Obavijesti

News

Komentari 793

Brutalnost: Policajci su prebili mladića, umro par dana poslije

Brutalnost: Policajci su prebili mladića, umro par dana poslije
4

Županja: Marka Azapovića (18) policajci su ispitivali dva dana. Pretučenog su ga odveli liječniku koji je utvrdio višestruke ozljede. On se požalio da je zlostavljan...

VIDEO

Bilo bi dobro da istražite iznenadnu smrt mladog Županjca kojeg su roditelji našli mrtvog u krevetu, a nekoliko dana prije bio je priveden u policiju. Tamo su ga tukli, pao je u nesvijest, odvezli su ga i u bolnicu, a sad je mrtav, javljali su mještani Županje tražeći da se otkrije zašto je umro njihov sugrađanin. 

U isto vrijeme na gradskom groblju u Županji trajao je pokop 18-godišnjeg Marka Azapovića. Groblje je bilo prepuno Markovih prijatelja, poznanika i rodbine. 

Bio je sportaš, trebao je maturirati za mjesec dana...

Marko je bio učenik srednje obrtničko-industrijske škole i za mjesec dana trebao je maturirati. Školski prijatelji sastavili su mu oproštajno pismo, ali nitko ga nije imao snage pročitati. Na pogreb je došao i njegov nogometni tim iz NK Sladorane, za koju je igrao odmalena, ali i velik broj pripadnika Torcide, čiji je također bio član. Nesretnu majku Anu pridržavala su njena druga djeca. Ima ih 13 i svi su lili suze. Tata Nikola stiskao je usne. U glavi je vrtio sve što se dogodilo posljednjih dana. Netko je kriv, to je sigurno. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pitao sam policiju zašto je priveden, a nisu mi htjeli reći, navodno je ukrao neki novac. Tek dva dana nakon što su ga priveli, odveli su ga pred suca istrage i pustili. Kad je došao kući nismo znali da su ga u policiji pretukli toliko da je završio na Hitnoj, kaže otac

- Policija je došla po Marka 19. prošlog mjeseca i rekla da mora s njima na ispitivanje. Nije znao o čemu je riječ, a nismo ni mi, pa je otišao. Nije ga bilo dva dana, pa sam otišao u policiju vidjeti o čemu se radi. Rekli su mi da je zadržan i da mu mogu donijeti večeru. Nisu mu dali ni da nekoga nazove ni da zove odvjetnika. Pitao sam ih zašto je priveden, a nisu mi htjeli reći, navodno je ukrao neki novac. Tek 21. ožujka odveli su ga pred suca istrage u Vukovar i nakon toga su ga pustili. Kad je došao kući, nije htio ništa govoriti. Tad nismo znali da su ga u policiji pretukli toliko da je završio na Hitnoj. Imao je sve papire, ali ih je sakrio od nas. Našli smo ih nakon što je umro - priča tata Nikola. 

Šamarali ga, udarali, držali za vrat, tjerali da kleči i radi sklekove

U nalazima koje je tad Marko dobio od liječnika koji ga je primio u Hitnoj pomoći piše da je na pregled došao 20. ožujka. U bolnicu su ga dovezli policajci. Liječniku se požalio da su ga djelatnici policijske postaje Županja pretukli i zlostavljali. Rekao je da su ga šamarali, držali za vrat, udarili nogom u prsni koš, tjerali da kleči i radi sklekove. Na vratu je imao hematom, na oba koljena otiske od klečanja te masnice na desnoj strani rebara. Liječnik je tražio da mu se snimi vratna kralježnica. 

Očajni otac: Ako je nešto i ukrao, zar ga oni u policiji mogu mlatiti kao da je terorist ili ratni zločinac!?

- To nisu bile nimalo bezazlene ozljede. Kakvi su to policajci koji tako postupaju s djetetom!? Ako je nešto i ukrao, zar ga oni u policiji mogu mlatiti kao da je terorist ili ratni zločinac!? Svi u Županji znaju da su naši inspektori kao kauboji. Jedan je bio maknut s dužnosti jer je pretukao muškarca, a sad je vraćen u službu - kaže očajni otac Nikola. 

Markov brat Vjekomir kaže da je patolog koji je radio obdukciju bio začuđen okolnostima smrti jer je mladić bio dobrog zdravlja. 

Ugrušak mu je izašao iz srca i zapeo u suženoj arteriji

- Pa sve i da je Marko i napao policajce, a nije jer on nije taj tip, nisu ga imali pravo tako tući. Možda je njegova smrt upravo posljedica njihovog zlostavljanja, možda i nije, to se iz nalaza obdukcije sad ne može vidjeti. Doktor nam je rekao da je uzrok smrti ugrušak koji mu je izašao iz srca i zapeo u suženoj arteriji. Taj ugrušak mogao je nastati svakako - kaže Vjekomir.

Liječnik je kazao i kako je Marko imao uvećano srce, no to je gotovo uobičajeno kod sportaša. Večer prije smrti Marko je proveo s prijateljima ispred kuće, ali je rano odlučio otići u krevet. Požalio im se da mu se jako vrti u glavi i da ga bole noge. 

Mama je rekla bratu da ide probuditi Marka. Brat je otišao u sobu i počeo vikati u pomoć. Marko je ležao u krevetu otvorenih očiju, posve hladan. 

Obitelj je ogorčena i na zdravstvo: Čekali liječnika 45 minuta

- Pipali smo mu puls, ali nismo ga našli. Zvali smo Hitnu čak tri puta. Nakon 45 minuta došao je doktor s Hitne svojim privatnim automobilom. Pregledao ga je i rekao da je umro oko 10.30 sati. Bili smo ogorčeni. Sve i da su mu mogli pomoći, ne bi ni stigli jer Ministarstvo zdravstva štedi na Hitnoj pomoći! Imamo četiri vozila Hitne, ali samo jednu dežurnu ekipu. Zvali smo i policiju. Poslali su prometnog policajca, koji je tri sata čekao pored tijela našeg brata da dođe prava ekipa za očevid. Pa recite, nije li to tragikomično - kaže brat Vjekomir. 

Obitelj Azapović ogorčena je sustavom, policijom, zdravstvom. 

- Nismo od policije dobili nikakav zapisnik, ni o očevidu nakon njegove smrti ni o tome zašto su ga prošli mjesec priveli. Sumnjamo da nešto nije u redu i pokušat ćemo doznati što. Sve ćemo papire predati odvjetnicima - kaže obitelj. 

Pisat će i ministru unutarnjih poslova, poslati mu svu dokumentaciju i tražiti odgovornost inspektora koji su taj dan ispitivali Marka. 

Policija tvrdi da je umro od zastoja srca, a o nasilju šuti

U policiji vukovarsko-srijemskoj kazali su kako su nad Markom Azapovićem proveli kriminalističko istraživanje i utvrdili da je počinio više teških krađa. Dodali su kako je obdukcija pokazala da je umro prirodnom smrću od zastoja srca zbog poremećaja srčanog ritma te da nisu uočene ozljede. 

Na pitanje jesu li policajci tukli mladića, nisu odgovorili. Također, oglušili su se na pitanje što će biti s agresivnim policajcima. 

Upit smo uputili i ministru Ranku Ostojiću, ali i dalje čekamo odgovor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 793
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag