Obavijesti

Kolumne

Komentari 99

Preslagivanje, svađe i podvale reformski vrhunac ove vlasti

Preslagivanje, svađe i podvale reformski vrhunac ove vlasti
1

Da je ova vlast koristila barem djelić mentalne energije na reforme, koliko je troši na preslagivanje i preživljavanje, možda bi hrvatske obveznice bolje stajale na međunarodnom tržištu. Ali ona ne zna bolje.

VIDEO

U ožujku se Milijan Brkić, nesuđeni ministar branitelja, proglasio vukom koji je "slabiji od medvjeda i lava, ali ga nećemo vidjeti zarobljena kako pleše ili dresirana kako skače kroz obruč". 

Ovoga vikenda Brkić je, kao jedini protivnik Tomislavu Karamarku an sjednici Predsjedništva HDZ-a, objavio da radije ide s "orlovima koji jedu mrtve".

Da bi na toj sjednici "orao pao".

Milijan Brkić ostao je osamljen na sjednici na kojoj je, kako reče probuđeni Darko Milinović, Karamarko "preuzeo stranku u svoje ruke".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glineni golubovi

I stoga, u toj veseloj menažeriji s vukovima, medvjedima, lavovima i orlovima, postavlja se pitanje tko će biti glineni golub.

Tomislav Karamarko kojega svi proglašavaju hodajućim mrtvacem i svi ga pokušavaju skinuti: Božo Petrov, Tihomir Orešković, Zoran Milanović (?), pa i Milijan Brkić?

Je li glineni golub Petrov kojeg se HDZ pokušava već tjednima riješiti? Je li to Orešković koji više nema povjerenje HDZ-a? Jesu li to Karamarko i Petrov koje premijer poziva na ostavku?

Ili će to na koncu biti Zoran Milanović ako ova vlast nekako, bilo kako, preživi ovu "streljanu" i pronađe način kako da izbjegne prijevremene izbore na kojima bi svi osim SDP-a krahirali?

Već i vrapci znaju, da ostanemo kod životinjskih metafora, da ova Vlada ne može više preživjeti, ali u ovoj maloj bari s puno krokodila (još jedna metafora!) svatko još uvijek očajnički traga za svojim komadićem plijena.

No, dobro, ostavimo se životinjskoj carstva. (A lisice i King Konga se još nismo ni dotakli.)

Brojanje do usijanja

Umjesto toga, konstatirajmo ovo: da je ova vlast koristila barem djelić mentalne energije na reforme, koliko je troši na preslagivanje i preživljavanje, možda bi hrvatske obveznice bolje stajale na međunarodnom tržištu.

Božo Petrov jučer se malo našalio s Tomislavom Karamarkom.

"Ako netko drugi može brojiti do 76, sva mu sreća svijeta bila!", izjavio je za N1 televiziju komentirajući najave o preslagivanju većine u parlamentu koja bi isključila Most.

I nema sumnje da će se Karamarkove moždane vijuge zagrijati do usijanja u nastojanjima da u istom potezu izbjegne izbore, spasi sebe i sruši premijera. 

Kao što će se ugrijati i vijuge ostalih zastupnika i ministara, a bogami i predsjednice države.

Ali zamislimo što bi se dogodilo da se toliki napor ulaže u reforme. U oporavak gospodarstva, spašavanje zdravstva, reformu teritorijalne uprave, u zapošljavanje i - ne zaboravimo - u digitalizaciju. 

Ili makar u održavanje sjednice Vlade.

Iako, budimo realni, možda je sve to previše očekivati.

Mentalni kapaciteti

Možda je stvar isključivo u tome da su mentalni kapaciteti ove vlasti, od Karamarka i Petrova, preko Brkića i Oreškovića, do Grabar Kitarović, ograničeni tek na ovo čemu sada svjedočimo.

Na floskule i parole, na afere i skandale, na sitne interese i uhljebljivanje, na intrige i podvale, na podmetanja i provale, na orlove i vukove, na drimije i crnoje. Na osobne, privatne kao i na specijalne interese.

To je očito vrhunac njihovih dostignuća.

Tome smo svjedočili još iz oporbenih dana. Milanovićevu vladu nije se rušilo idejama i programima, nego čekićima, šatorima i plinskim bocama. Špijunskim igricama. Izlistavanjem telefonskih brojeva. Prozirnim parolama i promašenim optužbama. Jeftinim domoljubljem. 

Nema tu dubine, nema tu programa.

Pa ga tako nema ni sada. Zato ova vlast ne može drugačije funkcionirati nego po principu urote i podvale, rušenja i preslagivanja.

To je maksimum kapaciteta Karamarka, Petrova, Brkića, Špike, Tepeša, Bandića, Ćorića, ali i trenutni domet Oreškovića. Loši su još gori, a oni koji su bi trebali biti bolji, postali su još lošiji.

I zato zapravo ne treba žaliti što se ova vlada ne bavi reformama. Ovo famozno preslagivanje vrhunac je njezina reformskog potencijala. A sudeći po onome što smo vidjeli prvih šest mjeseci, možda je bolje da je tako. Bolje je da se ostave svih reformi jer nas samo mogu odvući još dublje u blato.

A zatim neka se ostave vlasti. 

Ili Brkićevim riječima: "Orao je pao. Prijem".

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang