Obavijesti

News

Komentari 616

Ovo je najtraženiji zločinac: Mladić se skrivao ispod kape

Ovo je najtraženiji zločinac: Mladić se skrivao ispod kape
31

Policija je u četvrtak kraj Zrenjanina uhitila Ratka Mladića koji se skrivao pod imenom Milorad Komadić. Nije bio prerušen. Uhićenju se zločinac nije opirao

VIDEO

Zadnja informacija...

23.14 - Carla del Ponte izjavila je kako će Mladiću suđenje moći početi vrlo brzo, jer je optužnica spremna već 16 godina. Založila se da se njemu sudi zajedno s Radovanom Karadžićem. Smatra da bi suđenje za genocid u Srebrenici moglo biti objedinjeno. Uhićenje je iz Haaga komentirao i Radovan Karadžić

22:23 - Predsjednik Srbije Boris Tadić osobno je nadgledao operaciju uhićenja Mladića, piše AP pozivajući se na neimenovani izvor blizak Tadiću. Navodno je situaciju usporedio s onom kada je Barack Obama pratio smaknuće Osame bin Ladena, prenosi Blic

22.09 - Prema informacijama srpskog Blica uhićeni Mladić na sudu je tijekom ispitivanja više puta ponovio kako ne priznaje Haaški sud.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ratko nije mogao sastaviti cijelu rečenicu, teško se kreće i govori, a na sud je stigao s vrećicom punom lijekova. Ignorirao je pitanja suca i okretao se Brunu Vekariću koji mu je očito jako antipatičan - rekao je Mladićev odvjetnik. 

Dodao je kako Ratka ne treba odvesti u Haag jer je teško bolestan te da mu je potrebno liječenje u specijalnoj ustanovi. Zamjenik tužitelja, Bruno Vekarić, izjavio je kako je Mladić bio komunikativan.

21.21 - U četvrtak oko 19 sati pustili su i Branislava Mladića, kojeg su uhitili zajedno s njegovim rođakom Ratkom Mladićem. Blic piše kako se on vratio u Lazarevo. Nakon saslušanja pustili su i članove tri obitelji koje su u rodbinskoj vezi s Mladićem. 

20:45 - Koordinator vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen rekao je za Tanjug da niko od pripadnika sigurnosne informativne agencije ni policije neće uzeti ni cent od 10 milijuna dolara nagrade koja je predviđena za informaciju o skrivanju Ratka Mladića

20:35 - Ratko Mladić nije koristio drugi identitet i imao je svoju osobnu iskaznicu, kojoj je istekla valjanost, rekao je zamjenik srpskog premijera i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, piše Blic

20.31 - Zbog posljedica moždanog udara, kojeg je Mladić preživio 2008. godine, nije bio u stanju suvislo razgovarati s isražnim sucem te je nastavak razgovora s njim prebačen za sutra, rekao nam je odvjetnik Ratka Mladića Miloš Šaljić

20:20 - Istražni sudac Specijalnog suda saslušao je Ratka Mladića, a Posebni odjel Višeg suda u Beogradu odlučit će da li su ispunjeni svi uvjeti da ga izruče haaškom sudu

19:44 - Počelo je saslušanje Ratka Mladića na Specijalnom sudu u Beogradu u 19.30 sati, javlja Blic

> Pročitajte koliko je Srbiju koštao Mladićev bijeg

19:39 - Tadiću je na Mladićevom uhićenju čestitao i predsjednik SAD-a, Barack Obama i rekao kako će se zločinac sad morati suočiti s pravdom, javlja Blic

19.28 - Mladića su po dolasku u zgradu Specijalnog suda pregledali liječnici. Zaključili su kako je u vrlo lošem zdravstvenom stanju.

19.11 - I u mjestu Lazarevu gdje su uhitili krvoloka okupljaju se nezadovoljni mještani koji prosvjeduju. Blic javlja kako bi prosvjed mogao prerasti u ozbiljni incident. B92 prenosi kako su mještani nasilni te da napadaju novinarske ekipe. Ispred kuće u kojoj su uhitili Mladića okupilo se oko 150 ljudi, a uz njih je i policija.

18.08 - Srpski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić kazao je kako za vrijeme uhićenja Ratka Mladića policajci nisu koristili vatreno oružje, a niti je bilo pružanja otpora. U Beogradu na Trgu Republike zbog uhićenje prosvjeduje desetak mladića. Blic piše kako uzvikuju "Ratko Mladić", "Nož, žica, Srebrenica". 

17.39 - Mladić je kod sebe prilikom uhićenja imao dva pištolja, navodno je za RTS izjavio ministar Rasim Ljajić.

17.36 - Šef srpske policije Milorad Veljović izjavio je kako će u Srbiji podići stupanj sigurnosti zbog uhićenje Ratka Mladića. U Beogradu neće biti dozvoljena okupljanja. Sve policijske jedinice su u stanju pripravnosti. Policija će posebno osiguravati zgrade diplomatskih predstavništava te zgrade važnih državnih institucija, piše Blic

16.55 - Srpska agencija Tanjug objavila je kako su uz Mladića uhitili i njegova rođaka Branislava (59). O uhićenju se toj agenciji povjerio anonimni očevidac, koji je promatrao cijelu akciju. U kući je u vrijeme uhićenja navodno bio i prvi susjed Mladićevih koji je Ratku pomogao da se odjene prije nego ga policija odvede. 

16.46 - Mladić bi danas na Specijalnom sudu trebao pregledati liječnik jer je navodno u lošem zdravstvenom stanju.

16.25 - Nešto iza 16 sati u zgradu Specijalnog suda u Beogradu stigla su tri automobila. U jednom od njih navodno je i uhićeni Mladić. Tamo bi ga trebali ispitati. Ratni zločinac je u lošem zdravstvenom stanju jer mu je, piše Blic, nakon nedavnog moždanog udara oduzeta ruka. RTS javlja kako su ga doveli istražnom sucu Odjeljenja za ratne zločine.

16.00 - Blic piše kako Mladićeva obitelj ne vjeruje da je uhićen u Lazarevu. Odvjetnik obitelji, Miloš Šaljić, je rekao kako su se Mladićeva supruga i njegov sin na neki način obradovali nakon što su čuli da je uhićen jer su konačno saznali da je Ratko živ. Obitelj očekuje da će se i dalje poštovati procedura te kako Mladića Haagu neće izručiti u narednih sedam dana. 

Majke Srebrenice su zadovoljne uhićenjem Ratka Mladića

15.55 - Iznad Specijalnog suda u Beogradu gdje će saslušati Mladića kruže helikopteri. Oko suda su jake policijske snage. 

15.39 - B92 javlja kako je vidno ostarjelom Ratku Mladiću oduzeta jedna ruka. Nedavno je, podsjetimo, Manojlo Milovanović, nekadašnji zamjenik Ratka Mladića, dok je svjedočio u Haagu rekao kao je Mladić krajem rata u BIH imao moždani udar. Navodno je Mladić imao i problema s bubrezima. 

>>> U Škabrnji su zadovoljni uhićenjem Ratka Mladića

15.27 - U Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije kažu da su uhićenjem Ratka Mladića ispunili moralnu obvezu prema žrtvama i njihovim obiteljima. 

- Zadovoljena je pravda jer su žrtve ratnih zločina i njihove obitelji dugo čekale ovaj trenutak - dodaju u Tužiteljstvu. Naglasili su i da su ponosni što vraćaju teret prošlosti tamo gdje mu je mjesto, u mračne devedesete. 

- Buduće generacije ove zemlje konačno su dobile svoju šansu - zaključili su u Tužiteljstvu.

15.23 - Carl Bildt, švedski ministar vanjskih poslova, rekao je kako nikada nije sumnjao u odlučnost srpskog predsjednika Borisa Tadića. Dodao je i kako mu je čestitao na uhićenju Mladića. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pohvalio je uhićenje Ratka Mladića i rekao da je to korak Srbije na putu prema članstvu u EU, javlja AFP

> Pročitajte reakcije žena iz Srebrenice

15.10 - Press piše kako je postupak za izručenje Mladića u toku. Prema proceduri Mladića bi danas trebao saslušati istražni sudac  koji će odlučiti o tome da li su ispunjeni svi uvjeti za njegovo izručenje Sudu u Haagu. Trebao bi biti saslušan na Specijalnom sudu u Beogradu gdje će i službeno utvrditi njegov identitet. Na odluku istražnog suca Mladić se može žaliti. Tek nakon što odluka o izručenju postane pravomoćna, Mladića mogu izručiti Tribunalu. U prosjeku to traje desetak dana.  

15.01 - B92 javlja kako Ratko Mladić u trenutku uhićenja nije bio prerušen, nije imao bradu, veoma je ostario te je surađivao s policajcima. 

14.50 - Serge Brammertz, haški tužitelj, pozdravio je uhićenje Ratka Mladića. Dodao je kako očekuju njegov transfer u Haag gdje će pred Tribunalom odgovarati za ratne zločine. Zahvalio se Srbiji koja ispunjava svoje obveze prema Haagu. Naglasio je i kako je današnji dan vrlo važan i za međunarodnu pravdu. 

Reakcije hrvatskih političara na uhićenje Ratka Mladića pogledajte OVDJE

14.41 - Dnevni avaz piše kako je odvjetnik Mladićeve obitelji Miloš Šaljić rekao kako je Mladićeva obitelj nakon uhićenja u šoku.  

14.33 - Blic piše kako u trenutku uhićenja Ratko Mladić nije bio prerušen. Dnevni avaz pak piše kako je policija kuću u kojoj je Mladić bio već nekoliko puta pretresala. List piše i kako je Mladić živio siromašno kako ne bi skrenuo pažnju na sebe.

14.16 - RTS piše kako je Ratko Mladić navodno već u zrakoplovu i da putuje u Haag. No Blic piše kako je Mladić u prostorijama BIA-e (Sigurnosno informativna agencija) te kako ga danas neće izručiti Sudu u Haagu  jer postoji određena procedura. 

14.02 - Blic javlja kako je Ratko Mladić uhapšen u Lazarevu u Ulici Vuka Karadžića 2 u kojoj živi njegov rođak Branislav Mladić. Predsjednik mjesne zajednice je rekao kako je policija u selo došla oko šest sati ujutro. Vidio je policijske automobile i čuo kako policija pretražuje još dvije lokacije u selu gdje žive sinovi Branislava Mladića. No dodaje kako nisu znali da policija hvata Ratka Mladića.  U mjesnoj zajednici kažu kako ga u selu nikada nisu vidjeli pa misle kako je sada, kad je uhićen, došao u goste rođacima. Rekli su i kako su čuli priče da je u selo dolazio sredinom devedesetih. 

Mještanin je ispričao kako se rođak, kod kojeg je Mladić uhićen, bavi poljoprivredom. Dodaje kako su Mladićevi rođaci starosjedioci  te kako u selu imaju tri kuće. Drugi mještani također kažu kako Mladića nisu poznavali, a jedan je upitao: Jel taj Komadić onaj s brkovima što je dolazio? Mladić je, kažu u selo dolazio u devedesetih godina i pričalo se kako je uzgajao pčele.  
Mještani Lazareva u šoku su zbog uhićenja

13.49 - B92 piše kako su im mještani Lazareva rekli kako su jutros primijetili nekoliko policijskih vozila, ali i kako su mislili da je riječ o rutinskoj kontroli. Jedan mještanin je rekao kako je iznenađen te kako nije čuo za ime Milorad Komadić pod kojim bjegunac krio. 

13.37 - Tadić je naglasio kako je uhićenjem počeo ekstradicijski postupak. 

13.29 - Boris Tadić je na izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdio kako je Ratko Mladić uhićen te je naglasio kako je uhićenjem Ratka Mladića skinuta ljaga sa Srbije i srpskog naroda. 

BIOGRAFIJA RATKA MLADIĆA

13.11 - Blic javlja kako je u toku zasjedanje kriznog štaba. Tužitelj Vladimir Vukčević se hitno vraća sa Brijuna gdje se trebao sastati sa Sergeom Brammertzom, a šef kabineta predsjednika Srbije Miodrag Rakić se hitno vraća iz Amerike. 

13.07- Press javlja da su ga uhitili u selu selu Lazarevo, kod Zrenjanina. 

12.53 - Press piše kako se Ratko Mladić trenutno nalazi u prostorijama BIA-e (Sigurnosno informativna agencija) na Banjici u Beogradu. B92 piše kako će za DNK analizu trebati tri dana. Blic saznaje kako je u toku pretres kuće rođaka Ratka Mladića u Zrenjaninu. 

12.46 - AP javlja kako iz Europske unije imaju razloga vjerovati da je Ratko Mladić uhićen, ali čekaju potvrdu. Kako piše Foxnews, Mladića optužuju za ratne zločine u Sarajevu i Srebrenici. Britanski The Sun prenosi kako je Srbija trebala uhititi Mladića ukoliko želi pristupiti Europskoj uniji. Britanski Telegraph prenosi kako su Mladića snimili još prije dvije godine kako uživa i pleše na vjenčanju

12.32 - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor nije htjela komentirati uhićenje Ratka Mladića. 

12.28 - Radio televizija Srbije (RTS) ima potvrdu da je u Srbiji uhićen Ratko Mladić.

12.26 - Prvu optužnicu protiv Ratka Mladića su podigli 25. srpnja 1995., a teretili su ga za genocid i druge zločine počinjene nad civilima u BIH. Druga je optužnica potvrđena 16. studenog 1995. i odnosila se na zločine u srebrenici. Haški tužitelji su 2002. u izmijenjenoj optužnici spojili prvu i drugu i smanjili broj optužbi tako da su ostale samo one najteže genocid, progoni, istrebljenje i ubojstva, deportacije i nečovječna djela, teroriziranje civila te okrutno postupanje.

Interpol je 1995. objavio za njim tjeralicu. Biografiju Ratka Mladića i detalje o optužbama pročitajte OVDJE.

12.22 - Predsjednik Srbije Boris Tadić u 13 sati ima izvanrednu konferenciju za novinare

12.12. - Blic javlja da su ga uhitili prije pet sati

12.06 - Izvor je za 24sata potvrdio da je uhićen Ratko Mladić

Press piše kako je uhićen stariji muškarac i to na temelju anonimne prijave. Navodno je policiji dojavljeno da posjeduje dokumente sa oznakama Ratko Mladić. U akciju je uključeno i specijalno tužiteljstvo. 

11.50 - Jutarnji list piše kako je specijalna postrojba MUP-a Srbije u tajnoj operaciji prije nekoliko sati na teritoriju Srbije uhitila Milorada Komadića, a iz policijskih izvora u Beogradu doznali su da bi se moglo raditi zapravo o Ratku Mladiću. Komadića su navodno uhitili nakon što su dobili informaciju da je on jako sličan Ratku Mladiću. Nakon uhićenja uzeli su mu uzorak DNK koji je na analizi. Cijeli članak pročitajte OVDJE

Status kandidata i bez uhićenja glavnih bjegunaca?

Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton u četvrtak boravi u Srbiji gdje će se sastati sa predsjednikom Borisom Tadićem i ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem. Blic je pisao da će Europska komisija preporučiti da Srbija dobije status kandidata i bez uhićenja haških bjegunaca, nastavi li provoditi reforme. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 616
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!