Obavijesti

Kolumne

Komentari 42

Tko se tuče, taj se voli: Takva je gruba ljubav HDZ-a i Mosta

Tko se tuče, taj se voli: Takva je gruba ljubav HDZ-a i Mosta
1

Ovih dana objavljena je vijest o tome da su se potukli HDZ-ovac i Mostovac u Glini. To znači da, nakon godinu dana šaketanja, prijetnji, podmetanja i optužbi za atentat njihov savez nikada nije bio čvršći.

VIDEO

Ovoga vikenda mediji su prenijeli informaciju, i to posve ozbiljno, da su se u Glini potukli HDZ-ovac i Mostovac. 

Predsjednik HDZ-ova ogranka Gornja Bučica navodno je fizički napao Mostova kandidata u VI. izbornoj jedinici.

Božo Petrov kaže da je to bio politički motivirani napad, Andrej Plenković tvrdi da je riječ o privatnom sukobu bez političkih konotacija. Petrov tvrdi da je njegov kandidat napadnut jer se suprotstavio hadezeovim moćnicima koji godinama drmaju tim krajem te stoga poziva sve aktere na "sučeljavanje argumentima, a ne šakama".

"To nije prvi put da se Mostovi članovi suočavaju s fizičkim prijetnjama i napadima, što ne isključuje ni mene osobno", poručio je Petrov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tko bi ikada rekao da se ovdje radi o koalicijskim partnerima.

Partneri i protivnici

Ako je netko slučajno zaboravio, HDZ i Most još uvijek zajedno sjede u Vladi i sjedit će u njoj sve dok se ne formira nova vlada nakon parlamentarnih izbora. 

Punih šest mjeseci kao koalicijski partneri svađali su se i javno psovali, često verbalno tukli, podmetali i smjenjivali. Sukobljavali su se i prije prošlih izbora, bilo je govora o praćenjima i prijetnjama, pa i pokušajima atentata, što ih na koncu ipak nije spriječilo da zajedno formiraju Vladu.

U dječjem bi se svijetu reklo, "tko se tuče, taj se voli".

U svijetu HDZ-a i Mosta, međutim, riječ je očito o gruboj ljubavi.

Nema tog šaketanja, nasrtaja automobilima, grubih psovki, optužbi za izdaju nacionalnih interesa, podmetanja i prijetnji koje bi te dvije stranke spriječio u osvajanju vlasti.

A sada se isto ponavlja i u ovoj predizbornoj kampanji. 

Prelili čašu i polupali lončiće

Čak je i Andrej Plenković, preko anonimnih izvora, poručio kako neće imati još dugo strpljenja za Mostovo opetovano kritiziranje. "Ako preliju čašu, neće ni on šutjeti", objavio je Jutarnji list.

A taj isti Plenković odmah je po stupanju na čelo HDZ-a objavio kako je otvoren za postizbornu suradnju s Mostom, strankom koja je rušila šefa njegove stranke, ovih dana time se pohvalio i njegov koalicijski partner Darinko Kosor, dok je bivši HSS-ovac Branko Hrg danas sa žaljenjem ustvrdio kako su HDZ i Most "trebali stisnuti zube" i ne svađati se toliko na vlasti.

Ali oni očito bez svađa ne mogu. Svađe su ono što ih veže i spaja.

Hrvatska politička scena svjedočila je svakakvim bizarnim situacijama, ali ova sigurno ulazi u top tri. Situacija u kojoj se oporba ponaša kao vlast, vlast kao oporba, a koalicijski partneri kao smrtni neprijatelji.

I to neprijatelji za koje se čvrsto vjeruje da će nakon izbora opet formirati Vladu, ne bi li spriječili povratak Zorana Milanovića na vlast.

Brutalna ljubav

Moglo bi se, naravno, postaviti pitanje zbog čega Božo Petrov ne povuče svoje ministre iz Vlade, dok se na njegove kandidate fizički nasrće u kampanji. Ali to ne bi imalo nikakvog smisla. Na Mostove kandidate nasrtalo se i prije prošlih izbora, navodno čak i jurećim automobilima, pa su oni svejedno taj HDZ doveli na vlast.

I sada Most i HDZ javno ratuju u kampanji, boreći se ovoga puta - za razliku od prošlih izbora - za slično biračko tijelo, a da nikoga ne bi previše iznenadila činjenica da te dvije stranke ponovno skupe većinu za formiranje Vlade.

Most sa SDP-om ne ratuje, sigurno ne ovako brutalno. Ali Most sa SDP-om ni ne formira Vladu. Niti se itko usudi previše nadati da će s njim formirati tu Vladu nakon izbora. 

Za Most bi to bio gotovo protuprirodni blud, i to na više razina, dok bi SDP ovoga puta mogao znati s kim ima posla.
Ali opet, ako se ovih dana u medije probije vijest da su se esdepeovac i Mostovac pohvatali za vratove u birtiji, znat ćemo da je ostvaren prvi preduvjet za buduću koaliciju. 

Rukovanje prolazi samo kod Plenkovića i Milanovića.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.