Obavijesti

News

Komentari 97

Dragutin Lesar: U državnim agencijama radi 14.500 ljudi

Dragutin Lesar: U državnim agencijama radi 14.500 ljudi
1

Kad god reže, Vlada kreće od školstva i zdravstva, a izvan ‘radara’ ostaje 40 agencija, 16 zavoda, pet fondova... Lesar će od države tražiti i popis imovine

VIDEO

Dragutin Lesar od Vlade je zatražio, i dobio, točno brojno stanje arhipelaga hrvatskih državnih agencija, zavoda i fondova. Statistika je trebala sadržavati i broj zaposlenih na dan 30. rujna 2014. godine i godišnje prihode. Evo što je Vlada odgovorila.

U 40 agencija radi 6390 ljudi. Najveća je Financijska agencija Fina u kojoj radi 3128 zaposlenika, dok u Agenciji za obnovu osječke tvrđe radi jedan čovjek. Iza Fine, po broju zaposlenih, najveće su Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (671) i Hrvatska poljoprivredna agencija (323). Ostale agencije imaju manje od 200 zaposlenika.

Fina je za 2014. planirala 796,933.326 kuna prihoda, iza nje je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka sa 752 planirana milijuna, potom ide Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama s 420 milijuna kuna, pa Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata s 390 milijuna kuna. Agencija za obalni linijski pomorski promet planirala je 312 milijuna kuna.

Najmanje su, prema planiranom prihodu, Agencija za obnovu osječke Tvrđe s prihodom od 1,3 milijuna kuna i Agencija za ugljikovodike koja je 2014. godine planirala prihod od 400.000 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U 16 zavoda zaposleno je 7868 ljudi. Najveća su tri: Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (2892), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (2339) i Hrvatski zavod za zapošljavanje (1289).

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu zapošljava 413 ljudi, dok Hrvatski restauratorski zavod upošljava njih 295.

HZMO je planirao 36,9 milijardi kuna, HZZO 23,2 milijarde kuna, a HZZ 2,5 milijardi kuna prihoda u 2014. godini.

U pet fondova radi 291 zaposlenik. To su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Fond za naknadu oduzete imovine, Fond za razgradnju i zbrinjavanje radioaktivnog otpada nuklearke Krško, Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihove djece te Fond za obnovu Vukovara.

Dragutin Lesar htio je ove ustanove, koje su u svim racionalizacijama ostajale izvan fokusa, vratiti u priču.

- To je samo jedno od niza pitanja koje sam u zadnje vrijeme uputio Vladi, a s dva cilja. Prvo, zanima me kakvo nam je upravljanje državnom imovinom. Kad ti odgovori počnu stizati, bit će vjerojatno još i više iznenađenja. A drugo se odnosi na ustroj državne vlasti. Naime, kad se govori o potrebi štednje i racionalizacije, odmah se kreće na obrazovni i zdravstveni sustav, a ove ustanove, da ne kažem paradržavne agencije, koje su se u Hrvatskoj namnožile, naročito od 2006. i 2007. godine nadalje, ostaju skrivene, ostaju izvan dometa analiza, kritika, potrebe za smanjivanjem, racionalizacijom itd.

A budući da reagirati možemo samo na temelju službenih podataka, to je bilo to.

Lesar će nakon ovoga od države tražiti popis imovine.

Hrvatska vlada bi - vjerojatno ne ova nego iduća - trebala napraviti detaljnu analizu koje od ovih agencija, instituta i fondova obavljaju korisnu djelatnost, a koje to ne čine, odnosno u kojoj mjeri to rade, koliko stoje, kakve su plaće i sl. Vlada bi i inače morala imati “osobnu kartu” javnih ustanova kako bi u nužnoj racionalizaciji državnog ustroja svaku od tih ustanova svela na pravu mjeru - prema broju zaposlenih, trošku itd.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a