Obavijesti

Kolumne

Komentari 106

Uznemirujući sadržaj: Politički karambol pravaša Ivana Tepeša

Uznemirujući sadržaj: Politički karambol pravaša Ivana Tepeša
1

Ostao je bez fotelje potpredsjednika Sabora, bez saborskog mandata, bez fotelje u Europskom parlamentu, a sada i bez vlastite stranke. Ivana Tepeša slomio je HDZ, a onda ga, dok je na podu, iscipelario HSP AS.

VIDEO

U pozadini rekonstrukcije Vlade već prije prve prave sjednice Vlade, te u pozadini otpora Zlatka Hasanbegovića velikoj plaći na čelu saborskog odbora, svjedočimo dramatičnom karambolu političke karijere dojučerašnje mlade nade hrvatske desnice Ivana Tepeša.

Oni koji to ne mogu podnijeti neka odmah okrenu glavu. To neće biti lijep prizor. 

Jer, još jučer je Tepeš ponosno marširao ulicama Zagreba i s gomilom izvikivao stari hrvatski pozdrav "Za dom spremni", jurišajući na Vijeće za elektroničke medije, a danas ga njegov prijatelj Pero Ćorić optužuje da je "već negdje od veljače potonuo psihofizički".

Još jučer, Tepeš je bio potpredsjednik Hrvatskog sabora, a danas ga izbacuju iz njegove vlastite stranke. Još jučer, krčio je put prema političkim vrhuncima, lomio srca i javno, na televiziji, raskrinkavao špijunske igrice velikih sila, a danas mu ne daju da ode u Europski parlament po prosječnu plaću od osam tisuća eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stamenog pravaša navodno je slomio HDZ, a onda ga je, dok je na podu, iscipelarila vlastita stranka. 

Potonuće velikana

Nije to prizor za osobe osjetljiva želuca. To potonuće Ivana Tepeša, političke vedete Domoljubne koalicije, uzdanice nove hrvatske desnice, još jednog u nizu povjesničara željnog političkog revizionizma, jedno je od najbrutalnijih političkih prizora u posljednje vrijeme.

Onaj koji se pravio da je sazdan od najčvršćeg političko-ideološkog materijala, otpornog na optužbe, kritike, napade i argumente, slomio se pod pritiskom HDZ-a.

Odustao je od svog, sa 774 preferencijalna glasa pošteno zarađenog mandata u Europskom parlamentu, i od plaće o kojoj Hrvati, pa još i pravaši, mogu samo sanjati.

Još jučer, govorio je da mora ići u Europski parlament "jer je takav zakon". Danas krši taj zakon i odustaje od mandata u kojeg je toliko vjerovao da je o tome pismeno obavijestio Hrvatski sabor, premda Sabor ima veze s EP-om koliko i danas Tepeš sa Saborom.

Ušao u antologiju

Ali ipak, domoljuban i požrtvovan kakav jest - premda "psihofizički potonuo" - Tepeš neće otići u povijest bez ispaljenog metka. Ostat će upisan u političke anale kao osoba koja je omogućila da u Europski parlament, kao predstavnica Republike Hrvatske, uđe osoba koja ne živi u Hrvatskoj, pa čak ni u Europskoj uniji. I koja je, još bolje, dužnosnica države koja nije članica EU.

Naime, umjesto galantnog Tepeša, džentlmena od glave do pete, HDZ će u Europski parlament ugurati Željanu Zovko, sadašnju veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Italiji, s prijašnjim veleposlaničkim stažom u Francuskoj i Španjolskoj, bivšu zaposlenicu Predsjedništva BiH i savjetnicu za vanjsku politiku. 

Ona će u Europski parlament ući preko Republike Hrvatske i tako i službeno postati prva zastupnica EP-a iz zemlje koja još nije ni članica EU. 

I svi će pitati: "Pa kako je to moguće". I svi će reći: "Ona je ušla umjesto Ivana Tepeša". I umrijeti od smijeha.

Bio je to zadnji politički čin nekadašnjeg pravaškog velikana.

Vojnik partije

A čišćenje Ivana Tepeša s političke scene - iz Sabora, iz Europskog parlamenta, iz HSP-a AS - predstavlja i simbolički obračun sa zadnjim ostacima Tomislava Karamarka i njegove Domoljubne koalicije.

Zlatko Hasanbegović se još drži, premda na konopcima. Dok se "psihofizički potonuo" Tepeš slomio pred telefonskim pozivima Plenkovića i Stiera i odustao od europske fotelje, Hasanbegović se nije slomio pred nagovorima Plenkovića i Stiera da prihvati fotelju predsjednika saborskog Odbora za kulturu i znanost, iako bi "službeniku s 10 kredita", kako sebe naziva, dobro došla plaća od 16 tisuća kuna.

"Nisam ja vojnik", reče Hasanbegović. Za razliku od Tepeša koji je potvrdio da jest vojnik - ali krive partije.

I tako, Tepeš je odmarširao svoje, odglumio svoje, prepustio svoje, ostao bez svoje stranke, bez plaće i bez barem izgledne perspektive...

Dobio je svojih petnaest minuta slave. 

I postao žrtva stare kletve: dabogda imao, pa nemao.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 106
VIDEO

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ
KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI

Dok je bio premijer, Milanović nije imao hrabrosti rušiti HDZ

Plus+ Sad, kao predsjednik koji ne smije biti premijerski kandidat, prijeti osvetom HDZ-ovcima. Iako prijeti samo jednoj osobi, Ivanu Turudiću. Za ostalo vjerojatno neće imati hrabrosti

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica
VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu