Obavijesti

News

Komentari 3

Senat u Paragvaju smijenio popularnog predsjednika Luga

Senat u Paragvaju smijenio popularnog predsjednika Luga
7

Južnoamerički socijalistički lideri osudili su čin kao državni udar, a Hugo Chavez kaže da Venezuela neće priznati tu bezvrijednu, nezakonitu i nepravednu vlast

VIDEO

Suzavcem i vodenim topovima paragvajske su se snage reda morale obračunati s oko pet tisuća prosvjednika ogorčenih zbog odluke paragvajskog senata da dužnosti razriješi popularnog predsjednika Fernanda Luga, bivšeg "biskupa za siromašne" i prvog ljevičarskog predsjednika u posljednje 62 godine u toj zemlji. Razriješen je po kratkom postupku, nije mu odobren ni rok od 18 dana koji je tražio da pripremi obranu, a optužen je jer je loše obavio dužnost u sukobima policije s bezemljašima 15. lipnja, kad je vlast nasilno selila oko 150 seljaka s jednog imanja.

Poginulo je 11 seljaka i šest policajaca. Od 45 članova senata, gornjeg doma paragvajskog parlamenta, njih 39 bilo je za razrješenje predsjednika Luga, četiri su bila protiv, a dvojica nisu bila na sjednici.

- Kažem vam zbogom kao predsjednik - rekao je smješkajući se Lugo, dodajući kako misli da je paragvajska demokracija tim činom duboko ranjena. Postupak protiv Luga trajao je samo 5 sati. Bivši predsjednik Lugo bio je vrlo popularan u Paragvaju još dok je bio biskup, poznat po pomoći siromašnima, na krilima te popularnosti skinuo je svećenički habit i krenuo u politiku. Predsjednik je bio četiri godine, a analitičari kažu kako nekadašnji njegovi saveznici nisu odobravali njegovu lijevu politiku i beskompromisan način vladanja.

U većini zemalja Latinske Amerike to se svrgavanje, nakon kojeg je zamjenik Federico Franco odmah prisegnuo u Kongresu u Asuncionu, doživljava kao državni udar, trojica socijalističkih lidera Venezuele, Bolivije i Ekvadora, Hugo Chavez, Evo Morales i Rafael Correa, osudila su čin. Ekvadorski predsjednik Correa kaže da je odluka nezakonita i da neće priznati drugog predsjednika. Venezuela neće priznati tu bezvrijednu, nezakonitu i nepravednu vlast - rekao je Chavez.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nećemo priznati vladu koja nije proistekla iz izbora - rekao je bolivijski predsjednik Evo Morales, osuđujući čin kao parlamentarni državni udar, a to kaže i argentinska predsjednica Cristina Kirchner.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u