Obavijesti

Potrošač

Komentari 23

Nextbike Hrvatska: Prvi sustav javnih bicikala u Zagrebu!

Nextbike Hrvatska: Prvi sustav javnih bicikala u Zagrebu!
7

Ako se nalazite u Zagrebu, od ovog tjedna mogućnosti prijevoza i prometovanja po gradu povećane su za još jedan sustav. Radi se o Nextbike sustavu javnih bicikala!

VIDEO

Nextbike je sustav javnih bicikala koji u svojoj prvoj (testnoj) fazi građanima nudi 50 javnih bicikala za korištenje po popularnim cijenama. Iza ideje Nextbike, nalaze se Ante Gustin i Krešimir Dvorski, a njihova ideja osvojila je drugo mjesto na natječaju „Pametnom idejom do uspjeha“ portala Pametna kuna i 24sata. Ante Gustin objašnjava: „Nextbike donosi mnogobrojne koristi od javnog interesa, obogaćuje turističku ponudu, podiže brand image grada na novi nivo uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju te omogućuje otvaranje novih radnih mjesta.

U prvoj fazi projekta, koja će trajati tri mjeseca i ima podršku Grada Zagreba, bicikli će se moći iznajmiti na šest lokacija u Zagrebu. Lokacije su: 

  • Tehnički Muzej u Savskoj ulici, 
  • Glavni kolodvor, 
  • Nacionalna i sveučilišna biblioteka, 
  • Lokacija u blizini tržnice Kvatrić u Šubićevoj 
  • Raskrižje Petrinjske i Amruševe ulice te 
  • Raskrižje Gundulićeve i Varšavske ulice 

Ovo je tek pilot-projekt u trajanju od tri mjeseca. Dobili smo podršku Grada, koji je izdao rješenje da možemo koristiti javne površine, a kako će se projekt dalje razvijati, tek treba vidjeti“, objasnio je Krešimir Dvorski, jedan od autora ideje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kako koristiti sustav javnih bicikala?

Kako napominju iz Nextbikea Hrvatska, korištenje bicikala je jednostavno. 

Prvi korak uključuje registraciju direktno putem terminala na stanici s biciklima, odnosno putem službene web stranice. Za registraciju je potrebna kreditna ili debitna kartica na kojoj se nalazi iznos potreban za aktivaciju Nextbike računa. Aktivacija računa iznosi 79 kuna i može se potrošiti kroz 3 mjeseca

Drugi korak podrazumijeva preuzimanje bicikla na jednoj od šest stanica.  Najam je moguće realizirati putem terminala na stanici s biciklima, mobilne aplikacije ili korisničke kartice, nakon čega korisnik dobiva šifru za otključavanje lokota i započinje s korištenjem bicikla.

Treći korak je vraćanje  bicikla na neku od stanica gdje postoji slobodno mjesto za parking ili u neposrednoj blizini stanice. Obaveza je zaključati bicikl lokotom te odjaviti uslugu putem terminala na stanici ili obavještavanjem službe za korisnike.

Ovo je fleksibilan način najma jer ne morate odmah vratiti bicikl, možete ga slobodno koristiti i zaključati na nekim drugim lokacijama ako u blizini nema stanice s biciklima. Radi se o usluzi iznajmljivanja 24 sata kroz 7 dana u tjednu, tako da korisnik u bilo kojem trenutku može unajmiti bicikl. Ovakav model iznajmljivanja bicikala, poznat u svijetu kao bike-sharing sustav“, objasnio je Krešimir.

Bitno je napomenuti kako unutar iznosa od 79 kuna korisnici mogu svaki dan prvih sat vremena najma bicikl koristiti besplatno. Svaki sljedeći sat plaća se osam kuna, a iznos se odbija od iznosa aktivacije i do tada nije potrebno nadoplaćivati korisnički račun. Nakon toga potrebno je napraviti ponovnu aktivaciju računa, odnosno uplatiti novčani iznos. 

Nakon prve faze nadamo se kako će ovaj sustav, zasad vrijedan milijun kuna, uspješno proći fazu daljnjeg razvoja u kojoj će se povećati i broj bicikala i lokacija diljem grada.  

Na Televiziji 24sata pogledajte i reportažu o predstavljanju Nextbike sustava u Zagrebu.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang