Obavijesti

News

Komentari 18

'Kraljica mučenja': Otkrili su identitet CIA-ine analitičarke

'Kraljica mučenja': Otkrili su identitet CIA-ine analitičarke
1

CIA-ina analitičarka Maya koju u filmu Zero Dark Thirty glumi Jessica Chastain napredovala je unatoč propustima u karijeri. Njezin identitet je izašao u javnost

VIDEO

U holivudskom filmu "Zero Dark Thirty" Maya je prikazana je kao uporna i savjesna CIA-ina agentica koja je napokon locirala Osamu bin Ladena u njegovom skrovištu. 

Nakon što je američki Senat objavio kontroverzno izvješće o CIA-inim metodama mučenja u javnosti se više doznalo o Mayinom identitetu. Iako se CIA grčevito borila da on ostane tajan zbog mogućnosti odmazde, ime je procurilo u javnost -  Alfreda Frances Bikowsky, javlja The Intercept.

Dok je u filmu ova "kraljica mučenja" prikazana kao dugogodišnja stručnjakinja za al-Qaedu, u javnost je dospjela informacija kako je Maya zapravo počinila niz propusta o kojima je lagala Kongresu, piše The Telegraph.

Mogla je spriječiti napade 9/11 

- Napravila je ogromnu grešku kad je CIA-i dostavljena informacija koja je mogla spriječiti napade 9/11 - tvrdi Jane Mayer, novinarka lista New Yorker. Naime, ova agentica je propustila proslijediti primljene informacije o dvojici osumnjičenih terorista, a koji su zajedno s ostalima sudjelovali u napadu na "blizance".

- Ova agentica je rado sudjelovala u mučenjima zatvorenika. Čak je jednom agente poslala u 'lov' na teroriste al-Qaede u Montanu, da bi se ispostavilo kako je to potpuno pogrešna odluka. Ipak, to je nije spriječilo da Kongresu kaže kako su mučenja bila vrlo uspješna - rekla je Mayer.

Unatoč propustima, postala je glavni arhitekt poboljšanih metoda ispitivanja kojima se izvlače informacije od osumnjičenih.

Osobno je prisustvovala 'wateboardingu' u Poljskoj nad Khaledom Sheikh Mohammedom, jednim od tri 'mozga' operacije 9/11, iako nije imala razloga tamo biti zbog toga što je analitičar, a ne egzekutor. Oduševljeno je napisala kako će Mohammed 'zbog ovoga zamrziti život', a onda je opet dala lažnu informaciju istražiteljima koji su je proslijedili dalje. Naime, informacija je bila o tome da al-Qaedina ćelija čiji su članovi Afroamerikanci djeluje u SAD-u, a dovela je do lova na crne muslimane u Montani.

Zahtijevala je i predaju njemačkog državljanina Khalida al-Masrija, koji je bio uhićen u Makedoniji i prebačen u Afganistan na ispitivanje, iako čovjek kojeg su ulovili nije imao njemačku putovnicu. Na slobodu je pušten nakon pet mjeseci kao žrtva zamjene identiteta i dobio je naknadu za pretrpljenu štetu i boli.

Maya je  unaprijeđena i 2007. godine je dala iskaz Kongresu o korištenju 'pojačanog ispitivanja' u kojem inzistira: "Neupitno je da su ove metode ispitivanja spasile stotine američkih života". Na toj tvrdi CIA je navodno utemeljila svoj program mučenja zatvorenika, a koji je Senat u svom posljednjem izvještaju osudio kao pogrešan.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21