Obavijesti

Kolumne

Komentari 87

Sjećate se kad smo se rugali češkim turistima? E pa sad im organiziramo svečane dočeke

Sjećate se kad smo se rugali češkim turistima? E pa sad im organiziramo svečane dočeke
3

Jutros je svečano dočekan prvi turistički vlak iz Praga. U Rijeci je bio ministar turizma i gradonačelnik Rijeke. Razvijena je zastava. Jer stigli su turisti koji bi trebali spasiti hrvatski turizam, a onda i hrvatsku ekonomiju.

VIDEO

Eto kako se vremena mijenjaju.

Još jučer rugali smo se češkim turistima. Smijali im se što u japankama planinare po Velebitu, što po buri plutaju na luftićima, što nose svoju hranu u gepeku i općenito, ne ponašaju se kao da su odrasli na moru.

A evo, jutros smo češkim turistima priredili svečani doček u Rijeci.

Bio je to događaj sezone. Koji bi navodno trebao spasiti sezonu.

Na doček vlaka koji je prevozio češke i slovačke turiste stigao je ministar turizma Gari Cappelli (s maskom), gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (bez maske), hostese s razvijenim hrvatskim barjakom (da Česi znaju kamo su došli) i ekipa za dezinfekciju (da znaju u koje uvjete su došli).

 

A bili su tu i novinari i snimatelji (da se zna tko je došao).

Falila je samo oduševljena gomila, limena glazba i stotinu bijelih golubova. Možda i neka prigodna govorancija. Čak i himna?

U Rijeku stigao vlak s 500-tinjak Čeha i Slovaka

Havajke i maskice

Turisti su iz tog posebnog turističkog vlaka privatnog češkog operatera izašli u havajskim košuljama i sa slamnatim šeširima, kao da je situacija posve normalna. Kao da iza njih u vagone ne ulaze ljudi u kombinezonima da bi raskužili prostorije vlaka. Kao da je netko u turistički spot ubacio klipove iz Černobila.

Bio je to mali događaj bio za Češku, ali veliki za Hrvatsku i za hrvatski turizam.

Umalo u rangu odluke da se državljanima BiH dozvoli ulaz u Hrvatsku tjedan dana prije izbora. Oni bi trebali spasiti HDZ, češki turisti trebali bi spasiti hrvatski turizam.

Za mnoge, bio je to retro moment. Čitavo mjesto se skupilo da bi pozdravilo dolazak prvih turista. Čista egzotika.

U Rijeku stigao vlak s 500-tinjak Čeha i Slovaka

Hvala Česima

I ako smo se nekada rugali Česima, pa onda zazirali od Čeha kad su počeli stizati na hrvatsko more  u njemačkim limuzinama obično crne boje, sada se radujemo svakom Čehu koji će kročiti na hrvatski Jadran. Doći će ministar i uslikati se pred vlakom koji donosi spas, taman tjedan dana prije izbora.

Bez cinizma: simpatična je to, iako pomalo nadrealna scena, s riječkog kolodvora. Kontigent čeških turista dočekao se gotovo s jednakom pažnjom kao kontigent kineske zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa. Jedna krajnost sustiže drugu.

Ću,ću,ću... Mi došle malo: Vlak prepun Čehinja stigao u Rijeku
Ću,ću,ću... Mi došle malo: Vlak prepun Čehinja stigao u Rijeku

Češki manekeni

Trebaju nam maskice, ali i turisti. I turisti bez maskica i u havajskim košuljama, kao i ministar turizma s maskom i ekipom za raskuživanje.

Rugali smo se kineskoj robi, ali ne i njihovim maskicama. Rugali smo se češkim turistima, ali ne kad organizirano dolaze u spašavanje našeg turizma. 

Česi su nam postali najbolji prijatelji. I naši turistički manekeni za promociju hrvatskog turizma na kompetitivnom turističkom tržištu, gdje se svaka zemlja doslovno trga za svakog turista.

Kako je krenulo, ministar turizma imat će pune ruke posla. U dočekivanju turista. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu