Obavijesti

Kolumne

Komentari 34

Tripartitni raspad sistema: Svatko sa svakim ruši svakoga

Tripartitni raspad sistema: Svatko sa svakim ruši svakoga
1

Prvo je Most iz pregovora izbacio obje strane, potom je izbacio HDZ, pa onda i SDP, pa formirao Vladu s HDZ-om, zatim su SDP i HDZ zajednički srušili tu Vladu, da bi na koncu Most i SDP raspustili Sabor...

VIDEO

Prisjetimo se malo kako je sve to išlo.

Prvo je Most rekao da neće koalirati ni s jednom velikom strankom, onda je forsirao suradnju s obje stranke u tripartitnoj koaliciji, pa su se SDP i HDZ telefonski konzultirali hoće li to prihvatiti, pa je Karamarko odbio a Milanović potpisao, pa je Most izbacio HDZ, zatim i SDP, formirajući Vladu s HDZ-om, da bi onda SDP i HDZ zajedno srušili tu Vladu, a na koncu (?) Most i SDP zajedno raspustili Hrvatski sabor...

Niz nastavite kako vam je drago.

Jer, osim ako ne dođe do dramatične promjene izbornog raspoloženja hrvatskih građana, a ona unatoč pomacima još nije vidljiva iz anketa, svi glavni akteri mogli bi se najesen naći na istom mjestu i dogovarati formiranje nove Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Plus Ivan Vilibor Sinčić.

A ogorčeni Božo Petrov već premotava film na početak i poručuje kako "ne daje apsolutno nikakvu šansu ni jednima ni drugima jer su ih i jedni i drugi prevarili". "Jedni za vrijeme pregovora, drugi su pokazali kakvi su u ovom trenutku", kazao je sinoć čelnik Mosta.

I eto ga, ogorčeni, pravovjerni, moralni, dobronamjerni, samoprijegorni, reformistički Most ponovno odbija ići s jednima i drugima.

Iako si je sam kriv što je pošao s HDZ-om. 

Reformsko neslaganje

Pokazalo se, naime, da nije bilo nijedne realne osnove na kojoj su Most i HDZ mogli koalirati, a nadasve izgraditi stabilnu reformsku Vladu. Postojala je samo ona svjetonazorska i ideološka osnova. (I naravno, uhljebnička.)

Sve drugo bilo je problematično od samoga početka. Škripalo je na pregovorima o reformama, na teritorijalnom preustroju, reformi javne uprave, ZERP-u, smanjivanju plaća zastupnika, na rezovima i imenovanjima, na kadroviranju, na Ini i MOL-u, na ovlastima nad obavještajnim aparatom, na ovlastima nad policijom i Uskokom...

Pa sve do nestranačkog premijera kojeg je regrutirao HDZ, a preobratio Most.

Da ne govorimo o samom Tomislavu Karamarku koji je od početka bio kamen spoticanja. Ne samo Mostu i Oreškoviću, nego i njihovim sponzorima.

Ideološko 'klapanje'

Sve ostalo "klapalo" je zapravo bez problema. Kulturna revolucija, svjetonazorski udari, desant na HTV, Hasanbegović i "Za dom spremni", svjetonazorski udar na kurikularnu reformu, konzervativizam, klerikalizam, pobačaj...

Paradoksalno, upravo suprotnu situaciju Most je mogao očekivati od saveza sa SDP-a. Ideološko i svjetonazorsko neslaganje, ali podudarnost u mnogim reformskim zahvatima, poput smanjenja broja županija.

Da se ne vraćamo sad u doba onih pregovora Milanovića i Petrova kad je SDP davao Mostu više nego što zaslužuje, a Petrov s nelagodom tražio način da se iz toga iskobelja.

Pa se opet uvalio.

I može lider Mosta sada biti ogorčen na dvije velike stranke što su se uortačile pri izboru Ustavnih sudaca i pri rušenju Oreškovićeve Vlade. Ali i on je odigrao svoju ulogu u svemu tome. I on je pokušao preveslati Milanovića, pa onda i Karamarka, pozivajući se pritom - u nedostatku sile i većine - na etiku, moral i principe.

Iako je sve to odavno ispucao.

Zadnji puta kad je odbio dati ostavku kako bi spasio Vladu, iako je to dvaput javno obećao i premda je to od njega tražio sam premijer Orešković.

I što je najzanimljivije, Most je bio prvi koji je pokrenuo utrku za najvećeg oporbenjaka u državi.

Utrka u oporbu

Suočeni s padom rejtinga, krenuli su opstrukcijom i rušenjem Karamarka. Onda je Karamarko u samoobrani krenuo s rušenjem nepopularne Vlade. A onda je Most krenuo u izazivanje prijevremenih izbora koje zaziva 70 posto građana. Da bi SDP pobrao vrhnje.

Tako barem svi mogu pred birače izaći sa svojim dijelom zasluga. 

SDP je obavio svoju oporbenu zadaću i prvi puta u povijesti je srušio Vladu (doduše, ne sam), HDZ se žrtvovao za okončanje karikaturalne agonije u Banskim dvorima, Most je principijelno vratio mandat građanima.

S kakvim rezultatom?

To će stručnjaci već iščitati u zvijezdama. Ali sigurno je jedno: HDZ je žrtvovao vlast kako bi spasio svog kompromitiranog predsjednika, žrtvovao je partiju za laufera, pokazavši time da je i dalje, nakon Sanadera i Tuđmana, talac samovolje svog lidera.

Zaključno, ono što se nije realiziralo kao tripartitna koalicija, pretvorilo se u tripartitni raspad sistema. 

Šteta samo što Orešković nije sve to jučer zaokružio jednom dobrom powerpoint prezentacijom. Po tome ćemo ga pamtiti.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu