Obavijesti

Kolumne

Komentari 135

Zašto policija nije privela HDZ-ovca koji prijeti strijeljanjem?

Zašto policija nije privela HDZ-ovca koji prijeti strijeljanjem?
1

Hrvoje Marušić, splitski vijećnik HDZ-a, poručio je na Facebooku pa onda u novinama, da sve koje "pljucaju po Hrvatskoj" treba zaustaviti suđenjem i strijeljanjem. HDZ se ogradio, ali policija mu još nije pokucala na vrata.

VIDEO

HDZ se jučer ogradio i osudio poruku svog istaknutog člana Hrvoja Marušića na Facebooku da treba "strijeljati" hrvatske građane, slučajno članove civilnih udruga, zbog "veleizdaje", ali je uredno odšutio ponudu svog zastupnika Franje Lucića da podmiti novinara Dragu Hedla.

Jer, i HDZ valjda negdje mora podvući crtu.

Može podmićivanje novinara, ali eto, strijeljanje hrvatskih građana, pa makar članova civilnih udruga, ipak ne može. Barem zasad.

No zato Marušić, baš kao i Lucić, može i dalje ostati član Hrvatske demokratske zajednice i predstavljati sliku tog navodno umivenog HDZ-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Premda bi zaslužio isključenje, ako već ne zbog stravičnog verbalnog ispada čak i po hadezeovim mjerilima, a ono zbog čiste logičke nepismenosti.

Prvo, ustvrdio je da ne živimo u demokratskom društvu jer još uvijek ne strijeljamo ljude.

Drugo, poručio je da je u civiliziranom demokratskom društvu, kakvim ga on zamišlja, poželjno strijeljati ljude.

Metak u čelo

"Stoko yugokomunistička, nakon pet godina rata i agresije na RH vi pišete ovakve gadarije... DA SMO DEMOKRATSKA DRŽAVA, SUDILI BI VAM ZA VELEIZDAJU I STRELJALI VAS! A vjerovatno i hoće, uskoro ... ‘’, napisao je ovaj splitski vijećnik HDZ-a na svom Facebooku članovima udruga koje traže ispriku hrvatske države zbog zločina nad srpskim civilima u Oluji.

 A onda, valjda hladne glave, drugi dan pojasnio za Slobodnu Dalmaciju: "U civiliziranim demokratskim državama sudi se za veleizdaju, nisam pozvao da ih se ganja i baca u jame. Rekao sam da im treba suditi, a presuda je strijeljanje. A ako do presude ne dođe, onda će nastaviti pljucati u Hrvatskoj".

Ovo, dakle, ulazi vjerojatno u top 5 najgorih izjava nekog hrvatskog političara, pa makar hadezeovca. I to ne bilo kakvog, nego kako ističu mediji, istaknutog HDZ-ovca, predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca za Dalmaciju i samozvanog kandidata za poziciju ministra poduzetništva u vladi Tima Oreškovića.

No Andrej Plenković svejedno nije impresioniran, unatoč atraktivnosti te izjave.

Sanaderova sreća

Ako ništa drugo, trebao je pozvati Marušića na red zbog tvrdnje da Hrvatska nije demokratska država, jer eto, ne strijelja veleizdajnike (na Sanaderovu sreću), a trebao ga je i ukoriti zbog mišljenja kako upravo demokratske države strijeljaju veleizdajnike. On je naveo Ameriku i Francusku kao primjere država u kojima se strijelja za veleizdaju. 

Makar zbog gluposti bi ga Plenković trebao izbaciti iz stranke.

A onda zbog otvorenog fašizma u kojem Marušić poziva na ubijanje svakog onog tko "pljuca po Hrvatskoj". Nije, doduše, pozvao na strijeljanje onih koji uništavaju, pljačkaju i sramote Hrvatsku, jer bi vjerojatno tek onda bio najuren iz HDZ-a. 

Ali nitko do sada nije otvoreno pozivao na ubijanje neistomišljenika, jer valjda je u "civiliziranoj demokratskoj državi" dozvoljeno imati drugačije mišljenje od Marušićeva. Jest, tjeralo ih se u podrume (Plenković), tjeralo ih se iz države (Grabar Kitarović, Milijan Brkić), ali nikad ih se još nije tjeralo pred streljački stroj.

I nije to Marušić napisao u pijanom stanju. Ne, ponovio je to drugi dan, valjda dovoljno priseban.

Presuda je samo jedna

Napisao je to zato što vjeruje kako je u ovoj Hrvatskoj tako nešto postalo dozvoljeno, pa čak i poželjno. Takva klima se forsira u društvu: progon "izdajnika i neprijatelja", loših Hrvata, "komunjara i srbofila". Marušić misli da je bio blag time što je ipak pozvao prethodno na suđenje. Ali presuda je za njega samo jedna - strijeljanje.

Pa ako taj Marušić još nije najuren iz HDZ-a, ako se HDZ ogradio samo preko Twittera (a Plenković to uredno odšutio), pitanje je zašto policija još uvijek nije uhapsila tog Marušića.

Ako hapsi građane koji upućuju prijetnje štićenim osobama ili penzionere koji na Facebooku pišu da biskupa treba ubiti, zašto još nije privela istaknutog HDZ-ovca zbog prijetnji strijeljanjem?

Gdje je policija?

Pa ipak, Marušić - za razliku od anonimnih građana čije se prijetne shvaćaju ozbiljno - dobija čitave naslovnice novina na kojima ponavlja svoje poruke da članove civilnih udruga ne treba "bacati u jame nego strijeljati".

Zar će doista sve ovo proći bez ikakvih sankcija?

U krajnjoj liniji, zašto HDZ nije podnio kaznenu prijavu protiv svog istaknutog člana i vijećnika, kad se već javno ograđuje od njegova "govora mržnje"? Nije li to dužnost svakog građanina, a kamoli stranke koja vlada u državi, štiti Ustav i zakone, pa i svoje građane?

Predsjednica države nije se još oglasila o tome, premda je upravo ona po Ustavu zadužena za zaštitu ustavnopravnog poretka i zakona u državi koju Marušić implicitno smatra nedemokratskom. Da ne govorimo o tome da je zadužena za zaštitu svih hrvatskih građana od prijetnji, naročito strijeljanjem.

I tu je, naravno, i gromoglasna šutnja Andreja Plenkovića, ali i šire javnosti koja, uz par izuzetaka, kao da nije shvatila težinu onoga što je Marušić izjavio. Kao da u ovoj zemlji takve rečenice nikome više ne paraju uši.

Kao što bi zvukovi strojnice trebali.

To je postalo normalno u HDZ-ovoj Hrvatskoj. 

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.