Obavijesti

Kolumne

Komentari 8

Sretan Uskrs uz jaja obojena prirodnim biljnim materijalima

Prirodne metode: Kurkuma daje jajima sjajnu žutu, crvenu cvijet hibiskusa i cikla, ljubičastu sok od kupine, smeđu kava ili list oraha, plavu borovnice ili crveni kupus...

VIDEO

Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosi savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovog je puta objasnila kako na prirodan način obojati jaja. 

Dragi čitatelji, za samo nekoliko dana je Uskrs pa ću iskoristiti priliku i čestitati vam ga unaprijed. Bez obzira na to slavite li Uskrs kao katolički blagdan ili kao blagdan buđenja prirode (za koju bi već stvarno bilo vrijeme da se “probudi”) - želim vam da ga provedete mirno i ispunjeno te da u sebi osvijestite njegovo pravo značenje.

Pa, tako, u potpunom skladu s prirodom, zašto ove godine ne biste uskrsno bojenje pisanica pretvorili u jednu pravu obiteljsku zabavu koristeći isključivo prirodne boje biljaka. Osim što je zabavno i kreativno, ekološki je prihvatljivo, a kako su boje prirodne, pisanice se bez bojazni mogu pojesti. Vjerujem kako ćete biti iznenađeni širokom paletom boja i nijansi koje se kriju u biljkama, a poigravanjem različitim kombinacijama biljaka i njihovim omjerima vaše će pisanice izgledati sjajno. 

Kurkuma daje sjajnu žutu, crvenu cvijet hibiskusa i cikla, ljubičastu sok od kupine, smeđu kava ili list oraha, plavu borovnice ili crveni kupus

Ovako bojimo doma pisanice već godinama i moram priznati da, iako ne ispadnu uvijek savršeno ofarbane, upravo se u toj nesavršenosti krije čar. Luk i kurkuma, cikla, sok kupine i špinat najčešći su nam odabir. Svi prirodni materijali moraju se kuhati s jajima, a nakon što se jaja skuhaju, ostave se zajedno s biljnim materijalom preko noći. Ujutro se jaja izvade, osuše i premažu s malo nerafinirana suncokretova ulja. 

Budući da prirodne boje za pisanice nisu toliko intenzivne, stavite dosta biljnog materijala - npr. za 6 jaja bit će vam potrebno 2-3 veće cikle, 0,5 kg špinata, 4-5 velikih žlica kurkume i 200 g odmrznutih kupina. Crvenu će dati cikla i cvijet hibiskusa. Narančastu će dati ljuske žutog luka i crvena paprika u prahu. Kurkuma će dati sjajnu žutu. Smeđu ćete postići umakanjem jaja u jaku tursku kavu ili u prokuhani list oraha. Za zelenu koristimo biljke bogate klorofilom: listove špinata, blitve ili raštike. Plavu će dati borovnice, crveni kupus ili cvijet crnog sljeza. Divnu ljubičastu sok kupine, a ružičastu sok brusnice ili maline. Dobru zabavu, sretan Uskrs i svako vam dobro želim.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'
ISPOVIJEST BIVŠEG ALKOHOLIČARA

'Pio sam litru votke na noć, a evo kako sam se ostavio pića'

Uništio sam veze, postao ogorčeniji i bjesniji, nije me bilo briga što ljudi misle o meni. Došlo je do točke u kojoj sam jako puno vremena počeo provoditi sam u pijanom stanju, prisjetio se ovaj Britanac

Misterij Božice Barišić i tajne Maksimira: Kako je pao Mirko i zašto Zajec spašava Peras
PAD ZMAJA LEVANJSKOG

Misterij Božice Barišić i tajne Maksimira: Kako je pao Mirko i zašto Zajec spašava Peras

Plus+ NOVI EXPRESS Kako je Mirko Barišić izgubio Dinamo: Kao da je netko u pokretu njihovih neprijatelja, koliko god navijači nepredvidljivi i divlji znali biti, čitao Sun Tzua, “Umijeće ratovanja”
Princeza Kate je bila pouzdani stup kraljevske obitelji, sve dok nije izazvala neviđeni skandal
'PALAČA GUBI POVJERENJE'

Princeza Kate je bila pouzdani stup kraljevske obitelji, sve dok nije izazvala neviđeni skandal

Kate Middleton napravila je nezapamćen gaf u 13 godina blistavoj karijeri, no stručnjaci tvrde da je preuzela svu odgovornost zbog tragedije iz 2012. godine