Obavijesti

News

Komentari 17

'Ne znaju računati, a moraju nabubati tablicu množenja'

'Ne znaju računati, a moraju nabubati tablicu množenja'
1

Najveći problem u obrazovanju europskih zemalja, uključujući i ono u Hrvatskoj, je taj što se fukcionalno znanje na cijeni, a djeca se tjeraju da uče napamet

VIDEO

Najveći problem u obrazovanju europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku, je taj što se fukcionalno znanje na cijeni, a djeca se tjeraju da uče napamet.

Naglasio je to dr. Ranko Rajović, ugledan stručnjak za odgoj i predsjednika odbora svjetske Mense za darovitu djecu, na predavanju koje je odgojiteljima, nastavnicima i roditeljima ovaj tjedan održao u Zadru.

- Naš mozak radi asocijativno, ali mi svejedno učimo reproduktivno. Drugim riječima, mnogo ćemo brže i dulje zapamtiti stvari koje vežemo uz asocijacije i koje nam daju misliti nego ono što bubamo napamet. Ipak, sav naš obrazovni sustav već od vrtićke dobi tjera djecu na memoriranje podataka - rekao je Rajović koji je i autor programa NTC (Nikola Tesla Centra). Riječ je o sustavu učenja koji je usmjeren na razvoj kognitivnih sposobnosti djece jer se sinapse, veze među neuronima u mozgu, u najvećem dijelu uspostavljaju do djetetove sedme godine života.

- Druga stvar koju treba mijenjati je da djecu u školama i vrtićima učimo kako se smiju javiti isključivo ako su sto posto sigurni da je njihov odgovor točan. Iako ne znate koja je veza između broja 13 i kokoši, albatrosa i broja 40 i što to izgubi trećinu kad se okrene naopačke, trebate odgovoriti na ta pitanja jer je svaka ideja koju izbacite dobra. Osim toga uz zabavu i igru, usput, lakše pamtimo baš sve informacije - kazao je dr. Rajović, otkrivši okupljenima da kokoš najdulje leti 13 sekundi, albatros leti 40 kilometara na sat dok spava u letu, a broj 9 izgubi trećinu kad ga se okrene naopačke i postane broj 6.

Upozorio je i na rezultate međunarodnog testiranja znanja učenika PISA (Programme for International Student Assessment), prema kojima se cijela Europa, osim Finske nalazi jako nisko i tone iz godine u godinu za razliku od azijskih zemalja.

- PISA testovi su glavni pokazatelji razvoja ekonomije za 20 godina, kad testirana djeca budu ekonomski produktivna. Naša djeca znaju pročitati i ponoviti, ali nisu dobri u povezivanju informacija. A svaka nova generacija djece je slabija i manje sposobna. Hrvatska je ispod prosjeka po funkcionalnom znanju, a nešto iznad prosjeka po reproduktivnom. Novi PISA test se provodi ove godine pa će biti zanimljivo vidjeti kako stojimo. No kad bismo mi danas sve iz korijena promijenili u sustavu obrazovanja, trebalo bi nam 15 godina da stignemo istočnu Aziju - kazao je.

Kao primjer naveo je problem pamćenja pročitanog teksta. Većina europskih učenika nakon pročitanog odlomka ne zna što su pročitali pa se moramo vratiti natrag i odlomak pročitati ponovno.

- Kinezima je to nepojmljivo. Jer, zahvaljujući njihovu pismu koje se služi asocijacijama, Kinezi moraju misliti dok čitaju. Zato njihova djeca mogu pomnožiti dva šesteroznamenkasta broja u glavi, služeći se samo lupkanjem prstima po klupi. Mi ne možemo pomnožiti ni dva dvoznamenkasta broja unutar deset sekundi, ali ni zapamtiti o kojim je brojevima bilo riječ nakon što ih se makne s ploče ili projektora. Ali zato tablicu množenja svi znamo napamet. Stvar je u tome što učenici u Aziji koriste dijelove mozga koje mi i ne poznajemo – kazao je dr. Rajović.

Tvrdi da prije lošeg obrazovnog sustava, djeci štetu mogu napraviti i roditelji ako ih drže pod staklenim zvonom i pretjerano štite. Umjesto toga roditelji trebaju imati aktivniji odnos s djecom. Trebaju se s njima igrati i čitati im.

- Ako im ne čitamo priče za laku noć, djeca gube slikovno pamćenje. Prvi mjesec od rođenja, dijete vidi samo kontraste, a dječje sobe su ili roza ili plave, ovisno o spolu djeteta. Ljudi koji su otkrili stvar s kontrastima dobili su Nobelovu nagradu prije 30 godina, a većina roditelja to još ne zna. 

Dijete se treba kretati, treba jesti isključivo krutu hranu nakon godine i pol života, treba trčati, hodati boso, vrtjeti se oko svoje osi dok ne padne, igrati se s prijateljima vani. Kad hodaju i trče, razvijaju im se svi centri u mozgu, a dok igraju videoigre, oni ne govore, prsti im stoje u neprirodnom položaju, a nema ni vidnog podražaja u smislu da nešto dolazi prema oku - zaključio je dr. Rajović.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa