Obavijesti

News

Komentari 269

Oni su se opustili do kraja: Što pijan pjevaš, trijezan zaboraviš

Oni su se opustili do kraja: Što pijan pjevaš, trijezan zaboraviš
5

Čovjek se zaprepasti kad vidi koliko je naših političara pjevalo poznatu pjesmu Evo zore, evo dana. Pretpostavlja se da je ta pjesma nastala oko 1942. godine...

VIDEO

Čovjek se zaprepasti kad vidi koliko je naših političara pjevalo poznatu  pjesmu Evo zore, evo dana. Wikipedia o toj pjesmi veli sljedeće: 

"Evo zore, evo dana" ili kako ju još neki nazivaju "Jure i Boban" je ustaška pjesma spjevana u čast ustaških časnika, zapovjednika elitne ustaške jedinice Crne legije Jure Francetića i Rafaela Bobana.

Pretpostavlja se da je nastala oko 1942. godine po uzoru na pjesmu Petra Preradovića "Zora puca, bit će dana" iz 1844. u kojoj opisuje buđenje hrvatske nacionalne svijesti u svrhu oslobođenja od Austro-Ugarske Monarhije...

Toliko Wikipedia. Pjesma, dakle, nije dio neke opere, ali je postala sastavni dio operete zvane hrvatska politička scena.  Vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček (Hrvatska konzervativna stranka) i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić (Hrvatska demokratska zajednica) snimljeni su 2012. kako pjevaju "Evo zore evo dana",  otkrio je  ovog vikenda portal Lupiga.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Screenshot/YouTube

Nedavno je zbog Jure i Bobana nevolja imao Dražen Keleminec, lider jedne od bezbroj pravaških stranaka.

-Koprivnička policija lažno me prijavljuje zbog remećenja javnog reda i mira sa ciljem mog osobnog progona i javnog degradiranja. Pošto mrzitelji Hrvatske koji pate za Jugoslavijom i Velikom Srbijom ne mogu podnijeti naše redovite odlaske u Srb, Policijska postaja Donji Srb sa načelnikom Ivandićem ponovno je pokrenula politički progon 28. srpnja 2014. godine, kaže Keleminec.

Pixsell

– Sada nas se optužuje da smo na razglas puštali pjesmu “Evo zore evo dana”. Dragovoljac sam Domovinskog rata i u obranu Hrvatske odlazio sam sa pjesmama “Marjane , Marjane” i “Jurom i Bobanom”. Nije me 1991. godine bilo strah četnika ni JNA pa se ne bojim ni ovih progona. Hrvatsku smo stvorili, ‘drugovi’ nema više Jugoslavije! Ti jugofili danas dozvoljavaju nošenje jugoslavenskih i četničkih zastava u Hrvatskoj i policija ih ne dira ni ne progoni, ali im smeta sve što je hrvatsko, poručio je Keleminec.

U Vukovaru 1998 Juru i Bobana pjevali su Ante i Fred, danas obojica ministri  u ljevičarskoj vladi, Kotormanović i Matić.

Matiću je, doduše, sjećanje bilo malo klimavo pa je na pitanje novinara je li pjevao tu pjesmu odgovorio enigmatski.

Borna Filić/Pixsell

"Ukoliko sam pjevao, vjerojatno jesam. U životu svakog čovjeka postoje trenutci na koje nije ponosan", rekao je dodajući da je tu "prepoznatljiv rukopis obavještajnog podzemlja". 

Dodao je kako mu je, nakon što je prije pet godina postao savjetnik predsjednika Republike, jedan od članova obavještajnog podzemlja rekao da "postoji fotografija upravo s tog događaja" na kojoj je fotografiran s ustaškom kapom na glavi.

"Toga sam se detalja onda sjetio. Jedan branitelj je bio u pripitom stanju, došao je i stavio mi kapu na glavu. Ja sam se samo nasmiješio i vratio mu kapu", rekao je  Matić te u potresnoj ispovijedi za Slobodu Dalmaciju priznao da je to prilika za obračun s prošlošću, koju bi trebalo  "totalno raskrinkati ". U napadu iskrenosti potom je priznao  kako je u sedmom razredu osnovne škole srušio susjedovu kantu za smeće i pobjegao.

Prof. dr. Slobodan Lang je u razgovoru na Mreži TV rekao da je ’91. i on pjevao ‘Juru i Bobana’, jer je to tada bio izraz borbe protiv novog fašizma.

- Bilo je to u Osijeku ’91. Tada se vidjelo tko je na kojoj strani, tko je došao branit zemlju, a tko nije. Tko nije bio tamo neka ne priča koješta,  rekao je Lang, čijeg su djeda Ignjata, čelnika predratne židovske zajednice u Vinkovcima, suborci Jure i Bobana odveli u Jasenovac.

Juru i Bobana pjevali su i Vladimir Šeks i Stipe Mesić. I to je bilo davno pa se nisu mogli prisjetiti, ali  novinske arhive svjedoče o postojanju dueta.

Patrik Macek/PIXSELL

Vladimir Šeks u emisiji "Otvoreno" rekao je da je moguće da je svojedobno bio član Mesić-Šeks dueta, objašnjavajući da je to tada bio "dio političkog folklora, nepovezan s ustaškim pokretom".

Juru i Bobana interpretirali su i brojni pjevači.

Mladen Grdović pjevao ju je na zagrebačkom Rujanfestu, a potom i u Livnu.

- Neki dan sam u šatoru na zagrebačkom Rujanfestu pjevao svoju najdražu. Pop...... su i rekli su mi da sam i ja pop.... što je pjevam - najavljivao je Zadranin ustašku pjesmu “Jure i Boban” u Livnu.

Duško Jaramaz/Pixsell

- Mladen ne širi mržnju jer ne zna što je to. ‘Juru i Bobana’ pjevao je jer mu je to netko rekao. Ma on se samo šalio - branio je prijatelja njegov menadžer Duško Lokin (66)

Jedan album Dražena Zečića,  iz 1992. godine sadrži Evo zore,evo dana u to dvije verzije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 269
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor