Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prirodne tehnike bojenja jaja salvetnom tehnikom ili bojama

Prirodne tehnike bojenja jaja salvetnom tehnikom ili bojama
6

Jestiva i ukrasna jaja obojena salvetnom tehnikom, prehrambenim bojama ili voskom možete pojesti, no obojena slikarskim bojama služe samo za ukras

VIDEO

Oslikavanje uskrsnih jaja, odnosno pisanica, jedan je od lijepih običaja u kojima najviše uživaju najmlađi. Djeca ih obično oslikavaju kistom i temperama, ali uživat će i izrezujući zanimljive motive sa salveta koji se na jaja lijepe umućenim bjelanjkom. No darivanje pisanica nekoć je bilo i dio udvaranja, osobito ako su imale poruke poput “ovo se jaje za poljubac daje”. A na pisanicama namijenjenima prijateljima i susjedima mogli su se naći natpisi kao što je “ovo jaje palo s neba, baš u ruke kome treba”. Za ispisivanje takvih poruka voskom ili struganjem bilo je potrebno mnogo vještine i strpljenja. 

Danas se lako “izvući” bojenjem jaja kupovnim bojama i ukrašavanjem naljepnicama, no onima koji žele izraditi prava umjetnička djela, na raspolaganju su različite tehnike ukrašavanja - tradicionalne i moderne, tako da je mašta jedina granica. Ipak, pripazite - upotrebljavate li slikarske boje, lakove ili ljepilo, takva jaja ne bi trebalo jesti, nego samo čuvati kao ukras. Jaja kojima je pri bojenju puknula ljuska također nisu za jelo, osim ako su bojena prirodnim bojama od luka, kave, voćnih sokova...

Naranča daje žutu, a grejp boju lavande

Domaće, prirodne boje za jaja ponovno su popularne jer ne sadrže štetne aditive, pa pisanice bez straha možete pojesti čak i ako im ljuska pukne pri bojenju. U pravilu za bojenje vam je potrebno 800 g nasjeckanog povrća ili tri žlice začina na litru vode. Najpoznatije prirodno bojilo su ljuske luka koje daju crvenkasto-smeđu boju. Za tamnocrvena jaja tradicionalno se rabe ljuska luka i žlica octa. Želite li dobiti jarkoružičastu, izrežite ciklu na komade, zagrijte četiri šalice vode, dodajte ciklu i umiješajte dvije žlice octa. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još intenzivniju boju postići ćete ako umiješate malo soka od brusnice. Žutu možete postići pomoću narančine kore. Ogulite je te pripremite boju kao s ciklom. Želite li plava jaja, nasjeckajte glavicu crvenoga kupusa srednje veličine, prelijte litrom vode i prokuhajte pa izvadite kupus i dodajte jaja. Za pastelnu boju lavande pomiješajte šalicu soka od grejpa i žlicu octa. Tamnosmeđu ćete dobiti ako pomiješate šalicu jake kave sa žlicom octa, a svijetlosmeđu kuhanjem jaja u crnom čaju.

Ako ih kuhate u soku od višanja, dobit ćete crvenu, a za ljubičastu upotrijebite sok od crnoga grožđa. Bez straha ih možete ih kuhati i dulje - i prekuhana jaja su jestiva, jedino je žumanjak suh i zrnat. Budući da su to sve prirodni sastojci, jaja u njima mogu stajati dugo, a nakon što se skuhaju, preporučuje se ostaviti ih tijekom noći da boja bude još intenzivnija. 

Prirodni aranžmani

Obojena jaja doći će do punog izražaja ako ih smjestite u pletenu košaru koju ste prethodno napunili slamom. Jaja možete objesiti i na propupale grančice stabala. 

Vunena jaja

Uskrsna jaja možete ukrasiti i tako da ih oblijepite raznobojnim koncem ili vunom. Kako bi vaše kreacije trajale dulje, jaja prethodno probušite iglom i ispušite. 

Ukrašavanje jaja salvetama

Skuhajte jaja i pustite da se ohlade. Obojite ih ili ostavite neobojena. Sa salveta izrežite lijepe motive. Umutite bjelanjak te stavite motiv na jaje. Umočite četkicu u bjelanjak i polako premazujte njome motiv na jajetu. Bjelanjak djeluje kao prirodno ljepilo, pa će se motiv sa salvete prilijepiti za jaje. Ostavite da se osuši tijekom noći.

Papirnati cvjetovi

Ispušite jaja. Od raznobojnog papira izrežite trake debljine pet cm i omotajte ih oko štapića. Razmotajte. Takve trake možete ravnati i presavijati tako da dobijete različite oblike, koje potom možete nalijepiti na jaja. 

Vaza od jaja

Jaje iz kojeg ste ispuhali sadržaj može biti zgodna vaza za sitno proljetno cvijeće poput tratinčica. Želite li tako aranžirati krupnije cvijeće, potreban je velik oprez kako jaje ne bi puknulo. Takve vaze stavite u čašice za jaja.

Naljepnicama do raznih boja

Flaster u roli možete izrezati na trake, kružiće, zvjezdice, srca i druge oblike. Nalijepite ih na jaja kako biste dobili maštovite uzorke. Zatim jaja obojite pa maknite naljepnice. Na njihovu mjestu ostat će svijetli trag. Nakon toga možete uroniti jaje u neku drugu, svijetlu boju (primjerice, žutu) te dobiti zanimljive kombinacije. Ova tehnika bojenja osobito je prikladna za najmlađe jer tako mogu dati oduška svojoj kreativnosti.

Priroda u najlonki

Listove peršina, paprat, djetelinu, cvjetove i druge zanimljive prirodne oblike možete prisloniti uz jaje, čvrsto zategnuti starom najlonkom, obojiti, ohladiti i “raspakirati”. Osobito je prikladna boja od ljuski luka.

Slanina za sjaj

Budući da obojena jaja imaju matiranu površinu i ne sjaje se, tradicionalno se premazuju komadićem slanine. Vegetarijanci mogu jajima dati sjaj komadićem vate namočenim u suncokretovo ulje.

Vosak za lijepe šare

Otopite vosak nad svijećom te ga nanesite na jaje iglom ili čačkalicom. Šare će biti vidljive tek nakon što obojite jaje, a vosak sastružete. Za ovakvo ukrašavanje treba mnogo strpljenja.

Inspiracija u gnijezdu

Obojite jaja pastelnim bojama i položite ih na novine. Umočite kist u temperu i prstom poprskajte boju s kista na jaja. Dobit ćete šare slične onima na jajima crvendaća.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara