Obavijesti

News

Komentari 71

Dječaku metak probio lubanju, ali je sam došetao u bolnicu

Dječaku metak probio lubanju, ali je sam došetao u bolnicu
1

PROPUCAO SE ZRAČNOM PUŠKOM: Liječnici su ga operirali četiri sata kako bi izvadili metak. Čude se kako je uopće bio pri svijesti kada ga je majka dovela

VIDEO

Nevjerojatno je da je taj dječak stajao na nogama, potpuno pri svijesti, a imao je groznu ranu, ustrijel u prednjem dijelu glave, s ozljedom mozga, priča zamjenik sanacijske upraviteljice dr. Robert Karlo iz zadarske Opće bolnice.

Dječaka (12) iz Pridrage u bolnicu je dovela majka nakon ranjavanja u glavu zračnom puškom. Čim je dječak došao u bolnicu snimili su mu glavu i odmah ga operirali.

- Zahvat je trajao više od četiri sata. Radili su kolege neurokirurzi i otorinolaringolozi, koji su odstranili komade metka koji se raspao prilikom udara u unutarnji dio lubanje. Nažalost, dječak ima ozljedu mozga, ali sreća je da u tom dijelu mozga nema vitalnih centara - pojašnjava doktor Karlo.

Dodaje kako se ranjeni dječak nakon operacija brzo razbudio te da razgovara i da je pri svijesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Potpuno se sjeća događaja i jako smo zadovoljni njegovim oporavkom - zaključuje zadarski doktor Robert Karlo.

Dječak je izvan životne opasnosti i nalazi se na Jedinici intenzivnog liječenja. Metak zračne puške pogodio ga je s lijeve strane čela, a liječnici kažu kako je imao puno sreće. 

Sam diše i priča te se sjeća svega što mu se desilo tog kobnog dana. Stabilno je i izvan životne opasnosti. Zadarski liječnici ga drže na intenzivnoj njezi zbog straha od moguće infekcije. Nadaju se kako će ga u ponedjeljak, ako mu se stanje stabilizira, prebaciti na drugi odjel.

- Njemu se metak raspao u glavi i on je nakon svega toga s majkom došao u bolnicu. Stajao je na nogama i pričao s nama, a došli su bez da su zvali Hitnu pomoć. Čudo jedno, svi smo ostali u šoku - kaže dr. Karlo.

Policija pretpostavlja da se dječak sam ozlijedio. Njegova obitelj živi u Zadru, a dječak se puškom ranio u Pridrazi, selu četrdesetak kilometara udaljenom od Zadra. Policija još istražuje cijeli slučaj te odluke o prijavama i optužnim prijedlozima donijet će u ponedjeljak. 

- Ovaj dječak je imao nevjerojatnu sreću. Imali smo slučaj Marina Orlovića od prije nekoliko dana gdje je metak, doduše drugačijeg oružja, došao na istu dubinu, ali išao je u različitom smjeru. Dječaku metak nije oštetio nijedan vitalni dio. Hoće li imati neurološka oštećenja, teško je reći, ali ništa na to ne upućuje - kaže dr. Karlo.

Zadarski liječnici su u samo 10 dana imali tri slučaja u kojima su im dovezeni pacijenti s metkom u glavi. Među njima su i Marino Orlović (49) te njegov sinčić (1) koje je upucao Zlatko Svirčić (55).

Pao s balkona

U zadarskoj bolnici dobro se oporavlja i mladić (27) koji je pao s balkona na silvestarsku noć.

- Još ćemo ga neko vrijeme držati na promatranju na intenzivnoj njezi, a onda bi trebao biti prebačen na odjel - kazao je doktor Karlo.

Na zadarskom području je još dvoje ljudi potražilo liječničku pomoć prvoga dana 2015. godine. Tijekom poslijepodneva u Kukljici na otoku Ugljanu od eksplozije petarde lakše je ozlijeđen dječak (14) i muškarac (66) iz Bile Vlake.

Roditelji pazite na djecu, ozljeda od pirotehnike je ove godine puno više

Na Staru i Novu godinu zaprimili smo i obradili 13 djece iz Zagreba i okolnih mjesta u dobi od 3 do 16 godina s ozljedama od pirotehničkih sredstava, rekao nam je Zoran Barčot, specijalist dječje kirurgije Klinike za dječje bolesti u Zagrebu.

Doktor Barčot kazao nam je kako je najviše ozljeda od petardi i raketa. Dodaje kako su tri djeteta zbog teških ozljeda zadržana na bolničkom liječenju te su ih odmah operirali. Njima su teško stradali prsti i šake. Ističe kako će nažalost dva dječaka ostati trajno invalidi bez dijelova prstiju. 

Ostala djeca liječit će se u ambulantnom procesu, a radi se o opeklinama šaka i prstiju. Primarijus Zoran Barčot kaže kako djecu najčešće ozlijeđuju petarde koje im eksplodiraju u rukama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu