Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Restoran "Kiša" spaja obitelj, rusku tradiciju i kreativnost

Restoran "Kiša" spaja obitelj, rusku tradiciju i kreativnost
3

Ruskinja iz Azerbajdžana Natalia Reinova (40) više od 20 godina živi u Zagrebu. Prije šest mjeseci otvorila je restoran koji nudi najbolje od “kućnog” jelovnika

VIDEO

Osjećam se kao građanka svijeta, moj mozak niti u Rusiji niti u Hrvatskoj nije ograničen bilo čime, objašnjava Natalia Reinova (40), vlasnica restorana Kiša, koji je prije pola godine otvoren u zagrebačkoj Vlaškoj ulici. Iskustva mnogobrojnih, uglavnom moskovskih restorana prenijela je u vlastiti gastronomski koncept, dodala mu domaću recepturu, zdrave te svježe namirnice i, što je najvažnije, iskreno nasmijana lica. Odrasla u Azerbajdžanu, prije dolaska u Hrvatsku godinu dana živjela je i u Moskvi.

- Mama se ‘80-ih udala u Zagrebu tako da je bilo pitanje vremena hoću li otići kao dijete ili ću doći kao odrasla - prisjeća se. Selidba je pričekala završetak srednje škole i ratnu 1991. 

- Toga sam bila prilično nesvjesna. Upisala sam fakultet te diplomirala povijest umjetnosti i rusistiku - priča Natalia. No nije joj bilo lako priviknuti se na život u Zagrebu.

- Prve dvije godine bila sam prilično usamljena - govori. Iako je i dalje vezana uz Moskvu, gdje ima stan i rodbinu, ruska prijestolnica nikad joj nije “sjela” kao trajno mjesto za život.

- U Zagrebu je život lagodniji, bolji i sigurniji, klima je blaža, a i draže mi je da moja Antonia (6) odrasta ovdje - uspoređuje dva grada Natalia pa dodaje:

- Što se tiče kulturnih i svih drugih društvenih sadržaja, Moskva je apsolutni vrh. To mi je nedostajalo i zato sam odlučila otvoriti restoran. Ime je došlo od anagrama njezina prezimena Reinova prevedenog na hrvatski, a znakovita je i simbolika - kiša koja hrani zemlju, otuda Kiša jer hrani ljude. Od ideje Natalia je uz sebe imala majku Ljudmilu, glavnu šeficu koja poučava svakoga novog kuhara - obuku je već prošao jedan Domagoj, a sada je na naukovanju i drugi. U restoranu pomaže Helena, a pri uređenju je pomagao i Ivo, koji je na kraju i ostao.

- S Anetom Mudronjom Pletenac, arhitekticom koja je uređivala Kišu, s vremenom sam postala jako bliska. Ina me je upoznala s budućim suprugom, a bit će i kuma na vjenčanju - s osmijehom govori. Pogađate, Natalijin odabranik je prije spomenuti Ivo. Ivo Kuzmanić koji ne skriva oduševljenje novonastalom obiteljsko-gastronomskom pustolovinom. 

- Natalia ima nevjerojatnu intuiciju. Živi svoj san jer restoran je nešto što je oduvijek željela - komplementira partnerici redatelj HRT-a. 

Priznaje da se sve više zadržava u Kiši, kako zbog kreativne energije koja u njoj vlada, tako i zbog hrane za koju kaže da stvara ovisnost. 

A na jelovniku bazu čine kavkaska jela.

- Tako se kuhalo kod nas doma. Baka je vrsna kuharica i mama također. U našoj kući se uvijek fino jelo - objašnjava Natalia te se prisjeća i perioda kada su ih redovito posjećivali glumci i redatelji, boemi, sve redom prijatelji njezina oca za koje se onda gotovo svaki dan “nakuhavalo”. Za razliku od bake koja je uvijek pripremala tradicionalna jela, majka Ljudmila itekako je sklona eksperimentiranju.

- Jedno vrijeme smo bile na makrobiotičkoj prehrani, onda smo se ‘nakačile’ na japansku kuhinju. Jednostavno, kada netko ima ‘touch’, onda ima ‘touch’ za sve - kaže. Najveću pomamu kod gladnih sugrađana izazvali su kutabi - lepinje s mesom ili povrćem - očekivano jer gdje god su se ikad pripremale, kod gostiju bi izazvale istu reakciju - rekla nam je. 

Ono što najviše razlikuje kavkasku od hrvatske kuhinje je puno začinskog bilja - kopra, korijandra, metvice koji se u njezinu rodnom Bakuu poslužuju samostalno prije obroka, uz čašicu votke. A zatim počinje prava gozba - jede se sporije i u puno većim količinama.

- Sve što poslužujemo, iza toga i stojimo. Jela sami osmišljavamo, isprobavamo i, tek kada su svi sretni, stavimo ih u ponudu. Tako će se uskoro na jelovniku naći i fish&chips, no u posebnom paniranju mame Ljudmile. A što se tiče budućih projekata, nema čvrstih planova.

- Ono što sam zamišljala da bi bilo lijepo, došlo je samo... - zaključuje Natalia. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku