Obavijesti

News

Komentari 24

CIA je mučila zarobljenika u vojnoj bazi 'Orao' kod Tuzle

CIA je  mučila zarobljenika u vojnoj bazi 'Orao' kod Tuzle
1

BiH je jedna od 54 države koje su SAD-u omogućile otvaranje tajnih zatvora CIA-e. Nije poznato koliki je broj zatvorenika prošao kroz hangare nedaleko od Tuzle

VIDEO

Američka vojna baza “Orao” kod Tuzle bila je jedno od mjesta u kojima su agenti CIA-e brutalnim metodama ispitivali i mučili svoje uhićenike koje su sumnjičili da su kao pripadnici radikalnih islamskih organizacija pomagali rad Al Kaide. 

Kroz hangare bivše zrakoplovne luke Dubrava kod Tuzle, u kojoj su Amerikanci nakon Daytonskog sporazuma napravili vojnu bazu sa suvremenim prislušnim uređajima, prošlo je dosta osumnjičenika koji su kasnije prebačeni u druge zemlje Europe ili zatvor Guantanamo na Kubi. Koliki broj? To će biti strogo čuvana tajna još godinama. 

Jedan od onih koji je prošao brutalna ispitivanja agenata CIA-e u bazi “Orao” kod Tuzle je BiH državljanin Sabahudin Fiuljanin. Njega su optužili za djela terorizma i prijetili mu deportacijom na Kubu.

Nakon višemjesečnih ispitivanja pustili su ga na slobodu bez objašnjenja. 

Krivo ih identificirali, ali ipak ispitivali brutalnim metodama

Časopis islamske omladine SAFF prenosi kako su osim Sabahudina Fiuljanina torture CIA-e na svojoj koži iskusili i Nihad Karšić i Almin Harbaš. Njih dvojicu uhitili su zbog pogreške u identifikaciji, ali su ipak prošli brutalne metode ispitivanja o kojima se danas priča pred Vijećem sigurnosti UN-a i zbog kojih se američki predsjednik Barack Obama mora javno ispričati. 

Večernjak je još prije četiri godine pisao kako su bivša američka vojna baza “Orao” kod Tuzle i vojna baza SFOR-a u sarajevskom mjestu Butmir služile za ispitivanje. U izvješću “UN Human Rights Council Discusses Secret Detention Report” na 186 stranica, o kojem je raspravljao UN-ov Odjel za zaštitu ljudskih prava, navodi se podatak da su obavještajci CIA-e bazu “Orao” koristili za postupak ispitivanja osam zatočenika. 

Držali ih gole i prisilno budne u samici 

Podrobno su opisane nasilne metode koje su pri ispitivanju američki agenti koristili protiv Nihada Karšića i Almina Harbaša.

Njih su dvojica, naime, 25. rujna 2001. godine, poslije terorističkog napada na New York i Washington, uhićeni, a potom odvedeni prvo u vojnu bazu Butmir, a potom u bazu “Orao” kod Tuzle. Tamo su u zatvorenim hangarima držani u tajnom pritvoru, navodi se u izvješću. Danima su potpuno goli držani u samici gdje su ih prisilno držali budnima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21