Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Donosimo Mrsićevih 7 mjera u borbi protiv nezaposlenosti

Donosimo Mrsićevih 7 mjera u borbi protiv nezaposlenosti
1

Među mjerama koje ministar planira predložiti naći će se dvostruko veće potpore za pokretanje posla, vaučeri za dadilje i čistačice te mjera neradnog petka

VIDEO

Krajem kolovoza na burzi je bilo registrirano 301 583 nezaposlenih, odnosno riječ je o  2893 osobe više nego u srpnju. Kako bi Vlada stala na kraj neprestanim najavama i teškoj gospodarskoj jeseni te ciklusima masovnih stečaja i otkaza, odlučila je krenuti u borbu protiv nezaposlenosti.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava stoga je pripremilo skupinu aktivnih politika zapošljavanja koje će se potvrditi na prvoj sjednici Hrvatskog sabora 19. rujna i tako omogućiti brže i lakše zapošljavanje, samozapošljavanje i zadržavanje radnika, objavio je Večernji list. Donosimo vam svih sedam planiranih mjera zapošljavanja.

  • Mladi za 1600 kuna mogu raditi odmah - Mladi neće više morati na burzi rada provesti tri mjeseca već se nakon završetka školovanja mogu odmah uključiti u program za sve bez staža u struci te raditi za 1600 kuna mjesečno. Čak 2930 ljudi koristilo je tu mjeru do kolovoza.
  • Za pokretanje posla dvostruko veća potpora - Potpore će biti dvostruko veće, dok će partner biti HZZ. Uz potporu se može dobiti i isplata mjesečnih naknada za nezaposlene odjednom. U prvih osam mjeseci ove godine izdano je 3249 potpora. 
  • Udruživanje u zadruge dio je aktivnih mjera - Svima koji se udruže u zadrugu država će pomoći plaćanjem voditelja zadruge. HZZ će pokrivati 75 posto njegove plaće, uz uvjet da angažirana osoba ima iskustva u upravljanju.
  • Javni radovi trajat će pola godine - Javni radovi trajat će pola godine te će ih tri mjeseca plaćati država, a tri mjeseca lokalne jedinice. Čim se vrate na burzu, dobit će sva prava i naknade. 
  • Za "neradni petak" više novca - Propala mjera "neradni petak" reaktivirat će se uz slabije uvjete i puno više novca, a na njoj će se temeljiti očuvanje radnih mjesta
  • Sezonski radnik sa stažem u cijelu godinu - Poslodavcima koji zapošljavaju sezonce ponudit će se da izvan sezone plaćaju samo minimalne doprinose ako zadrže radnike cijelu godinu
  • Vaučeri za čistačice, dadilje i ratare - Vaučeri koji su zamišljeni za poljoprivredu, šire se i na dadilje i pomoć u kući te ostale povremene poslove. Kupnjom vaučera plaća se dnevni doprinos na minimalnu dnevnicu, a iznos dnevnice dogovaraju poslodavac i radnik.

Sabor će najesen raspravljati i o Zakonu o radu koji bi se trebao razdvojiti na Zakon o radu i Zakon o socijalnim pravima, kako bi odredbe koje se tiču sindikata bile posebno regulirane. Kako prenosi 24 sata, planira se i mogućnost rada na sat vremena i rada za više poslodavaca. Prijaviti i odjaviti radnika moći će se i preko interneta, a doprinosi će se plaćati po satu rada, a ne danima. Sve mjere donijet će se na prvoj sjednici Sabora te će odmah stupiti na snagu. Na istoj sjednici ozakonit će se pokretanje jednostavne tvrtke s temeljnim kapitalom od deset kuna.

Koje je vaše mišljenje o predloženim mjerama? Pošaljite svoje mišljenje na našu email adresu: urednistvo@pametnakuna.hr! Najzanimljivije tekstove ćemo objaviti na portalu Pametna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu