Limunov sok spriječit će da banane u kolačima posmeđe, ali i pojačati njihov okus. Ove dvije namirnice uvijek su sladak zalogaj koji se priprema na puno načina
Kombinacija za užitak - spoj rastopljene čokolade i banana
Slasna kombinacija banana i čokolada recept je za fine torte i kolače, ali i deserte za pripremu kojih je dovoljno samo nekoliko minuta. Tako možete prepržiti banane na malo maslaca (ne morate dodavati šećer zato što su dovoljno slatke), a zatim ih preliti rastopljenom čokoladom. Ili još jednostavnije - ispecite banane u pećnici te nekoliko minuta prije kraja pečenja pospite naribanom čokoladom. Želite li da ostanu žute, uvijek ih najprije nakapajte limunovim sokom. To će dodatno istaknuti njihov okus.
Mačje oči
SASTOJCI za biskvit: 5 jaja, 5 žlica šećera, 1/2 praška za pecivo, žlica brašna, žlica kakaa;
Za kremu: 3 jaja, 200 g šećera, 200 g čokolade za kuhanje, 150 g maslaca, 4 banane
Bjelanjke istucite u snijeg. Žumanjke pomiješajte sa šećerom. Dodajte im brašno, prašak za pecivo i kakao. Umiješajte snijeg. Prebacite u veliki lim i pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Zarolajte. Jaja i šećer pjenasto umutite i kuhajte na pari. Dodajte usitnjenu čokoladu. Kuhajte deset minuta. U ohlađenu kremu dodajte pjenasto izmiješani margarin te sve dobro izmiksajte. Biskvit namažite kremom, na njega položite banane i zarolajte.
Muffini od čokolade i banane
SASTOJCI: 4 banane, 3/4 šalice šećera, jaje, žličica sode bikarbone, žličica praška za pecivo, pola žličice soli, 80 g margarina
Banane, šećer i jaje pomiješajte štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu. Pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i prašak za pecivo te umiješajte u smjesu od banana. Dodajte rastopljeni margarin i komadiće čokolade. Nauljite kalupe za muffine, napunite ih smjesom i pecite 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.
Jednostavni kolač od banane
SASTOJCI: 4 žumanjka, 6 bjelanjaka, 200 g šećera, 160 g oraha, 170 g brašna, 0,5 dl ruma, 1,5 kg banana, 30 dag čokolade za kuhanje, 3 žlice maslaca, 100 g čokolade u prahu
Istucite žumanjke i šećer, a od bjelanjaka pripremite snijeg. Pomiješajte brašno s orasima pa dodajte žumanjcima naizmjenično sa snijegom. Ulijte u lim i pecite 25-30 na 180°C. Ohladite i nakapajte rumom. Režite banane napola i slažite po kolaču. Čokoladu, čokoladu u prahu, maslac i dvije žlice šećera otopite na pari te time prelijte kolač.
Fini frape
Izmiksajte dvije banane s dvije žlice kakaa u prahu, dva reda mliječne čokolade i tri dl mlijeka. Možete dodati i sladoled od čokolade
Ledene banane
Oguljene banane zamrznite, posložite na lim za pečenje, prelijte rastopljenom čokoladom i nakratko vratite u zamrzivač