovića, a on stoji u njegovu središtu postojano kano klisurina.

Ništa ga se ne dotiče, ništa ga ne uznemiruje, ništa mu ne narušava stabilnost. Pa čak ni vjerodostojnost.

Je li onda čudno što je premijer najpopularniji političar u zemlji?

Moglo bi se reći da se premijer poveo za strategijom uobičajenom za predsjednika države: što manje se petlja u svoj posao, to će javnost i građani prema njemu imati pozitivniji odnos.

I doista, Plenković se postavio kao da se njega kao premijera, ali i predsjednika vladajuće stranke, najmanje tiču diplomatski skandali, diskutabilna putovanja predsjednice po inozemstvu, svađe oko strateških tvrtki, razilaženja u koncepcijama unutar Vlade...

To je njegov recept za dugovječnost.

Psi laju, a premijer prolazi

Ivo Sanader imao je sličnu strategiju, premda malo aktivniju: on se obično postavljao kao moderator i pomiritelj, nastupao kao deus ex machina kad je trebalo riješiti konflikt, smiriti strasti, presjeći čvor, donijeti konačni sud.

Puštao je ministre i stranačke kolege da se koprcaju pred medijskim napadima i pod pritiscima javnosti, dok se on postavljao kao suveren, neupitnog autoriteta i nedodirljive karizme.

Plenković, međutim, ne ide ni toliko daleko.

On se pravi kao da se ništa ne događa. Naprosto čeka da oluja prođe. Predsjednica ga je navodno izvijestila o posjetu SAD-u, ali nije osjetio potrebu to podijeliti s javnošću. Još je manje imao potrebu komentirati činjenicu da je njegov ministar vanjskih poslova dopustio veleposlaniku u Washingtonu odlazak na godišnji odmor u trenutku kad je Kolinda Grabar Kitarović dolazila u "službeni" posjet.

Ili je to gaf Vlade ili je to neviđeni gaf predsjednice Republike. Premijer bi o tome trebao izreći neki svoj sud.

Sa svih strana stižu mu pisma i apeli da Pavu Barišića makne iz Vlade. Premijer, međutim, neće javno istupiti u obranu ministra, niti poduzima korake za njegovom smjenom. Naprosto čeka, kao što jednom reče Sanader, da se psi izlaju, pa da karavana može krenuti dalje.

Priklonit će se pobjedniku

A premijer se ne oglašava niti oko sporova u vezi privatizacije HEP-a. Sukob koncepata unutar Vlade, protivljenja unutar samog HDZ-a i to najglasnije od njegove nesuđene potpredsjednice Ivane Maletić, Martina Dalić na vjetrometini i opći kaos u javnosti oko predloženog načina spašavanja Ine, kao da nemaju nikakve veze s predsjednikom Vlade.

Plenković kao da čeka vidjeti tko će odnijeti prevagu u tim sukobima, pa da se onda prikloni većinskom mišljenju. To nikome još nije naštetilo.

Normalno je, stoga, da građani nemaju ništa protiv premijera.

Nisu imali previše toga ni protiv Tima Oreškovića koji je kao premijer dobro stajao na ljestvicama popularnosti političara i hvalio se da obnaša dužnost u skladu sa starim hitom "Livin La Vida Loca".

Sudeći prema držanju u proteklih par mjeseci, premijer Plenković se ponaša kao da je zapeo u La La Landu.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 241
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.