Obavijesti

News

Komentari 19

Naučimo djecu kako da se zaštite od nasilja na 'Fejsu'

Naučimo djecu kako da se zaštite od nasilja na 'Fejsu'
1

Uz školu kod Varaždina u još četiri škole provodi se strategija Sigurnosti na internetu. Teme su zaštita podataka, krađa identiteta, maltretiranje na webu...

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Informatika je u hrvatskim osnovnim školama samo izborni predmet, i to tek u višim razredima. Rijetke su škole koje ju ponude kao izvannastavnu aktivnost u prvim godinama školovanja.

- Dakle, nije obavezno čak niti minimalno znanje o odgovornom i sigurnom korištenju interneta, niti su hrvatske škole razvile politiku prihvatljivog korištenja informacijske i komunikacijske tehnologije i mobilnih uređaja u školi - objašnjava profesorica informatike i matematike Lidija Kralj iz u OŠ Veliki Bukovec pored Varaždina. Smatra da sadašnje i generacije koje dolaze treba dobro pripremiti za svakodnevno korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

- Europski parlament i Vijeće Europe uvrstili su digitalne kompetencije u ključne kompetencije koje svaki čovjek mora posjedovati kako bi se prilagodio okolini koja se brzo mijenja. Hrvatska trenutačno nema nacionalnu strategiju za sigurnost djece na internetu, a postojeći kurikulum ne propisuje čak niti minimum znanja o odgovornom i sigurnom korištenju interneta, računala i mobilnih tehnologija koja bi djeca trebala imati - objašnjava Kralj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zato su s još četiri osnovne škole, u Osijeku, Splitu, Novoj Gradiški i Popovači, počele provoditi pilot projekt “Sigurnost djece na internetu”, koji financira Europska unija i koji traje 16 mjeseci. Trideset učitelja raznih profila izuzetno je pripremilo oko 800 obrazovnih sadržaja koji se besplatno i bez ikakvih ograničenja mogu koristiti. Osim pet partnerskih škola, petnaestak hrvatskih škola počelo je koristiti pripremljene obrazovne sadržaje u nastavi. Interes za prevođenje i lokalizaciju sadržaja pokazalo je čak i nekoliko škola iz susjednih zemalja.

Internet nije samo zabava

- Školski kurikulum ‘Sigurnost djece na internetu’ sastoji se od pedagoško-didaktičkog modela, politika prihvatljivoga korištenja, multimedijskih obrazovnih sadržaja, udžbenika, virtualne učionice, priručnika za roditelje i priručnika za učitelje. Cilj je unaprijediti digitalne kompetencije djece, poticati djecu da preuzmu odgovornost za vlastitu sigurnost s naglaskom na osnaživanju i isticanju odgovornog ponašanja i digitalnoga građanstva te općenito povećati znanje i razumijevanje problema koji se pojavljuju u području sigurnosti djece na internetu - kaže Kralj.

Organiziran je u četiri modula i pet cjelina: informacije, komunikacije, stvaranje sadržaja, sigurnost i rješavanje problema. Svaki modul sadrži 20 tema (ukupno 80 tema) osmišljenih za realizaciju tijekom školske godine.

- Teme su zaštita osobnih podataka, pravila komunikacije i ponašanja na internetu, online komunikacija i suradnja, opasnosti društvenih mreža, odgovorno korištenje mobilnih uređaja, dijeljenje i autorska prava, krađa identiteta, digitalni tragovi, e-portfolio i online prisutnost, kritičko vrednovanje informacija, kako zaštititi računalo i obitelj, sprečavanje elektroničkog nasilja. Mogu se obrađivati na satima razrednika, informatike, hrvatskog jezika ili nekog drugog redovnog ili izbornog predmeta, povezati s građanskim i zdravstvenim odgojem, prevencijom nasilja, dodatnom nastavom ili izvannastavnim aktivnostima. Sadržaji su tako osmišljeni da se mogu prilagoditi za predškolce, školarce i srednjoškolce - objašnjava Lidija. Jedan komplet materijala za poučavanje i učenje sadržava udžbenike za učenike, razne multimedijske materijale, priručnik za učitelje i priručnik za roditelje. Pripremljeni su u obliku teksta, slika, radnih listova, animiranih priča, videozapisa, audiosnimki, računalnih igara, društvenih igara, bojanki, interaktivnih kvizova i e-udžbenika.

- Stvoreni su živopisni likovi koji se koriste u svim obrazovnim sadržajima, pa kurikulum ima jedinstven i prepoznatljiv multimedijski identitet. E-udžbenici i multimedijski obrazovni sadržaji (igre i animirane priče) učenicima pružaju mogućnost samostalnog, individualiziranog učenja, poistovjećivanje sa stvarnim likovima, njihovim vršnjacima, i stvarnim životnim situacijama kroz koje će promišljanjem i donošenjem zaključaka usvojiti nova znanja i vještine o ostavljanju dobrih digitalnih tragova - objašnjava profesorica Lidija Kralj. 

Društvene mreže

Priručnici za roditelje objašnjavaju im zašto se neke teme obrađuju s djecom, što bi roditelji trebali znati o toj temi te kako će djeci pomoći da se lakše snađu u virtualnom svijetu. Prema zadnjoj anketi koju je UNICEF proveo u Hrvatskoj, 85% djece ima pristup internetu kod kuće. Njihove omiljene aktivnosti su traženje zabave, komunikacija s prijateljima i korištenje društvenih mreža. Čak 34% djece imalo iskustva s nekim oblikom elektroničkog nasilja te da je uobičajena reakcija učitelja u takvim situacijama traženje savjeta stručnjaka, što je dovoljan pokazatelj koliko je ova strategija nužna.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag